9 sfaturi despre diete în care nu trebuie să mai crezi

Nu este uşor să slăbeşti şi multe persoane se confruntă cu nenumărate dificultăţi. Aşa că toată lumea începe să caute o soluţie mai simplă sau un truc pentru a scăpa de kilogramele nedorite.
  • Publicat:
9 sfaturi despre diete în care nu trebuie să mai crezi

Nu este uşor să slăbeşti şi multe persoane se confruntă cu nenumărate dificultăţi. Aşa că toată lumea începe să caute o soluţie mai simplă sau un truc pentru a scăpa de kilogramele nedorite. Există atât de multe sfaturi contradictorii privind curele de slăbire, încât adesea adevărul este uitat sau ignorat, ceea ce va face urmarea unei diete mult mai dificilă.

Iată câteva dintre cele mai frecvente sfaturi privind curele de slabire, care sunt de fapt FALSE.

MIT – Curele de detoxifiere te ajută să pierzi în greutate

Adevăr: Cele mai multe persoane care incep o cură de detoxifiere nu vor să urmeze acest regim strict pentru toată viaţa şi pe bună dreptate. Acest tip de gândire nu face altceva decât să te pregătească pentru eşec. De ce? Urmezi noul plan alimentar o săptămână, pierzi câteva kilograme (în unele cazuri te poţi îngrăşa de la toate lichidele cu un conţinut ridicat de zahăr!) şi apoi, după ce se termină, primul lucru pe care îl faci este să mănânci îngheţată. Este mult mai benefic pe termen lung să faci mici schimbări în dieta ta decât să te abţii de la mâncare şi să consumi numai smoothie-uri şi sucuri timp de o săptămână. Şi nu-ţi fă iluzii că trei zile de detox sau 22 de zile de cură vegană te vor face să arăţi ca Beyonce.

MIT: Trebuie să renunţi la un ANUMIT ALIMENT ca să slăbeşti

Adevăr: Gluten, zahăr, lactate, carbohidraţi, carne…multe persoane cred că dacă renunţă la una dintre aceste alimente o să slăbească. Advărul este că  prin eliminarea unui anumit nutrient sau grupe de alimente este posibil să pierzi în greutate la început, dar asta se datorează în cea mai mare parte schimbărilor comportamentale. Dacă renunţi la zahăr asta înseamnă implicit că nu mănânci prăjiturile pe care altfel le mâncai în fiecare zi. Dar, renunţarea la anumite grupe de alimente poate duce la luarea în greutate.

Cele mai multe alternative ale produselor fără gluten sau cele care înlocuiesc lactatele au multe calorii sau ingrediente pe care nici măcar nu le poţi pronunţa. Asta înseamnă că alimentele care conţin zahăr sau lactatele integrale pot fi de fapt mai sănătoase. Dacă nu există o recomandare din partea medicului să renunţi la anumite alimente, evită această strategie.

MIT: Produsele din magazinele bio sunt mai bune pentru tine

Adevăr:  Indiferent de unde ai cumpărat alimentele este important să citeşti întodeauna etichetele. Termenul “organic” nu are nimic de-a face cu numărul caloriilor pe care consumi. Şi nu există nicio regulă clară sau o definiţie unică a ceea ce înseamnă “natural”. De exemplu, pe unele iaurturi o să vezi scris mare “conţin numai arome naturale”, dar în acelaşi timp cin la pachet 40 de grame de zahăr. Este important să alegi alimente proaspete şi accesibile pentru tine şi nu te orienta după tipul de magazin sau anumite trenduri alimentare scumpe.

MIT: Grăsimile sănătoase te pot ajuta să slăbeşti

Adevăr: Este adevărat că o dietă fără niciun tip de grăsime poate contribui la creşterea în greutate. Simţi tot timpul că îţi este foame aşa că ajungi să recurgi la dulciuri sau alimente procesate. Pe de altă parte, ingrediente precum uleiul de cocos, ulei de măsline, nuci şi avocado sunt sănătoase până la un anumit punct. Într-adevăr, acestea sunt cele mai bune tipuri de grăsimi – dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să existe o limită în privinţa a cât de mult ar trebui să consumi. Grăsimile conţin 9 calorii pe gram, în timp ce proteinele şi carbohidraţii au patru. Măsoară cu o lingură cât ulei de cocos sau de măsline consumi, numără nucile şi consumă avocado tăiat în felii pentru ţine porţiile sub control.

