5 ”otrăvuri albe” pe care le consumăm zilnic

În încercarea de a mânca mai sănătos, ajungem uneori să consumăm alimente care ne fac mai mult rău.
  • Publicat:
5 ”otrăvuri albe” pe care le consumăm zilnic
În încercarea de a mânca mai sănătos, ajungem uneori să consumăm alimente care ne fac mai mult rău.
 
Astfel de alimente dăunătoare pentru organism sunt, între altele, laptele de vacă pasteurizat, orezul alb, făină albă, zahărul rafinat şi sarea rafinată.

Laptele de vacă pasteurizat

Procesul de pasteurizare duce la prelungirea perioadei de valabilitate a laptelui, însă în acest fel sunt eliminate şi toate enzimele benefice: vitamina A, vitamina C, vitamina B6, şi vitamina B12. De asemenea, acest procedeu permite şi transferul de hormoni şi antibiotice în lapte.
 
Prin pasteurizare sunt eliminate şi bacteriile benefice prezente în laptele crud, dintre care cele mai importante sunt Lactobacillus acidophilus. Mai mult, pasteurizarea elimină aproximativ 20% din iodul existent în mod natural în laptele crud, ceea ce, printre altele, poate duce la probleme de constipaţie.

Orezul rafinat

Procesul de rafinare este dăunător şi în cazul orezului. Una dintre etape include îndepărtarea stratului exterior, iar ceea ce rămâne este, în principal, amidonul. Este la fel de important de ştiut că orezul alb poate creşte în mod semnificativ nivelul glicemiei serice, un factor de risc important pentru diabetul zaharat.

Făină albă rafinată

Dacă în cazul orezului amidonul rămâne în urma efectuării procesului de rafinare, făina abă este alcătuită aproape în întregime din amidon. Tratamentele chimice suplimentare la care este supus grâul din care se obţine făina albă contaminează produsul finit cu alloxan, o substanţă utilizată pentru a induce în mod deliberat boli diabetice în populaţiile de şoareci de laborator. În plus, acest compus cu denumirea de alloxan generează cantităţi uriaşe de radicali liberi la nivelul celulelor beta pancreatice, care ajung să fie distruse.â
 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”