Argentina- zilnic 2 portii de carne

Majoritatea argentinienilor mananca patru mese pe zi. Meniul difera insa in functie de zona. In general, ziua incepe din punct de vedere culinar cu desayuno (mic dejun) care este compus de regula din cornuri cu gem si cafea.
  • Publicat:
Argentina- zilnic 2 portii de carne
Argentina- zilnic 2 portii de carne

La „almuerzo” (pranz) se consuma carne cu legume sau salata. Dupa ce isi termina programul de lucru, inaintea cinei, argentinienii merg la confiterías (cafenele) sa bea cafea asortata cu picadas un gen de aperitiv compus din bucatele de branza, midii, salam, ansoa, masline si alune. Cafenelele din Buenos Aires joaca un rol foarte important in viata sociala, culturala si in mediul de business. Aici oamenii isi intalnesc prietenii sau partenerii de afaceri, joaca domino sau stau de vorba. Multe cafenele sunt afiliate unor grupuri cultural artistice, politice, literare sau studentesti. Cena (nu mai este nevoie de traducere) este cea mai bogata masa a zilei si in 99% din farfurii se gaseste carne de vita. De ce? Pe langa gustul bun, nu are multe calorii, contine putin colesterol. Explicatia? Animalele mananca iarba de pampas si nu sunt hranite cu furaje industriale. Clasica greseala a neinitiatilor in bucataria argentiniana este sa nu manance la pranz portia de carne, pentru ca vor fi cu siguranta, tentati sa manance seara doua portii… La un asa mare consum de carne de vita exista si foarte multe retete. De exemplu, „Parrilada” este friptura in sange. „Churrasco” este friptura la gratar si „Milanesa” este o friptura bine patrunsa de foc, data prin pesmet. La petrecerile in aer liber argentinienii pregatesc „asado” (carne fripta pe un gratar mare). Multe restaurante argentiniene ofera „asado con cuero”, adica friptura la gratar cu tot cu pielea animalului.
Branzeturi de top

Branza Sardo din lapte de vaca – este tare, sarata, se combina cu paste sau poate da aroma unei supe ori se mananca alaturi de vegetale.
Branza Capilla – nici un gurmand de talie internationala nu se lauda ca stie cele mai gustoase branzeturi fara sa includa si „Capilla” din lapte de oaie. Pe langa savoare, este bogata in proteine si contine mai putina lactoza decat suratele ei din lapte de vaca. Se fabrica de catre fermierii din regiunea La Carlota del Monte de langa Buenos Aires din laptele oilor rasa Milchscahf.
Branza de capra Provolette – in mod traditional se serveste inainte de carnea la gratar. Este facuta din lapte de capra pasteurizat. Acest sortiment este asezonat cu piper dulce, oregano si ulei de masline. Pentru un gust deosebit se poate pune putin mustar dijon si se lasa cateva minute pe gratar.
Magnasco Edam – bilutele de branza din lapte pasteurizat de vaca se servesc alaturi de orez, legume sau paste. Exista si sortimente de branza Magnasco Edam cu ierburi fine, ardei si caprese.
Branza de oaie cu vin Malbec – pentru a nu mai lua o bucatica de branza si o gura de vin, argentinienii au avut o idee practica, combinand cele doua. Astfel s-a nascut branza de oaie cu vin Malbec, care a capatat culoarea vinului.

Delicatese argentiniene

Dulce de Leche – produs autentic argentinian, este o mixtura intre lapte fierbinte, zahar si vanilie. Laptele de vaca este preluat imediat dupa recoltare si pastrat in niste cuve speciale pentru a nu isi pierde din calitati. Are foarte multi nutrienti si poate fi consumat ca atare sau intins pe paine, la fel ca untul.
Miere de eucalipt – vine din regiunile centrale ale Argentinei si are un gust dulce mentolat, care denota prezenta polenului de eucalipt. Are culoarea chihlimbarului si foarte multe valori medicinale, fiind folosita in vindecarea afectiunilor respiratorii.

Sos Chimichurri
Ingrediente: – jumatate de cana ulei de masline – un sfert de cana de otet de vin rosu – 2 cepe mari maruntite – o lingurita de usturoi maruntit – 2 legaturi de patrunjel taiat – o lingurita de oregano uscat – un varf de cutit de boia de ardei – o lingurita jumatate de sare – o lingurita de piper negru macinat

Mod de preparare: Intr-un vas se amesteca cu un tel uleiul si otetul. Se adauga si ingredientele ramase, iar dupa gust, se mai adauga condimente. Pentru a capata un plus de savoare, sosul Chimichurri trebuie tinut la temperatura camerei si preparat cu cel putin o ora inainte de a fi servit alaturi de carne la gratar. Ingredientele sunt pentru o cana si jumatate de sos.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult
Camelia Potec
Camelia Potec
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”