Alimente de post care îngrașă. Au multe calorii, consumă-le cumpătat!

Alimente de post bogate în calorii, care îngrașă. Știai că halvaua are aproape 600 de calorii la suta de grame?
  • Publicat:
  • Actualizat:

Perioada postului este, pentru multe persoane, prilej de curățare spirituală, dar și de detoxifiere. Numai că lipsa alimentelor de origine animală nu este întotdeauna de bun augur.

Cei care țin post își îndreaptă frecvent atenția spre alimente de post care nu sunt tocmai sănătoase. Astfel de exemple sunt halvaua și zacusca plină de ulei. În plus, consumul excesiv al acestor mâncăruri pune în pericol atât silueta, cât și nivelul colesterolului.

Regula de aur în post: hidratarea

Medicii nutriţionişti atrag atenţia că postul nu presupune doar abţinerea de la alimentele din carne sau provenite de la animale, precum laptele şi ouăle. Ei recomandă în primul rând o hidratare corectă a organismului: 1,5-2 litri de apă pe zi.

Procesul de detoxifiere nu se poate realiza dacă avem un aport hidric redus, necorespunzător nevoilor organismului. O hidratare insuficientă favorizează intoxicarea cu propriile toxine metabolice.

Lichidele le putem lua şi din supe sau sucuri naturale. În plus, pentru ca dieta de detoxifiere să ofere beneficiile dorite asupra organismului, este indicat să mâncăm cereale integrale, fructe şi legume proaspete. Proteinele ni le putem lua din nuci, alune, fistic sau migdale, pentru a mai putea echilibra necesarul zilnic.

Specialistul spune că acest stil alimentar este chiar necesar pentru fiecare dintre noi şi îl recomandă de două ori pe an.

Alimente de post care au multe calorii

Medicii spun că este interpretată greşit ideea potrivit căreia dacă ţinem post slăbim. De cele mai multe ori, pentru a compensa, alegem alimente bogate în kilocalorii. Astfel, nelipsita halva conţine la suta de grame între 564 și 584 de calorii.

În plus, suntem tentaţi ca în perioadele de post să mâncăm cât mai multă pâine, paste, nuci şi alune.

Astfel, în 100 de grame de pâine avem 200 de calorii, 30 de grame de covrigei 100 de calorii, 3 linguri de orez fiert sau paste făinoase conţin 150 de calorii, 100 de grame de mămăligă 100 de calorii, 30 de grame de alune, nuci, fistic sau migdale conţin 180 de calorii.

Proteina vegetală este sănătoasă, dar pentru ca organismul să primească doza zilnică necesară trebuie să mâncăm mai mult. O porţie de piept de pui conţine aceeaşi cantitate de proteine ca o jumătate de kilogram de alune.

O sursă excelentă de proteine găsiţi în ciuperci, care pot înlocui cu succes carnea.

Copiii şi gravidele nu trebuie să ţină post

Copiii până în 12-14 ani nu trebuie să urmeze o astfel de „dietă”, deoarece sunt în plin proces de dezvoltare. Organismul lor are nevoie, zilnic, de proteină animală, luată din produse lactate sau ouă.

Acelaşi lucru este valabil şi în cazul femeilor însărcinate, în organismul cărora se dezvoltă o altă viaţă. În perioada sarcinii, femeia are nevoie de o cantitate mai mare de proteine decât în mod normal.

În cazul bolnavilor cronici, postul se ține doar sub supravegherea medicului

Persoanele care suferă de boli hepatice cronice, au afecţiuni cardiovasculare sau diabet trebuie să se adreseze unui medic specialist înainte de a ţine post.

Organismul acestor persoane este slăbit. O astfel de dietă le-ar pune viaţa în pericol. Este indicat să meargă la medicul specialist înainte de a ţine post. Acesta le va recomanda anumite alimente care ar putea oferi organismului aceleaşi beneficii ca şi alimentele de origine animală. În plus, pacientul trebuie monitorizat pe întreaga perioadă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”