5 meniuri sănătoase pentru vară

Mi-e cald! Nu am chef nici să mănânc! Vreau doar apă şi un colt de umbră! În curând, vă veţi spune frecvent aceste vorbe. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să vă hrăniţi! Într-adevăr, meniurile de vară necesită respectarea câtorva reguli astfel încât să vă furnizeze toţi nutrienţii, fără să vă creeze disconfort.
  • Publicat:
5 meniuri sănătoase pentru vară

Mi-e cald! Nu am chef nici să mănânc! Vreau doar apă şi un colt de umbră!

În curând, vă veţi spune frecvent aceste vorbe. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să vă hrăniţi!

Într-adevăr, meniurile de vară necesită respectarea câtorva reguli astfel încât să vă furnizeze toţi nutrienţii, fără să vă creeze disconfort.

În primul rând, vara este anotimpul în care aveţi toate vegetalele la dispoziţie. Singura regulă în privinţa fructelor şi a legumelor este să le diversificaţi zilnic. Dar chiar dacă temperaturile vor fi cu adevărat mari, aveţi nevoie zilnic atât de proteine animale cât şi de grăsimi. Pare imposbil, nu-i aşa? În privinţa grăsimilor, cele mai bune sunt de origine vegetală.

Carnea are gust de mentă!

Dar cum să consumi carne dacă nici măcar nu vrei să vezi o friptură? Arabii au descoperit faptul că orice carne se poate consuma în condiţii bune cu ajutorul condimentelor. Acestea ajută digestia şi fac din orice tip de carne un produs uşor de digerat. Carnea se prepară la cuptor, într-o hârtie pergament. În interior, puneţi cimbru, rozmarin, mentă şi busuioc. Împachetaţi hârtia ca pe o bomboană.

Şi rezultă cea mai delicioasă friptură posibilă. Vara e indicat să o consumaţi cu o porţie de broccoli tras la abur, stropit cu lămâie şi mentă sau cu o salată mare de varză. În această combinaţie, carnea nu are nici un posibil efect nociv, ci este un aliment perfect nutritiv, perfect adaptat pentru vară.

Cum se imită gustul grecesc?

Să continuăm cu un spectacol al gusturilor. Roşii, vinete şi dovlecel. Cele mai multe persoane din România consumă vinetele doar coapte, preparate apoi sub formă de salată. Grecii sunt cei care le prepară menţiându-le toţi nutrienţii. Vinetele şi dovleceii (nu le îndepărtaţi coaja, plină de nutrienţi) se taie pe lung, în felii groase aşadar. Deasupra puneţi busuioc proaspăt, mentă, oregano şi salvie. Aceleaşi condimente se pun şi pe roşii tăiate în patru. Le puneţi la cuptor, la foc mic, până devin uşor crocante.

Apoi le scoateţi din cuptor, le stropiţi cu ulei de măsline presat la rece, cu sare, piper şi adăugaţi puţină brânză sărată deasupra. Se servesc cu pâine de secară cu usturoi şi ulei de măsline. În mod tradiţional, grecii pun deasupra acestor legume preparate în cuptor patru feluri de brânzeturi, din care nu lipseşte telemeaua de capră, mozarella şi două sortimente cu mucegai. Alegeţi însă felurile de brânzeturi care vi se potrivesc cel mai bine.

Pesto cu gust de pin

Am ajuns şi la brânzeturile pe care vara puteţi să le combinaţi, practic, fără limite. Un sos pesto peste o felie crocantă de pâine de secară are un gust rupt din raiul grecesc sau italienesc. Aveţi nevoie de 2 buchete de busuioc proaspăt, de 30 g muguri de pin, 500 g de parmezan, usturoi verde, 50 ml de ulei de măsline presat la rece. Pentru această reţetă, apelaţi la un mojar din piatră sau din lemn, în nici un caz din metale. Toate aceste ingrediente se oxidează repede, aşa că e necesar să le striviţi cu lămâie, iar în compoziţie să existe şi sare de mare, preferabil. Mai întâi zbrobiţi usturoiul împreună cu mugurii de pin, până când se formează o pastă. Apoi tăiaţi fin busuiocul, îl stropiţi cu lămâie şi sare şi îl omogenizaţi în amestecul cu pin.

Apoi se adaugă parmezanul şi, la final, se toarnă uleiul. Se amestecă bine. Se consumă pe felii subţiri de pâine integrală. O singură regulă e valabilă în privinţa sosului pesto. Acesta se face rapid şi se consumă proaspăt. Ingredientele se oxidează repede şi nu are rost să mâncaţi un produs alterat. Vă imaginaţi însă ce calitate au sosurile pesto de la cutie, pe care le găsiţi în supermarket. E absolut clar că prezintă un conţinut exagerat de conservanţi. Or tocmai vara bucuraţi-vă de mâncare proaspăt preparată, uşor de făcut, inteligent combinată.

Fasole verde cu mix de verdeaţă

Fasolea verde cu verdeţuri este un alt deliciu nutritiv. Se combină cu pâine integrală din grâu. În felul acesta, proteinele din cerealele integrală se mixează corect cu proteinele din leguminoase (fasole) şi rezultă o combinaţie completă de aminoacizi (subdiviziuni ale proteinelor) asemănătoare cărnii sau ouălor. Aşadar aceasta e logica după care o salată de fasole verde se consumă cu o felie de pâine integrală. Fiind vorba de un combinaţie proteică nici măcar nu vă îngraşă, deci liber la pâine! Iar gustul…

Fasolea verde, proaspăt culeasă, se fierbe vine cu puţină sare. Leguminoasele au nevoie de fierbere completă, spre deosebire de orice altă legumă. Organismul uman nu are enzime prin care să le descompună, dacă le consumaţi crude. După fierbere, se lasă la răcit. În acest timp, tăiaţi o legătură de pătrunjel, una de mărar, o legătură de busuioc şi una de usturoi verde. Folosiţi inclusiv tulpinile pătrunjelului şi ale mărarului. Amestecul de verdeţuri se pune peste fasolea proaspăt fiartă. Stropiţi cu zeama unei lămâi şi cu ulei presat la rece, orice sortiment, după gust. Începe explozia gusturilor.

Nici o vară fără midii!

Şi nu rataţi vara nici scoicile. Acum sunt mari, cărnoase, spre deosebire de anotimpurile reci când rareori găsiţi midii de dimensiuni mari. Luaţi o oală cât mai mare, cu capac. Turnaţi o cană de apă şi o cană de vin alb şi lăsaţi la fiert (oala acoperită de capac). După fierbere, se răstoarnă midiile curăţate de alge în prealabil, se dă focul la maximum şi se pune capacul. Se ţin 5 minute la fiert. În timpul în care vinul fierbe alături de apă, pregătiţi verdeţurile. O legătură din toate verdeţurile din piaţă şi neapărat o legătură de ceapă verde şi una de usturoi.

Le tăiaţi mici şi le aruncaţi în scoici, la finalul celor 5 minute de fierbere pe focul dat la maximum. Se ia oala de pe aragaz, se amestecă bine cu o lingură de lemn, se pun în farfurii cât mai adânci. Veţi gusta cel mai bun şi mai nutritiv prânz din timpul verii. Midiile au cea mai mare concentaţie de nutrienţi posibilă în natură. Iar acesta este motivul pentru care, mai mult de 5-6 ore, nu veţi simţi senzaţia de foame. Organismul se bucură de toată explozia de nutrienţi şi se delectează folosindu-i.

Text: Ioana Georgescu

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”