America organica si hipercalorica

  • Publicat:
America organica si hipercalorica
America organica si hipercalorica

In perioada Sarbatorilor de iarna, am vizitat America si am avut ocazia sa urmaresc cu privirea familii intregi de obezi care, daca erau in numar de cinci, de exemplu, parintii si trei copii, ocupau lejer jumatate de autobuz. Trist, dar cat se poate de adevarat, e faptul ca unul din patru copii are probleme cu greutatea in tara tuturor posibilitatilor. Dar situatia se poate schimba oriunde in lume daca notiunea de stil de viata sanatos devine un scop in sine.

Sa incepem printr-o scurta radiografie a stilului de viata american. De exemplu, populatia supraponderala din State poate fi sursa de inspiratie pentru crearea Cadillacurilor si Hammerelor imense ce par vagon de tren, big size-urilor la fast food, paharelor uriase de cola sau inghetata, de nu le poti cara pana la masa de grele ce sunt etc. Sau invers. Aceste noi marimi umane au nevoie de superoferte generoase? Nu stiu daca fenomenul se remite sau nu, dar e frapant numarul mare de copii si tineri cu probleme de greutate, mai ales din clasa medie si din centrul si nordul Americii. Cu toate acestea, in Miami, Los Angeles, Manhattan, Beverly Hills, dar nu numai, situatia e cu totul alta. Sub influenta informatiilor corecte, dar si prezentei in numar mare a vedetelor, boemului, luxului, oamenii sunt mult mai preocupati de silueta, sanatate si de experienta culinara bio.

Modus vivendi sau puterea obisnuintei
Europa nu prea e agreata de americani in ceea ce priveste continutul din farfurie. Sunt de parere ca nu se mananca consistent. Si recunosc ca, la intoarcere, timp de o saptamana si mie imi era foame toata ziua, obisnuita poate si cu cele 3 mese regulate pe zi, dar poate si din cauza nivelului crescut de glicemie pe care-l suspectez gratie unei prietene binevoitoare care m-a avertizat ca totul contine zahar in America. Circula insa si fel de fel de opinii cum ca obezitatea e generata de animalele ce sunt crescute de generatii intregi cu hormoni sau ca legumele si fructele sunt controlate genetic si imbibate in chimicale. Cu siguranta, aceste idei sunt generate de pretul mic si de abundenta ofertelor culinare, iar explicatia este la indemana. Ca sa vinzi ieftin, trebuie sa produci ieftin si rapid. Ori aceste „ajutatoare“ sintetice isi pun amprenta si asupra celui care consuma regulat astfel de produse si sunt binecunoscute cazurile de asiatici aclimatizati in America care au devenit obezi si bolnavi in urma acestui mod de alimentatie.

Socializarea tip fast food
Americanilor, spre deosebire de europeni, nu le place sa gateasca acasa, ci sa iasa in oras, la un fast food daca se poate, in cadrul unui mall, cu atat mai bine. E un bun prilej sa socializeze, sa mai vada un film, iar cu fiecare astfel de eveniment oferta de mancare intr-o varietate ispititoare este nelipsita. Ei stiu sa ia de la fiecare bucatarie, a fiecarui popor ce e mai bun si mai hipercaloric, evident, si sa ti-l plimbe pe sub nas pana cand imaginea devine obsesie si simti ca ai nevoie imperios sa afli ce gust are. Slava Domnului, pe mine multe m-au dezamagit asa ca nu am devorat pana la servetel supersize-ul oferit, desi intotdeauna insistam pe small, dar asta acolo e o notiune relativa. Si, desi nu mancam chiar tot, asta nu m-a impiedicat insa sa ma intorc cu 4 kilograme in plus, de care am scapat insa revenind la modul meu obisnuit de alimentatie.

Silueta e la ea acasa si in State
Daca vrei sa-ti pastrezi silueta sau chiar sa slabesti si sa te mentii nu vei intampina nici o problema. Se poate realiza acest deziderat la fel de bine si in America. In orice supermarket in care am intrat, am ametit pur si simplu in fata standurilor imense cu oferte light – no sugar, no calories, 0 fat, incarcate cu produse superapetisante si gustoase. Portii preparate special pentru cei care tin cura de slabire si sunt foarte ocupati. Ba chiar am descoperit un magazin superb „à la gourmet“, unde se serveau la pachet doar delicatese gatite special pentru cei cu probleme de greutate. Nu ai timp nici macar sa treci pe la magazin? Nu-i nici o problema. Iti livram comanda direct acasa, la birou, in fiecare zi si fix la ora pe care o indici. O saptamana, doua, o luna? Toata viata? Ei bine, da! Si nu pot sa nu amintesc de inghetata 0 calorii, cu iaurt, fructe naturale si ceva indulcitori low calories care m-a cucerit total. De asemenea, nu pot insa sa nu-mi exprim dezamagirea vizavi de faptul ca la noi pe piata nu gasesti asa ceva, desi nu e ceva imposibil de realizat.

Sa reinvatam sa gatim, doamnelor!
Nu dati bucataria traditionala de acasa pe fast food! Chiar daca de la bunica am invatat sa gatim gras si gresit, asa cum ne tot repeta nutritionistii, exista o mie de carti de bucate care ne ajuta sa reinvatam sa gatim curat si sanatos. Astfel controlezi mult mai bine caloriile, poti observa clar ce te ingrasa, poti corecta din mers, poti chiar sa te distrezi daca ai talent si imaginatie, mai ales ca acum se gasesc din ce in ce mai multe condimente, legume, paste, sosuri, sortimente diverse de peste proaspat etc.

Multe calorii vs. Regimul organic
Chiar daca mai toti americanii sunt constienti ca alimentatia lor este mult prea bogata in calorii, pentru multi a devenit o obisnuinta la care sunt abonati de mici. Dar printre ei se numara si persoane care adopta un stil de viata sanatos. Cine se respecta face jogging, precum in imaginea clasica din filme: cu castile pe urechi, incorsetat cu aparate de monitorizare a tensiunii, pulsului, pedometre etc. Cei care sunt prea grasi insa cad in cercul vicios al autoimobilizarii, deplasandu-se doar cu carucioare si scutere speciale. Am aflat ca, daca ai peste o anumita greutate, obtii usor dreptul de a avea un astfel de vehicul si un certificat de dizabilitate. La polul opus, se gasesc oamenii rafinati, cultivati, pasionati de cooking, healthy life si wellness. De asemenea, multi adopta trendul organic, interesant si ofertant, iar piata abunda in produse suta la suta naturale.

Starurile si restaurantele lor
Pasiunea pentru delicioasele preparate apartinand bucatariei din toate colturile lumii stimuleaza imaginatia multor celebritati americane. Poti face chiar un circuit al restaurantelor patronate de vedetele hollywoodiene, care au descoperit ca-si pot satisface relativ simplu acest capriciu, ce pana la urma aduce si profit.  

Robert De Niro detine in America mai multe restaurante: „Tribeca Grill“, „Nobu“ (New York) si „Nobu“ (Miami), „Rubicon“ (San Francisco). In meniu, gasesti variante inedite de fuziune intre bucataria orientala si japoneza sau cea frantuzeasca. Cert este ca toate restaurantele lui De Niro sunt pline tot timpul si ca sa obtii o masa in aceeasi seara ori trebuie sa fii „de-al casei“, ori faci rezervarea cu minimum 3 zile inainte. Ca de altfel la mai toate restaurantele celebritatilor.

Simpaticul Danny DeVito este de asemenea proprietarul unui restaurant italienesc delicios „DeVito“.

Restaurantul Gloriei Estefan din Miami se numeste „Lario’s On The Beach“. Aici canta live formatii latino si toata lumea danseaza si mananca paella.

Celebre sunt si cafenelele restaurant ale lui Francis Ford Coppola  „Cafe Zoetrope“ (din San Francisco) si „Cafe Rosso & Bianco“ (din Palo Alto, in California) recunoscute pentru delicioasele pizze napoletane.

Paul Newman si bucatarul sef Michel Nischan sunt proprietarii unui restaurant traditional american in Westport, Connecticut, numit „Dressing Room“.

Justin Timberlake isi invita prietenii la propriile restaurante –  italienesc si american. „La Destino“ (New York) gasesti mancaruri specifice sudului Italiei: paste carbonara, parmigiana cu carne si scoici coapte. In schimb, La „Southern Hospitality“ poti comanda mancare dupa specificul orasului Memphis, inspirata din retetele gatite chiar de mama sa. Sansa sa-l intalnesti acolo pe tanarul sex-simbol completeaza perfect apetitul pentru o cina de calitate.

Si Jay-Z a deschis in New York si in Atlantic City „40/40 Club“ – un bar sportiv decorat cu plasme imense si tricouri purtate de sportivi.

Jennifer Lopez detine si ea in Pasadena, California, restaurantul „Madre’s“ in cinstea bunicii din partea mamei, Julia Rodriguez, care ii pregatea mancarurile favorite.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Pericolul care iese din gaoace
Pericolul care iese din gaoace
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân