Alimente și băuturi interzise pe timp de caniculă: ce e indicat să eviți

  • Publicat:
Alimente și băuturi interzise pe timp de caniculă: ce e indicat să eviți
Sursa foto: shutterstock

Unul dintre principalele lucruri pe care le facem vara este să consumăm alimente sau băuturi cu ajutorul cărora să ne răcorim. Există o serie de alimente, dar și de băuturi pe care am face bine să le evităm, potrivit specialiștilor din domeniul sănătății. Iată care sunt acestea! 

Alimente și băuturi strict interzise pe timp de caniculă

Este imperios necesar să observi cât de des mergi la toaletă pe perioada verii. Poate fi un indiciu al deshidratarii, dacă nu bei suficiente lichide, avertizează specialiștii. Însă, nu orice lichide, spun tot aceștia! Iată ce ar trebuie să eviți în mod deosebit:

Alcoolul

Alcoolul poate avea efect de deshidratare, crescând producția de urină. Dar poate afecta în egală măsură și capacitatea corpului de a-și regla temperatura.

Astfel, dacă organismul este deja supradincalzit din pricina caniculei, efectele alcoolului vor face corpul să creadă că este mai fierbinte decât este, de fapt, în realitate.

Cofeina

Băuturile cu conținut ridicat de cofeină ar trebui evitate deopotrivă. Cofeină are efect diuretic, ceea ce duce la o mai rapidă deshidratare.

Băuturile carbogazoase

În topul lichidelor de evitat nu lipsesc nici băuturile acidulate și îndulcite. Un studiu recent publicat în „Jurnalul American de Fiziologie” a arătat că băuturile răcoritoare mai degrabă agravează deshidratarea și cresc riscul de afecțiuni de natură renală.

Alimentele bogate în grăsimi

Corpul se încălzește destul de mult încât nu este nevoie să îl faci să muncească suplimentar și-n timpul digestiei. Evită, așadar, consumul de carne bogată în grăsimi animale, preparată la grătar sau prăjită în ulei, deorece este dificil de digerat în toate formele sale.

Legumele cu efect diuretic

Sparanghelul, ceapa, usturoiul, ardeiul gras sau anghinarele sunt legume cu efect diuretic, conform specialiștilor în dietă. Iar din acest motiv ele contribuie activ la deshidratarea suplimentară.

Glucidele cu absorbție rapidă

Glucidele cu absorbție rapidă fac și ele parte din categoria nutrienților mai puțin recomandați, încât sunt greu de digerat de asemenea. Renunță, așadar, și tu, pe perioada verii la prăjituri și la produsele de patiserie. Sau, cel puțin, redu consumul acestora. În plus, și silueta va avea de câștigat datorită acestui fapt!

Cum prevenim deshidratarea?

Băuturi recomandate spre consum:

Apă – pentru că nu s-a găsit încă o singură băutură care să fie capabilă să o substituie, apa este vitală pentru organism, întrucât regenerează celulele și permite sângelui să circule.

Sucuri naturale – pentru a lupta contra oboselii din timpul caniculei, nimic nu este mai benefic decât un suc natural de fructe și/sau legume, proaspăt stors.

Supă – O supă caldă vă va permite să ingerați o cantitate mare de lichide, dar și de fibre în organism. Veți fi astfel și hidratați corespunzător. În plus, acest amestec de fibre și apă luptă împotriva constipației și a balonării.

Surse: Telegraph, The Guradian, HerZindagi

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân