Alimente care intaresc vederea

Morcovii sunt bogati in beta-caroten, un antioxidant ce ajuta la reducerea riscului de degenerescenta maculara si de cataracta.
  • Publicat:
Alimente care intaresc vederea
Alimente care intaresc vederea

Pentru ca ochii tai sa fie sanatosi, ai nevoie de vitamine si minerale, elemente nutritive esentiale hranirii ochiului. Organismul omului nu produce propriile vitamine si minerale si de aceea suntem nevoiti sa ni le procuram din mancare. O serie de afectiuni oculare pot fi prevenite printr-un regim alimentar sanatos.

Astfel, cele mai bune alimente pentru ochii tai sunt:

Morcovii
Mama a avut dreptate! Morcovii sunt bogati in beta-caroten, un antioxidant ce ajuta la reducerea riscului de degenerescenta maculara si de cataracta. Morcovii pot fi adaugati in salate si supe si dau mereu bine in farfurie la pranz sau cina. Daca preferi, poti sa-i mananci si cu diferite sosuri.

Ardeii, broccoli si varza de Bruxelles
Aceste trei legume ofera o explozie de vitamina C, un alt antioxidant cheie care protejeaza in mod special ochii. In supe, omlete, la gratar, la cuptor sau combinate intr-o mancare de primavara super delicioasa (cu inca putin ulei de masline si usturoi).

Curcanul
Curcanul este de asemenea bogat in zinc, plus vitamina B (niacin) ce protejeaza ochii impotriva cataractei. Mai mult, curcanul este un substitut foarte bun pentru carnea de vita.

Spanacul

Acesta vine la pachet cu vitamina C, beta-caroten si cantitati mari de luteina, o pereche grozava de antioxidanti. Ei absorb intre 40 si 90% din intensitatea luminii albastre, acestia comportandu-se ca un ecran de protectie pentru ochii tai.

Somonul si sardinele
Studiile arata ca un consum regulat de alimente bogate in acizi grasi Omega3 pot ajuta la protejarea micilor vase de sange din ochi. Iar somonul si sardinele sunt printre cele mai bune surse de acizi grasi Omega3.

Ouale
Acestea sunt bogate in cisteina, sulf, lecitina, amino-acizi si luteina, componente ce previn formarea cataractei.

Soia
Saraca in grasimi, bogata in proteine, soia este elemetul de baza ce nu lipseste din nici o dieta. Ea contine acizi grasi esentiali, vitamina E si agenti antiinflamatori.

Afinele si strugurii

Ajuta cu precadere ochiul in timpul vederii nocturne. O ceasca plina de afine, gem de coacaze sau un supliment nutritiv format din struguri si afine te ajuta sa-ti adaptezi vederea la intuneric in mai putin de 30 de minute.

Alunele si stafidele
Sunt unele dintre cele mai concentrate alimente in vitamine. Continutul ridicat de acizi grasi omega-3 contribuie la mentinerea colesterolului la un nivel scazut si stabilizeaza membranele celulare.

Citeste si Superalimente cu superputeri?
               Sanatate 24 ore pe zi

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alunga insomia cu un suc miraculos
Alunga insomia cu un suc miraculos
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”