Apa sau cafeaua? Care te face să urinezi mai des?

Care te face să urinezi mai mult? Apa sau cafeaua? Află care dintre cele două băuturi este vinovată de acest lucru.
  • Publicat:
Apa sau cafeaua? Care te face să urinezi mai des?
Foto: shutterstock

Înainte de a pleca la serviciu, cu siguranță mergi la baie. Pe drum spre job simți nevoia să-ți cumperi o cafea de care să te bucuri la prima oră a dimineții, iar la puțin timp după ce ajungi simți nevoia din nou să urinezi. Dacă această situație îți este familiară, probabil ai ajuns deja la concluzia că băuturile pe care le consumi dimineața te aduc în acest punct. Dar care te face să urinezi mai mult? Apa sau cafeaua?

Apa sau cafeaua? Care te face să urinezi mai des?

Chiar dacă vei înlocui cafeaua de dimineață cu apa plată, vei observa că vei urina mai puțin. Cafeaua conține un ingredient activ- cofeina, care stimulează organismul să producă mai multă urină. Într-adevăr, cofeina este un stimulent care intră în categoria diureticelor

De ce urinezi mai des de la cafea?

Cofeina are un efect diuretic, ceea ce înseamnă că te face să urinezi mai mult. Diureticele sunt o clasă de medicamente care cresc fluxul urinei prin eliminarea sodiului și clorurii din organism prin urină. Sodiul și clorura elimină excesul de apă din organism, iar cele două sunt prezente în volumul de urină. Cu alte cuvinte, cofeina inhibă reabsorbția de sodiu din organism și rezultă mai multă urină.

Acțiunea diuretică a cofeinei este principalul motiv pentru care cafeaua te va trimite mai des la baie, dar nu este și singurul. Proprietățile de stimulare ale cofeinei irită vezica urinară, ceea ce produce contracțiile și crește senzația de nevoie urgentă de a merge la baie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”