9 alimente care luptă cu depresia

Nu doar psihoterapia şi medicaţia sunt benefice în lupta cu depresia. Studiile arată că şi anumite alimente te fac să te simţi mai bine şi înlătură stările depresive.
  • Publicat:
9 alimente care luptă cu depresia

Stările depresive şi depresia sunt cazuri care apar din ce în ce mai des în zilele noastre, la persoane de toate vârstele. Medicaţia şi psihoterapia ajută în tratarea acestor simptomatici, însă alternativ este important de ştiut şi faptul că ceea ce alegem să consumăm poate avea un efect la fel de puternic asupra stării noastre de spirit. Iată ce alimente atestă cercetătorii că pot fi foarte bune în lupta cu schimbările de dispoziţie şi depresia!


Carnea de curcan

Pasărea tradiţională pe care o servesc americanii în celebra Zi a Recunoştinţei conţine triptofan, o proteină extrem de vitală, pe care organismul o foloseşte în producţia de serotonină. Aceasta este o substanţă chimică aflată la nivelul creierului, care joacă un rol cheie în depresie, spun cercetătorii. De fapt se pare că unele medicamente antidepresive acţionează ţinând cont de modul în care creierul utilizează serotonina. Se poate obţine acelaşi efect de îmbunătăţire a stării de spirit prin consumul de pui şi soia.

Laptele

Este o sursă bună de vitamina D. Dacă ai niveluri foarte scăzute ale acestui nutrient în corpul tău, acest lucru poate cauza uneori simptome depresive sau chiar depresie în sine. Un studiu norvegian a constatat faptul că persoanele care au luat un supliment de vitamina D au fost mai puţin deprimate faţă de persoanele care nu au făcut acest lucru. Nu-ţi place laptele? Include vitamina D în dieta ta zilnică prin intermediul cerealelor îmbogăţite cu suplimente alimentare, sucurilor şi/sau conservelor de peşte.

Nucile braziliene

Această gustare este bogată în seleniu, substanţă care te ajută să  îţi protejezi corpul de particule mici, dăunătoare numite radicali liberi. Un studiu a constatat faptul că tinerii care nu aveau suficientă cantitate din acest nutrient în dietele lor au avut mai multe şanse de a fi deprimaţi. Cercetătorii nu au putut spune cu siguranţă dacă seleniul scăzut a provocat depresia, însă se cunoaşte faptul că joacă un rol crucial. Alte alimente cu acest mineral includ orezul brun, carnea de vită macră, seminţele de floarea-soarelui şi fructele de mare.

Fructele de mare

Aceste favorite culinare sunt o bună sursă de vitamina B-12. Unele studii spun că persoanele cu niveluri scăzute ale vitaminei sunt mai susceptibile de a avea depresie. Este posibil ca lipsa acesteia să provoace o lipsă a unei substanţe numită s-adenozilmetionină (SAM), pe care creierul tău are nevoie să o proceseze împreună cu alte substanţe chimice care ajung să îţi afecteze starea de spirit. Dacă eşti în căutarea altor alimente bogate în vitamina B-12, încearcă să înglobezi în dieta ta carne de vită slabă, lapte şi ouă.

Morcovii

Sunt plini de beta-caroten, pe care îţ poţi obţine de asemenea din dovleac, spanac, cartofi dulci şi pepene galben. Studiile au legat acest nutrient cu nivelurile mai scăzute de dezvoltare a depresiei. Nu există suficiente dovezi pentru a spune că poate preveni tulburarea, dar nu poate face rău să încorprorezi morcovii sau alimentele care conţin beta-caroten în dieta ta.

Salatele

Frunzele de salată sunt pline de acid folic, de care celulele creierului are nevoie pentru a putea să funcţioneze bine şi care poate ajuta la protejarea împotriva depresiei. Producătorii de alimente adaugă în general această vitamină, cunoscută şi sub numele de B9, la diverse alimente, cum ar fi pastele şi orezul. Poţi obţine acidul folic şi din alte alimente, precum lintea, fasolea şi sparanghelul.

Cafeaua

Un strop de cofeină poate fi exact mâna de ajutor care îţi lipseşte atunci când vrei să te simţi mai motivat. Cu toate acestea, dacă ai depresie postpartum sau tulburare de panică, unele studii sugerează că ar putea face simptomele mai puternice. Pe de altă oarte însă, alţi cercetători spun că o ceaşcă de cafea ar putea reduce riscul de depresie, deşi nu se cunoaşte cu exactitate modalitatea de funcţionare.

Somonul

Acesta şi alte tipuri de peşte, precum heringul şi tonul, sunt bogate în grăsimi polinesaturate. Cercetătorii consideră faptul că aceste tipuri de grăsimi te pot ajuta să lupţi împotriva depresiei. Un tip de aceste grăsimi, numite acizi graşi omega-3, pot ajuta celulele creierului să utilizeze substanţe chimice care pot afecta starea de spirit. Câteva studii mici arată că persoanele care nu suferă de depresie, posedă niveluri mai mari de omega-3 decât cele cu tulburare de dispoziţie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân