Am gătit cele mai bune legume din lume

După o vară în care am încercat tot felul de salate, a venit momentul să le dau şansa să se transforme într-o mâncare delicioasă.

După o vară în care am încercat tot felul de salate, a venit momentul să le dau şansa să se transforme într-o mâncare delicioasă.

Aşa că m-am bucurat la maximum de experienţa gătitului în doi timpi şi trei mişcări alături de Marius Tudosiei. Mi-a dovedit că “Sănătatea în bucate” nu e doar titlul emisiunii sale de la Digi 24 ci şi atributul unui ghiveci super gustos.

Am programat şedinţa foto de cooking într-una din zilele ploioase şi extrem de răcoroase din august. Eu am venit cu fotograful nostru de-o viaţă, Mihai Dăscălescu, iar Marius ne-a pus la dispoziţie studioul, un coş cu legume colorate, ustensilele de tot felul şi evident, măiestria mânuirii unor ingrediente locale, vedete în Băcănia Veche a lui Marius, un business care susţine şi promovează mici producători de bunătăţi din toate colţurile ţării.

Roşiile de toate culorile şi formele, ardeii kapia mici, gogoşarul, ceapa roşie dovleceii, usturoiul, pătrunjelul au făcut casă bună cu frunzele şi tijele de swiss chard, o plantă asemănătoarei sfeclei, denumită şi sfecla elveţiană, perfectă ca să-şi lase dulceaţa peste aciditatea roşiilor.

Marius a mai pregătit un bol cu pastă de roşii, câteva boabe de ienibahar, dar şi ingredientul surpriză: boiaua afumată. Mai mult durează să citiţi introducerea decât a durat începerea operaţiunii: un pic de ulei într-un vas, un pic de ceapă roşie pusă la călit în pasta de roşii, nişte sare, apoi nişte tije de swiss chard şi iată-ne în acţiune, păzind vasul şi simţind deja o vagă senzaţie de foame.

Până la urmă, cine poate rezista mirosului de ceapă prăjită, indiferent de stilul alimentar adoptat? Au intrat în scenă gogoşarii, bucăţică cu bucăţică, apoi ardeii kapia tăiaţi măricel şi şi-au amestecat dulceaţa cu câteva boabe de iehibahar. Operaţiunea a continuat lejer, eu continuând să supraveghez operaţiunea, Marius pregătind usturoiul şi roşiile: mici, mari, galbene sau ca focul, mirosind a grădină şi crescându-ne apetitul pe măsură ce focul încingea legumele din povestea noastră. 

Pagina 1 din 2