Alimentele care cresc riscul de cancer de colon. Trebuie mâncate rar și în cantitate mică

22.09.2022
Alimentele care cresc riscul de cancer de colon. Trebuie mâncate rar și în cantitate mică
Sursa foto: Shutterstock @ OlesyaSH

Ca să reduci la minimum riscul de cancer de colon, ai grijă la alimentație! Legumele și fructele proaspete, carnea slabă, peștele, lactatele cu conținut mic de grăsime și cerealele integrale fac parte dintr-un stil de viață sănătos. În schimb, anumite alimente trebuie evitate sau măcar mâncate rar spre deloc, deoarece pot crește cu până la 40% riscul de cancer de colon, spune medicul Bogdan Protyniak, specialist în chirurgie colorectală.

Află mai jos care sunt alimentele pe care specialistul le consideră cele mai rele pentru colon.

Mezelurile procesate și carnea roșie, cele mai periculoase pentru colon

Salamul, șunca, pastrama, parizerul, baconul, cârnații, crenvurștii, carnea grasă de porc, tocăturile (sarmale, mici, chiftele) trebuie consumate cât mai rar și în cantitate mică.

Potrivit studiilor, un consum zilnic de 50 de grame de carne procesată crește cu până la 18% riscul de dezvoltare a cancerului colorectal. 

Desigur, asta nu înseamnă că trebuie să renunțați complet la astfel de alimente, însă este indicat să reduceți cantitatea și să le consumați de maximum 2-3 ori pe săptămână.

Sursa foto: Shutterstock @ Barnaby Staniland

De asemenea, încercați să înlocuiți carnea grasă cu pește, carne de curcan, ficat de pasăre sau mușchiuleț de porc cu conținut redus de grăsime.

Aveți grijă și la modul de preparare! De preferat este să le gătiți la abur, grill, cuptor, nu prăjite în ulei sau unt.

Pâinea albă crește glicemia și riscul de cancer

La fel ca mezelurile procesate, și cerealele rafinate pot crește riscul de diverse tipuri de cancer, inclusiv cel de colon.

Cerealele rafinate din pâinea albă și alte produse alimentare care au la bază făină albă pot crește nivelul de zahăr din sânge, ceea ce duce la rezistență la insulină. Mai departe, acest fenomen este un factor de risc cunoscut în dezvoltarea anumitor forme de cancer, cum ar fi cel de rinichi sau de colon.

Sursa foto: Shutterstock @Tobik

În schimb, dacă alegeți cereale integrale sunteți feriți de aceste probleme. Acestea sunt excelente surse de fibre, care nu numai că vă ajută să țineți bolile la distanță, dar vă ajută și să slăbiți deoarece țin de foame.

Cea mai sănătoasă pâine, conform studiilor, este cea din grâu încolţit, care este practic grâul întreg ce trece prin procesul de germinare, dar care își păstrează atributele nutriţionale.

Germinarea creşte biodisponibilitatea nutrienţilor precum fosfor, fier, zinc, calciu, magneziu, potasiu, mangan şi acid folic. De asemenea, creşte nivelul de vitamina A, vitamina C şi aminoacizi, fibre şi compuşi fenolici. Mai exact, nutrienţii sunt mai uşor de digerat.

Atenție și la sucurile din comerț!

Consumul excesiv de băuturi răcoritoare îndulcite este asociat cu un risc crescut de obezitate, „declanșatorul” multor tipuri de cancere.

Zahărul, fructoza lichidă și alți îndulcitori artificiali din aceste sucuri pot duce la inflamații cronice.

Pentru a evita cancerul de colon, dar nu numai, înlocuiți sucurile cu apă și alte alternative cu conținut scăzut de calorii și îndulcite cu stevia sau xilitol.

Sursa foto: Shutterstock @vchal
Paula Rotaru
Paula Rotaru
S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și vă aduce zilnic informații despre diverse ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Mihaela Sebeni: mamografia, o investigație de o importanță covârșitoare de peste 120 de ani