Antioxidanţi naturali – de unde îi luăm vara

Vara este un sezon prielnic să ne încărcăm bateriile cu antioxidanţi din surse naturale şi de ce să nu recunoaştem, foarte gustoase precum cireşe sau căpşuni.
  • Publicat:
Antioxidanţi naturali - de unde îi luăm vara
Antioxidanţi naturali - de unde îi luăm vara, foto 123rf.com

Potrivit medicului nutriţionist Corina Zugravu pentru un stil de viaţă sănătos, alimentaţia echilibrată are un rol esenţial. Pe lângă proteine, carbohidraţi, lipide este important ca prin alimentaţie să reuşim să asigurăm organismului inclusiv necesarul zilnic de antioxidanţi.  Acesta poate fi obţinut atât din fructe şi legume, cât şi din băuturi preparate din ingrediente naturale.

Nu este deloc greu să ai parte de antioxidanţi naturali în acest sezon. Morcovul – conţine unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali. Fiind una dintre cele mai consumate şi mai populare legume, morcovul este denumit şi alimentul minune, deoarece conţine un adevărat cocktail de vitamine (vitamina A, vitamine din grupul B şi vitamina C), minerale (calciu, magneziu şi potasiu) şi fibre.
Sursă nutriţională importantă pentru funcţionarea optimă a organismului, morcovul contribuie şi la menţinerea siluetei, atât de râvnită înainte de începutul verii, ca urmare a conţinutului său extrem de mic de calorii. O cantitate de 100 de grame de morcovi conţine doar 41 calorii.
Betacarotenul, antioxidantul minune din morcov, este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali, care ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi. Mai mult decât atât, conţinutul de antioxidanţi din morcov poate contribui la prevenirea afecţiunilor cardiovasculare. O salată simplă – morcov ras cu puţină zeamă de lămâie şi pătrunjel este uimitoare.

Căpşune– puţine calorii, mulţi antioxidanţi

Cine le poate rezista căpşunelor şi cireşelor în acest sezon? Nici nu trebuie! Surse bogate în fibre, antioxidanţi şi vitamine, căpşunele şi cireşele sunt fructele preferate ale acestei perioade, care pot fi incluse cu succes în alimentaţia zilnică, având beneficii numeroase pentru organism. Căpşunele sunt extrem de bogate în antioxidanţi, astfel că sunt aliaţi de nădejde pentru fortifierea sistemului imunitar.
Numărul redus de calorii (150 g de căpşune conţin doar 40 de calorii), dar şi conţinutul de 90% apă, recomandă căpşunele ca sursă de răcorire şi hidratare atunci când temperaturile  de afară sunt ridicate. Mai mult, 100 de grame de căpşune asigură aproape întregul nostru necesar zilnic de vitamina C, unul dintre cei mai eficienţi nutrienţi, cu efect antioxidant şi antiinflamator, care stimulează buna funcţionare a ţesuturilor şi organelor şi reglează glicemia şi colesterolul.

O cană de cireşe are peste 4.000 de antioxidanţi

O singură cană de cireşe conţine peste 4.000 de antioxidanţi, aceştia având rolul de a scădea colesterolul rău şi de a îmbunătăţi circulaţia sanguină. Antioxidanţii şi nutrienţii din componenţa cireşelor contribuie la detoxifierea organismului şi la o imunitate crescută. Cireşele au un număr redus de calorii, aproximativ 50 de calorii la 100 de grame, şi un conţinut ridicat de apă de 75%, iar datorită vitaminei A din compoziţie, conţin de 20 de ori mai mult betacaroten decât căpşunele.

La capitolul băuturi naturale ce conţin antioxidanţi se află şi berea, dar atenţie la cantităţi

Datorită conţinutului de malţ şi hamei, berea consumată moderat (330 ml/zi pentru femei şi 660 ml/zi pentru bărbaţi) poate fi considerată inclusiv o sursă de antioxidanţi. Totodată, drojdia asigură proteine şi aminoacizi esenţiali, precum şi numeroase vitamine şi minerale. Rămâne doar să o consumăm cu măsură şi să nu o asociem cu cipsuri, cartofi prăjiţi, cârnaţi prăjiţi, carne prăjită etc.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân