3 posibili aliaţi în lupta cu reducerea colesterolului

Colesterolul mărit (hipercolesterolemia) este un factor de risc cardiovascular şi poate afecta toate grupele de vârstă
  • Publicat:
3 posibili aliaţi în lupta cu reducerea colesterolului

Colesterolul mărit (hipercolesterolemia) este un factor de risc cardiovascular şi poate afecta toate grupele de vârstă. Instalarea acestuia poate fi prevenită printr-o alimentaţie sănătoasă şi un stil de viaţă activ care include exerciţiile fizice. Iată câteva alimente care ar putea reduce în organism nivelul colesterolului LDL, supranumit şi colesterol rău. 

Berea şi colesterolul ”bun”

O sursă de fibre solubile, berea consumată moderat (330 ml/zi/femei şi 660 ml/zi/bărbaţi), poate creşte nivelul colesterolului bun. Potrivit dr. Corina Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, ”nivelul colesterolului bun poate creşte în sânge în timpul consumului de bere. Mai exact, studii ştiinţifice au arătat că un pahar de bere pe zi poate creşte nivelul de colesterol HDL, aşa-numitul colesterol bun, având în acelaşi timp capacitatea de a reduce colesterolul de tip LDL, cel rău.”

Uleiul de măsline, recomandat în lupta cu colesterolul

Sursă bogată de antioxidanţi (conţine cel puţin 3 tipuri de antioxidanţi: luteină, polifenoli, beta-caroten) uleiul de măsline este aliatul ideal în lupta organismului cu colesterolul mărit. Polifenolii (flavonoidele) sunt agenţi antioxidanţi care previn oxidarea lipoproteinelor, împiedicând astfel formarea depozitelor de colesterol în vasele sangvine. Potrivit specialiştilor, 2 linguri de ulei pe zi sunt cantitatea ideală de consum pentru o inimă sănătoasă.

Consumul de soia poate reduce colesterolul

Soia şi produsele din soia (tofu, laptele de soia) pot reduce nivelul colesterolului. Pentru că nu conţine colesterol, detine isoflavone si proteine cu actiune specific hipocolesterolemianta, soia poate scadea colesterolul din organismul celui care o consumă. Cantitatea zilnica de la care apar aceste efecte este de 25 de grame.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”