Ai renunțat la gluten fără să fii celiac? Oana Trifu explică ce se întâmplă

Introducerea produselor cu gluten în alimentație se va face treptat la persoanele care au renunțat pentru o perioadă.
  • Publicat:
Ai renunțat la gluten fără să fii celiac? Oana Trifu explică ce se întâmplă
foto Shutterstock

Cel mai probabil, toate persoanele adulte care se balonează s-au gândit cel puțin o dată că au intoleranță la gluten. Și dacă au renunțat o perioadă de timp la produsele care conțin gluten au observat îmbunătățiri la nivelul energiei și probabil al abdomenului. Însă, pe termen lung, oamenii revin la obiceiurile culinare pe care le aveau și evident și pâinea face parte din meniu.

Am stat de vorbă cu Oana Trifu, expert în schimbarea stilului de viață, lifestyle blogger, absolvent al Facultății de Medicină și al cursului Food and Nutrition in Health and Wellbeing la Harvard Extension School în 2017.

Glutenul este o proteină regăsită în mod natural în cereale (grâu, orz, secară). Mai precis, găsim în mod natural gluten în pâine, paste, produse de patiserie, biscuiți etc…  Deci, făina de grâu, de orz, de secară are gluten.  Glutenul dă elasticitate aluaturilor.

Pentru a detecta alergia la gluten, există teste specifice, un diagnostic clar și recomandarea de a evita cu desăvârșire orice urmă de gluten.

Majoritatea însă constată că au un test negativ la celiachie și nu mai înțeleg nimic.

 Produsele cu gluten se reintroduc treptat în alimentație

CSÎD: Ce se întâmplă când revii la produsele cu gluten?

Oana Trifu: Depinde foarte mult de ce ai renunțat. În cazul celiachiei, se recomandă evitarea pe viață a produselor care conțin gluten. Deci nu discutăm despre revenire. La sensibilitate, există un protocol de reintroducere după o perioadă de minim 5 săptămâni de excludere totală. Se introduc alimente o dată la 3 zile și se urmăresc foarte atent toate reacțiile corpului. Însă nu pot să insist suficient necesității de a avea un specialist ca partener de drum în această explorare a particularităților propriului organism.

Mizați pe calitatea produselor din cereale

CSÎD: Cum putem consuma produse cu gluten fără să ne fie teamă că ne balonăm?

Oana Trifu: Cred că soluția este să apelăm la produse de calitate: cereale din surse controlate, de preferat ecologice, ancestrale, în cantități moderate.

Oana Trifu, healthy lifestyle expert, foto Alina Botică
Oana Trifu, expert în schimbarea stilului de viață, lifestyle blogger, absolvent al Facultății de Medicină și al cursului Food and Nutrition in Health and Wellbeing la Harvard Extension School în 2017, foto Alina Botică
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân