Băutura care reduce riscul de Alzheimer. 5 rețete pe care să le încerci

Boala Alzheimer este o boală progresivă, asociată înaintării în vârstă și este unul dintre cele mai comune tipuri de demență.
  • Publicat:
Băutura care reduce riscul de Alzheimer. 5 rețete pe care să le încerci
Foto: shutterstock

Boala Alzheimer este o boală progresivă, asociată înaintării în vârstă și este unul dintre cele mai comune tipuri de demență. Această afecțiune cronică de cele mai multe ori începe cu o pierdere ușoară de memorie și poate duce la pierderi severe de memorie, gânduri și chiar să-ți uiți limba. În 2020 s-a estimat că 5.8 milioane de americani trăiau cu boala Alzheimer și se estimează că numărul se va tripla până în 2060. Nu există o cauză clară privind cauzele apariției bolii sau ce poate crește riscul de dezvoltare al acesteia, dar ceea ce se știe sigur este că înaintarea în vârstă este corelată acestei afecțiuni, la fel și istoricul familiei.

Obieciurile alimentare sunt și ele asociate bolii Alzheimer, motiv pentru care dieta mediteraneană ar putea proteja împotriva bolii. Dieta mediteraneană este un stil alimentar adoptat de multe culturi în care s-au întâlnit persoane longevive. În 2022, aceasta a fost desemnată de U.S. News and World Report drept cea mai bună dietă pentru sănătate.

Dieta mediteraneană presupune consumul de cereale integrale, fructe, legume, leguminoase, ierburi, condimente, nuci și grăsimi sănătoase precum uleiul de măsline. În plus, se recomandă consumul de pește sau fructe de mare de două ori pe săptămâni, iar produsele lactate, ouăle și carnea de pui sunt și ele recomandate, dar în cantități moderate. Carnea roșie și dulciurile pot fi consumate, dar foarte rar.

O băutură care se potrivește perfect în dieta mediteraneană pentru a proteja sănătatea creierului este smoothieul. Există numeroase rețete de smoothie permise în acest tip de dietă, iar multe dintre ele conțin fructe, lapte sau iaurt și proteine care provin din nuci, legume sau chiar cereale integrale.

Rețete de smoothie care sprijină sănătatea creierului

  1. căpșuni, iaurt, migdale și ovăz
  2. o banană medie, lapte de soia, pudră proteică cu aromă de vanilie
  3. mango, ananas, lapte slab, 2 lingurițe de semințe de chia și spanac proaspăt
  4. 1 măr, lapte de migdale, 2 lingurițe de unt de arahide, fulgi de ovăz
  5. afine, , lapte de ovăz, tofu, conopidă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”