MIT: Toată lumea are nevoie de o zi în care să trişeze

Adevăr: Da şi nu. Această strategie este extrem de eficientă pentru unele persoane, dar nu pentru toată lumea. O zi în care poţi trişa o dată pe săptămână dusă la extrem poate distruge toată dieta şi eforturile pe care le-ai făcut pe parcursul unei întregi săptămâni. Pentru unele persoane, o asemenea zi îi poate face să consume prea multe dulciuri şi mâncare nesănătoasă. O altă problemă? Poate fi dificil să te întorci la dietă a doua zi şi te poţi simţi prea obosită pentru a merge la sală. Mai bine alege un fel de mâncare, desert sau gustare cu care poţi trişa o dată pe săptămână!

MIT: NU trebuie să mergi la sală dacă urmezi o dietă strictă

Adevăr: Este adevărat că atunci când vine vorba de slăbit, obiceiurile tale alimentare sunt mult mai importante decât antrenamentele.  Dar asta nu înseamnă că poţi renunţa complet la sală şi să te refugiezi pe canapea cu serialele tale preferate.  Persoanele care se menţin într-o formă fizică bună sunt mai puţin afectate de boli cronice precum diabetul sau bolile de inimă. Chiar dacă ai ajuns la greutatea ta ideală şi urmezi o dietă sănătoasă este important să introduci activitatea fizică în viaţa de zi cu zi. Din fericire nu este atât de dificil. Un studiu recent arată că persoanele care fac exerciţii timp de 30 de minute pe zi slăbesc mai uşor (şi reuşesc să se menţină!).

MIT: Anumite alimente îţi pot accelera metabolismul

Adevăr: O serie de studii au demonstrat că anumite condimente – în special cele picante –  pot fi benefice pentru metabolism.  De asemenea, anumite băuturi precum ceaiul verde pot fi de ajutor. Dacă nu îţi plac mâncărurile picante sau ceauiul verde nu-ţi fă probleme. Studiile recente nu  sugerează că ar exista o schimbare semnificativă în privinţa ratei metabolice. O alternativă mai sigură este să introduci  antrenamentele cu greutăţi în regimul tău de antrenament. Există suficient de multe date care sugerează că masa musculară îţi accelerează metabolismul.

MIT: După 30 de minute de cardio te poţi relaxa toată ziua

Adevăr: În momentul în care faci din mişcare o parte importantă din rutina ta zilnică riscul unei efectului yo-yo scade. Deşi un antrenament intens îţi va accelera metabolismul nu poţi petrece restul zilei la birou sau pe canapea. Studiile arată că persoanele care fac mişcare în mod constant slăbesc mai repde şi au şi mai multe şanse să se menţină. Urcă scările, stai în picioare când vorbeşti la telefon şi mergi în pas alert ori de câte ori ai ocazia.

MIT: Alimentele pentru un abdomen plat

Adevăr: Din nefericire, nu putem antrena anumite zone ale corpului nostru cu ajutorul alimentelor pe care le consumăm. Deşi nutriţioniştii vorbesc despre alimente pentru un abdomen plat, de cele mai multe ori se referă la faptul că acestea pot ameliora senzaţia de balonare – şi nu la faptul că tonifiază o anumită zonă a corpului.  Există totuşi anumite reguli alimentare pentru a obţine o talie de viespe. Consumă alimente bogate în fibre cum sunt nucile (limitează-te la un pumn) şi înlocuieşte caloriile din alimente procesate, zaharuri adăugate şi grăsimi saturate cu fructe şi legume proapete, cereale integrale şi proteine vegetale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”