Ai probleme cu dantura? Iată ce organ riști să îmbolnăvești

Ce tip de alimentație ajută la păstrarea sănătății stomacului? Cum și cât de des să mâncăm pentru a păstra stomacul sănătos?
  • Publicat:
Ai probleme cu dantura? Iată ce organ riști să îmbolnăvești
Ai probleme cu dantura? Vezi ce organ poți îmbolnăvi! Foto: Pexels

Modul în care mâncăm nu vorbește doar despre maniere. Ci și despre cum menținem sănătatea. Mesele neregulate, masticația incompletă, mesele pe fugă nu aduc nimic bun. Deși aparent putem avea impresia că vom câștiga timp dacă nu stăm la masă, în liniște. Sau dacă economisim timpul pentru gătit. Sau banii pentru mâncare sănătoasă. Și evident, este important și ce mâncăm nu doar cum.

Ce alimentație duce la îmbolnăvirea stomacului pe termen lung? Ulcerul gastric este una dintre afecțiunile frecvent diagnosticate de către medicii gastroenterologi. Dintre obiceiurile care favorizează declanșarea acestei afecțiuni numim mese neregulate, masticaţia incompletă, dantura deficitară. Atenție, deci la sănătatea danturii. Fără o dantură completă și funcțională riscăm să îmbolnăvim stomacul. Însă,  chiar și alimentele prea condimentate, alimentele iritante, prea reci/calde, alcoolul, tutunul, sucurile carbogazoase nu sunt pe placul stomacului.

Atenție, mezelurile afumate, sărate, pline de nitriți/nitrați pot îmbolnăvi stomac dacă sunt consumate în exces

Mai ales în sezonul rece, simțim mai des nevoia de preparate din carne. Și cu cât sunt mai gustoase cu atât mai bine. Mezelurile sunt delicioase dar calitatea acestora și cât de des sunt consumate contează.

O altă problemă de sănătate a stomacului, de data aceasta una cu implicații serioase asupra întregului organism și chiar a vieții este cancerul gastric.

”Obiceiurile care favorizează apariția acestuia sunt: dieta săracă în proteine şi grăsimi, alimentele afumate și sărate, consumul crescut de nitriți/nitraţi (mezeluri, alimente hiperprocesate, conservate), consumul crescut de carbohidraţi” a explicat dr. Marian Tomescu, medic chirurg.

Alimente fierte și alimente la grătar – de ajutor pentru păstrarea sănătății stomacului

Dieta care contribuie la păstrarea sănătății stomacului presupune, în primul rând, consumul de alimente puţin condimentate, fără aditivi şi uşor digerabile. Medicii vorbesc despre beneficiile alimentelor fierte și ale alimentelor pregătite la grătăr în locul celor prăjite. ”Alimentele alcaline, care scad aciditatea gastrică sunt cele mai indicate, deci se recomandă consumul de lactate, supe, ciorbe, fructe și legume” a mai completat dr. Marian Tomescu. Cât de des să mâncăm? Cu siguranță ați auzit de regula puțin și des.  5 gustări pe zi în care mestecăm cât mai încet și în tihnă mâncarea sunt ideale pentru a menține sănătatea stomacului

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân