Alimente care sporesc fertilitatea, atât la femei, cât şi bărbaţi

Nutriţionistul Gianluca Mech ne-a vorbit de alimentele care sporesc fertilitatea, atât în cazul femeilor, cât şi în cazul bărbaţilor.
  • Publicat:
Alimente care sporesc fertilitatea, atât la femei, cât şi bărbaţi
FOTO: profimediaimages.ro / Alimente care sporesc fertilitatea, atât la femei, cât şi bărbaţi

Dacă-ţi doreşti să devii mămică trebuie să ştii că există o serie de alimente care ajută la creşterea fertilităţii. Valabil şi în cazul bărbaţilor. Studii recente arată că, spre deosebire de alte lucruri pe care nu le poţi controla, cum ar fi înaintarea în vârstă şi moştenirea genetică, consumul de anumite alimente şi evitarea altora reprezintă o modalitate perfectă pentru a spori fertilitatea.

În societatea modernă, infertilitatea a devenit din ce în ce mai des întâlnită. Sunt o mulţime de cupluri care nu reuşesc să facă un copil, iar specialiştii sunt de părere că asta se poate datora unor factori precum stresul, stilul de viaţă haotic, alimentaţia defectuoasă sau poluarea din mediul înconjurător.

“Există mai mulţi factori asociaţi cu infertilitatea, cum ar fi vârsta înaintată, prezenţa modificărilor structurale la nivelul sistemului reproductiv, poluarea şi stilul de viaţă”, explică nutriţionistul Gianluca Mech.

Specialistul dezvăluie cum putem ajuta la creşterea fertilităţii prin consumul unor anumite alimente.

“Aportul de carbohidraţi complecşi (fructe, legume, nuci, fasole, cereale integrale), fibre (pere, căpşune, avocado, mere, morcovi, sfecla, broccoli), grăsimi mono şi polinesaturate (brânză, ciocolată neagră, ouă, peşte gras, seminţe de chia, ulei de măsline), cum ar fi omega-3s, ar putea avea un efect benefic asupra fertilităţii.

Un aport adecvat de acid folic  (sparanghel, citrice, germeni de grâu, banane), vitamina B12 (scoici, sardine, carne de vită, ton, somon, lapte), vitamina A (unt, caviar, brânză feta), D (gălbenuş de ou, ciuperci), C (ardei galben,cimbru proaspăt, pătrunjel, kiwi, lămâie) şi E (seminţe de floarea soarelui, migdale, alune, ardei gras roşu), calciu (sardine, tofu, spanac), fier (carne roşie, seminţe de dovleac, quinoa, curcan), zinc (stridii, ciuperci shiitake, crab, linte), seleniu (orez brun, ovăz, iaurt, caju) şi iod (alge marine, cod, lactate, creveţi, ton) este, de asemenea, esenţial pentru a preveni infertilitatea”, declară nutriţionistul.

Aşa cum era de aşteptat, dacă există alimente pe care trebuie să le consumi pentru a spori fertilitatea, există şi reversul medaliei. Adică alimente pe care este de preferat să le eviţi atunci când îţi doreşti un copil

“În schimb, trebuie ştiut că un aport ridicat de grăsimi saturate, acizi graşi trans şi proteine de origine animală ar putea avea un efect dăunător asupra fertilităţii. La femei, consumul de TFA (acizi graşi trans) este asociat cu infertilitatea ovulatorie, indiferent de vârstă, indice de masă corporală, stil de viaţă şi nivel al hormonilor. Aportul ridicat de TFA a fost asociat cu parametrii metabolici alteraţi, cum ar fi rezistenţa la insulină şi markeri inflamatori, care pot afecta funcţiile sistemului reproducător”, dezvăluie specialistul nutriţionist.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân