5 alimente pentru ficatul gras. Unul dintre ele îmbunătățește și fertilitatea!

Una dintre cele mai comune probleme medicale în care ficatul este compromis este ficatul gras. Iată cum previi apariția acestei boli.
  • Publicat:
5 alimente pentru ficatul gras. Unul dintre ele îmbunătățește și fertilitatea!
Foto: envato

Ficatul joacă un rol extrem de important pentru sistemul digestiv. El este responsabil pentru absorbție, digestie, metabolism, detoxifiere, iar pentru a îndeplini toate aceste funcții trebuie să fie într-o formă sănătoasă. Una dintre cele mai comune probleme medicale în care ficatul este compromis este ficatul gras, care poate fi rezultatul diabetului de tip 2 neținut sub control, dislipidemiei, sindromului metabolic sau obezității. Chiar și obiceiurile alimentare pot ajuta la prevenirea sau întârzierea apariției acestei boli sau a altor probleme medicale asociate. Un mod excelent prin care poți avea grijă de sănătatea ficatului este consumând o cantitate sănătoasă de grăsimi.

Grăsimile se împart în două categorii majore: grăsimi saturate și nesaturate. Grăsimile nesaturate includ grăsimile polinesaturate (acizii grași omega-3) și grăsimile mononesaturate. Atât grăsimile polinesaturate, cât și cele mononesaturate absorb și transportă vitaminele, scad inflamațiile și reduc riscul bolilor cardiovasculare, reglează cheagurile de sânge și asistă la reglarea hormonală. Mulți dintre noi ar trebui să consume între 25 și 58 de grame de grăsimi nesaturate pe zi și nu mai mult de 20 de grame de grăsimi saturate.

Iată o listă a alimentelor care te ajută să consumi cantitatea ideală de grăsimi sănătoase pentru ficat.

Lista alimentelor care te țin la distanță de ficatul gras

Uleiul de măsline

Uleiul de măsline este ingredientul principal al dietei Mediteraneene. De ce? O singură linguriță de ulei de măsline conține 14 grame din grăsimile totale, adică undeva la 11 grame de grăsimi mononesaturate.

Nucile

Indiferent care sunt preferatele tale, alunele, migdalele, caju sau fistic, nucile sunt o sursă sănătoasă de grăsimi nesaturate și oferă protecție împotriva bolilor de ficat. Un studiu din Coreea publicat în 2014 în Journal of Gastroenterology and Hepatology arată că un consum redus de nuci și semințe este asociat riscului crescut de ficat gras.

Peștele

Uleiul de pește conține o concentrație considerabilă de acizi grași omega-3. Somonul, tonul, heringul sunt surse excelente de grăsimi sănătoase. Dacă nu consumi pește, ideal ar fi să îți iei doza de omega-3 din suplimentele din alge.

Inul

Semințele sau uleiul de in sunt o sursă excelentă de grăsimi sănătoase. Consumă-le alături de cereale sau iaurt.

Avocado

Avocado e bun la toate! Un singur avocado conține 240 de calorii așadar, doar jumătate din el îți asigură necesarul zilnic de grăsimi sănătoase.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”