Alimente și băuturi pe care să nu le consumi dacă ești un magnet pentru țânțari

Multe persoane sunt un adevărat magnet pentru țânțari, mai ales în toiul verii, când se trezesc cu mușcături pe brațe, picioare sau orice altă zonă expusă.
  • Publicat:
Alimente și băuturi pe care să nu le consumi dacă ești un magnet pentru țânțari
Foto: shutterstock / Alimente și băuturi pe care să nu le consumi dacă ești un magnet pentru țânțari

Multe persoane sunt un adevărat magnet pentru țânțari, mai ales în toiul verii, când se trezesc cu mușcături pe brațe, picioare sau orice altă zonă expusă. Noi cercetări sugerează că dieta joacă un rol esențial și ceea ce mănânci poate atrage mai mulți țânțari.

Pentru unele persoane, mușcătura de țânțari este doar un disconfort minor și se manifestă sub formă de inflamații și mâncărimi, însă anumite specii de țânțari pot transmite boli precum malaria, virusul zika sau febra galbenă. Organizația Mondială a Sănătății sugerează că peste jumătate din populația lumii riscă să sufere de malarie, iar în anul 2020 au fost raportate 627.000 de boli produse de mușcătura de țânțar. Odată cu schimbările climatice, numărul se află în creștere.

Pe lângă culoarea hainelor pe care le porți și temperatura corpului, se pare că și mirosul emanat de piele și respirație atrage țânțarii. Aceste mirosuri pot fi determinate și de sarcină, produsele cosmetice, infecții deja prezente în organism și chiar microbiomul pielii. Din moment ce alimentele pe care le consumi și băuturile pe care le bei pot avea un impact major asupra respirației și microbiomului pielii, noile cercetări sugerează că schimbările din alimentație pot ajuta la ținerea țânțarilor la distanță.

Corpul uman produce peste 350 de compuși volatili diferiți, de care țânțarii fie sunt atrași, fie sunt ținuți la distanță. Unii dintre acești compuși volatili studiați, care atrag țânțarii ca un magnet, includ dioxidul de carbon, acidul lactic (produs în timpul activității fizice), acetona și amonia. Iată ce alimente și băuturi să eviți pentru a nu mai fi o țintă a țânțarilor.

Ești un magnet pentru țânțari? Alimente și băuturi pe care să le eviți

Alcoolul

Câteva studii sugerează că în urma consumului de alcool crește în organism unul dintre acești compuși volatili care atrag țânțarii. Un studiu publicat în Journal of the American Mosquito Control Association, la care oamenii de știință au măsurat biomarkerii participanților înainte și după consumul de bere, arată că un număr mai mare de țânțari au fost atrași de indivizi după ce au consumat bere.

Un alt studiu publicat în PLOS ONE a raportat că în urma consumului de bere țânțarii au fost atrași de participanți în număr cât mai mare. Cercetătorii au venit cu teoria că berea crește „apetitul” țânțarilor prin creșterea temperaturii corpului și alterarea compușilor volatili din organism apăruți în urma consumului de alcool.

Cafeaua și cafeina

Un studiu recent din Current Research in Parasitology & Vector-borne Diseases sugerează că una dintre substanțele care pot fi identificate pe piele este cafeina, care crește atracția pentru țânțari. Cafeina crește metabolismul și temperatura, iar țânțarii sunt atrași de corpurile încălzite. Deși încă sunt necesare cercetări în plus, reducerea consumului de cafea și a băuturilor aromatice sau care conțin cafeină, pot fi un prim pas pentru îndepărtarea țânțarilor.

Dieta redusă în carbohidrați ar putea fi de ajutor, doar dacă este necesar!

Există câteva practici care te pot ajuta să ții la distanță țânțarii. În primul rând, după ce faci sport, ai grijă să-ți cureți pielea, să faci un duș și să eviți să stai transpirat prea mult timp. De asemenea, continuă să ai o dietă echilibrată și consumă alcool și cafeină cu moderație astfel încât temperatura corpului și compușii organici volatili produși prin respirație și piele să nu mai reprezinte o problemă.

Din moment ce ketogeneza produce acetonă prin arderea cetonelor pentru energie, vei observa că țânțarii sunt mai atrași atunci când urmezi o dietă redusă în carbohidrați. Stai de vorbă cu medicul de familie pentru a putea urma dieta ketogenică, mai ales că nu este făcută pentru oricine.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân