5 sfaturi utile care te ajută să găteşti mai sănătos

  • Publicat:
5 sfaturi utile care te ajută să găteşti mai sănătos
Sursa foto: Unsplash.com

Aproximativ 80% dintre bolile cardiace premature și AVC-uri pot fi prevenite prin schimbarea obiceiurilor alimentare şi adoptarea unui plan de activităţi fizice zilnice, conform Școlii de sănătate publică Harvard.

Să mănânci sănătos este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poţi face pentru sănătatea ta. Și nu înseamnă să renunţi la mâncarea ta preferată, ci să adaptezi reţetele pentru a-ți oferi o alternativă mai sănătoasă. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să gătești mai sănătos.

Păstrează nutrienţii din legume

Nutrienţii sunt foarte ușor de distrus în timpul preparării și gătitului. Pentru a minimiza pierderea acestor substanţe nutritive esenţiale, îţi recomandăm să consumi legumele cu tot cu coajă, deoarece nutrienţii se găsesc din belşug aici.

Totodată, încearcă să pregăteşti fiecare legumă înainte de a o adăuga în preparat. Nu pregăti toate legumele deodată, după care să începi să le adaugi pe rând. Expunerea la oxigenul din aer provoacă oxidarea alimentelor, fapt ce duce la pierderea vitaminelor şi mineralelor din ele.

Foloseşte ulei de palmier la prăjeli

Uleiul de palmier este unul dintre cele mai importante uleiuri utilizate pentru prepararea alimentelor prăjite. Motivele sunt simple: are punctul de ardere la 230°C, ceea ce îl face rezistent la temperaturi înalte, nu pătrunde în alimente, nu îşi schimbă culoarea în timpul procesului termic şi are un gust neutru.

Dacă eşti fan cartofi prăjiţi, să ştii ca uleiul de palmier este unul dintre uleiurile recomandate pentru friteuze, conform blogului Hendi.ro.

Redu cantitatea de sare

Consumul ridicat de sare poate creşte tensiunea arterială, care este strâns legată de afecţiuni ale inimii. Pentru a reduce cantitatea de sare din mâncare renunţă la solniţa de pe masă şi verifică întotdeauna cantitatea de sare pe care o conţin alimentele procesate pe care le cumperi din magazin.

Un alt sfat important este să foloseşti ierburi, condimente, usturoi, ceapă, ardei și suc de lămâie pentru a da gust mâncării.

Adaugă grăsimi sănătoase în salate

Pentru o persoană aflată la dietă, o salată fără dressing scade numărul de calorii, dar poate împiedica corpul să absoarbă toţi nutrienţii din legume. Acest lucru se datorează faptului că unii nutrienți sunt solubili în grăsimi.

De exemplu, carotenoizii din morcovi, pe care organismul îi transformă în vitamina A, rămân în cea mai mare parte neabsorbiți și neutilizați fără grăsime însoțitoare. Poţi folosi ulei de rapiță, care este bogat în acizi graşi Omega 3 şi foarte rezistent la oxidare, putând fi păstrat timp îndelungat.

Adaugă culoare în farfurie

Fructele și legumele sunt colorate datorită abundenței lor de substanțe nutritive sub diferite forme – cu cât culoarea este mai profundă, cu atât este mai mare concentrația de nutrienţi. Adaugă cât mai multă culoare în farfurie folosind cât mai multe fructe şi legume.

Un exemplu bun este să te foloseşti de culorile curcubeului atunci când găteşti. Alege cel puțin un aliment din fiecare grup de culori. Astfel, te vei asigura că organismul tău este hrănit bine.

  • Roşu – roşii, rodie, sfecla, ardei iute;
  • Oranj – morcovi, dovleac, caise, mango;
  • Galben – porumb, ananas, cartofi, şofran;
  • Verde – mazăre, mere, spanac, salată, varza, broccoli;
  • Albastru, Indigo şi Violet – vinete, varza roşie, smochine, fructe de pădure, struguri.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”