Adevărul despre zahăr și renunțarea la el

Adevărul despre zahăr, despre cum poți renunța la el sau cum poți să îți domolești poftele.
  • Publicat:
Adevărul despre zahăr și renunțarea la el

M-am luptat și încă mă lupt cu pofta de dulce și cu dorința de a mânca zahăr. Am citit și cărți, am urmat și diete. N-am reușit, încă, să renunț definitiv la el. Întrebarea pe care mi-am pus-o (și eu, dar și alții) este dacă dietele care promit să te scape de pofta de dulce chiar funcționează? Iată adevărul despre zahăr și despre cum poți să-ți îmblânzești poftele dulci.

Creierul are nevoie de zahăr

Zahărul hrănește fiecare celulă din creier. Creierul tău vede zahărul ca pe o recompensă, ceea ce te face să-ți dorești mai mult și mai mult. Dacă de obicei mănânci mult zahăr, întărești această recompensă. Ceea ce poate face dificilă renunțarea la acest obicei. Dar dacă vei citi mai jos vei afla adevărul despre zahăr.

Pe culmile dulciurilor

De ce te grăbești când mănânci rapid o ciocolată? Zahărul din el – numit carbohidrat simplu – se transformă rapid în glucoză în sânge și oferă energie. Nivelul zahărului din sânge crește. Glucidele simple se găsesc, de asemenea, în fructe, legume și produse lactate. Doar că acestea au și fibre și proteine ​​care încetinesc procesul. Pe când sucurile, bomboanele și zahărul nu.

Când scade nivelul zahărului…

Corpul tău, pentru a avea energie transformă glucoza din sânge în energie. Pentru a face acest lucru, pancreasul produce insulină care are rolul de a scădea nivelul zahărului din sânge. Această schimbare rapidă vă face să vă simțiți fără energie și să căutați cu disperare ceva dulce. Ceea ce te menține într-un cerc vicios. Vrei din ce în ce mai mult dulce.

Amidonul și zahărul

Deși nu vă e poftă de dulce, vă gândiți la covrigi, chipsuri sau cartofi prăjiți? Aceste alimente cu amidon sunt carbohidrați complecși pe care organismul îi descompune în zaharuri simple. Consumat fără alimente nutritive, amidonul poate crește glicemia. Orezul alb și făina albă fac asta. Amidonul foarte rafinat, cum ar fi cel din pâinea albă, covrigi, biscuiți și paste este foarte nociv pentru organism.

Funcționează dietele care vor să te scape de zahăr?

Unele planuri de detox de zahăr vă îndeamnă să evitați toate dulciurile. Asta înseamnă toate fructele, produsele lactate și cerealele rafinate. Ideea este să vă curățați sistemul de zahăr. Astfel de modificări ale dietei sunt prea drastice pentru a ține pasul. Le veți putea face doar pe termen scurt, pentru ca, ulterior, să reveniți la vechile obiceiuri.

Reeducați-vă gustul

Nu aveți nevoie de zahăr atât cât credeți. De fapt, vă puteți antrena papilele gustative pentru a vă bucura de alimente care nu sunt la fel de dulci. Încercați să eliminați un aliment dulce din dieta dumneavoastră în fiecare săptămână. De exemplu, renunțați la desertul de la cină. Începeți să puneți mai puțin zahăr în cafea sau cereale. În timp, îți vei vedea că acea nevoie de dulce se diminuează. În schimb, cu cât mâncați mai dulce, veți simți nevoia unui dulce din ce în ce mai intens.

Scăpați de zahăr pas cu pas

Dacă faceți modificări mici și simple în dietă, va fi mai ușor să le respectați. Începeți prin a mânca mai multe fructe și legume, beți mai multă apă. Neapărat verificați etichetele alimentelor și alegeți-le pe cele care nu au mult zahăr. Tăiați câte un pic de zahăr în fiecare săptămână. După câteva săptămâni, vei fi surprins de cât de puțin vă va fi dor de el.

Bazați-vă pe proteine

Consumul de proteine ​​este o modalitate ușoară de a reduce pofta de zahăr. Alimentele bogate în proteine se ​​digeră mai încet, oferind o senzație de sațietate mai îndelungată. Proteinele nu determină creșterea zahărului din sânge așa cum fac carbohidrații și zaharurile rafinate. Alegeți proteine ​​de calitate din alimente precum puiul slab, iaurtul cu conținut scăzut de grăsimi, ouăle, nucile sau fasolea.

Nu uitați să faceți mișcare

Exercițiile fizice vă pot ajuta să eliminați pofta de zahăr și să vă schimbați modul în care mâncați în general. Faceți ceea ce vă place, cum ar fi mersul pe jos, mersul cu bicicleta sau înotul. Începeți încet și ar fi minunat să ajungeți să lucrați cel puțin 150 de minute pe parcursul săptămânii.

Îndulcitorii artificiali pot ajuta?

Unele studii sugerează că îndulcitorii artificiali pot crea pofta de mai mult zahăr. Acest lucru ar putea îngreuna controlul greutății. Problema este, spun unii experți, că îndulcitorii artificiali nu vă ajută să vă rupeți de gustul dulce. Este important să îți asculți corpul. Îndulcitorii te fac să tânjești după și mai mult zahăr? Dacă da, căutați în altă parte acel gust dulce.

Limitați, de asemenea, zaharurile „sănătoase”

Mierea, zahărul brun și sucul de trestie pot suna sănătos. Dar zahărul este zahăr, fie că provine de la albine sau trestie de zahăr, el poate determina creșterea glicemiei.

Cât de mult zahăr este prea mult?

Majoritatea oamenilor din SUA mănâncă19 lingurițe sau mai mult de zahăr adăugat pe zi. Acest lucru adaugă până la 285 de calorii, despre care experții în sănătate spun că este mult prea mult. Cât zahăr ar trebui să mănânci? Potrivit American Heart Association, nu mai mult de 6 lingurițe zilnic pentru femei. Adică aproximativ 100 de calorii. Bărbații ar trebui să primească maximum 9 lingurițe. Adică aproximativ 150 de calorii.

Zahăr sub alte nume

Nu vedeți întotdeauna cuvântul „zahăr” pe eticheta alimentelor. Uneori poartă un alt nume, ca acestea: sirop de agave, sirop de orez brun, sirop de porumb cu multă fructoză, dextroză, suc de trestie evaporate, glucoză, lactoză, sirop de malț, melasă, zaharoză. Aveți grijă la articolele care enumeră orice formă de zahăr sau au mai mult de 4 grame totale de zahăr, adică aproximativ 150 de calorii.

Zahărul ascuns

Zahărul se poate ascunde în alimente acolo unde te aștepți mai puțin. Deși nu par dulci, ketchup-ul, sosul pentru grătar și sosul pentru paste pot conține mult zahăr. La fel și sosurile de salată, pâinea, fasolea la cuptor și câteva cafele aromate. Obișnuiește-te să citești etichete.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”