Cele mai eficiente diete care te apără de Alzheimer și demență

Dieta mediteraneeană și dieta MIND (o combinație între dieta DASH și cea mediteraneeană) te apără de Alzheimer și demență.
  • Publicat:
Cele mai eficiente diete care te apără de Alzheimer și demență
Profimedia

Se pare, conform unui studiu recent, că persoanele care consumă pe parcursul vieții diete mediteraneene pe bază de plante sau dieta MIND (o combinație între dieta DASH și cea mediteraneeană) au șanse mari să nu dezvolte Alzheimer la bătrânețe.

Autopsiile realizate pe creierele unor persoane care au consumat pe parcursul vieții alimente conform dietei mediteraneene și dietei MIND au arătat mai puține semne distinctive ale bolii Alzheimer.

Iar șansele de a dezvolta semne ale unei viitoare boli Alzheimer au fost cu 40% mai mici, un procent semnificativ pentru a marca o diferență majoră în viața unui individ.

Și asta nu e tot. Adăugarea unei singure categorii de alimente din oricare cele două diete – cum ar fi consumul cantității recomandate de legume sau fructe – a redus acumularea proteinei amiloid în creier la un nivel care se poate traduce cu a întineri cu aproximativ patru ani, arată studiul.

„O simplă modificare a dietei, cum ar fi mai multe legume, fructe de pădure, cereale integrale, ulei de măsline și pește, poate întârzia de fapt debutul bolii Alzheimer sau poate reduce riscul de demență atunci când îmbătrânești”, a declarat autorul studiului Puja Agarwal, profesor asistent de medicină internă din Chicago.

Dieta mediteraneeană

Mai mult, dieta mediteraneeană este foarte benefică pentru inimă: reduce riscul accidentului vascular cerebral și leziunile neurovasculare.

De fapt, medicii spun deseori „ceea ce este bun pentru inimă este bun pentru creier”, așa cum a reconfirmat și Rudy Tanzi, directorul unității de cercetare în genetică și îmbătrânire din Boston.

Dieta mediteraneeană se concentrează pe prepararea rețetelor pe bază de plante. Aproape fiecare masă conține fructe și legume, cereale integrale, fasole și semințe, nuci.

Se pune accent pe uleiul de măsline extravirgin. Untul și alte grăsimi sunt consumate rar, sau chiar deloc. Dulciurile sau produsele cu zahăr și făinoasele sunt consumate, de asemenea, rar.

Carnea este folosită sporadic, mai degrabă pentru da un plus de aromă, nu ca ingredient principal.

În schimb, mesele pot include ouă, lactate și carne de pasăre, dar în porții mult mai mici decât în dieta tradițională occidentală.

Peștele, care este bogat în omega-3 care stimulează creierul, este un aliment de bază.

Numeroase studiile au demonstrat, de-a lungul timpului, că acest mod de a mânca poate preveni declinul cognitiv, în timp ce poate ajuta și inima, reduce diabetul, previne pierderea osoasă și contribuie la pierderea în greutate.

Citește și: Dieta mediteraneană: meniu pentru o săptămână, beneficii, riscuri, alimente, băuturi permise

Dieta MIND

Dieta MIND a fost dezvoltată în 2015 de niște cercetătorii interesați să ducă dieta mediteraneeană la următorul nivel, concentrându-se pe sănătatea creierului.

În locul unei declarații generală – mănâncă mai multe legume și fructe – așa cum o face dieta mediteraneeană, dieta MIND recomandă cantități specifice de alimente recunoscute pentru impactul pozitiv pe care îl au asupra creierului.

De exemplu, verdețurile cu cât mai întunecate, cu atât mai bine, ar trebui consumate în fiecare zi a săptămânii.

Printre acestea se numără rucola, frunzele de păpădie, andive, vița de vie, kale, salată, mangold, spanac, frunzele de la napi.

Murele, afinele, zmeura sau căpșunile trebuie consumate cel puțin cinci zile pe săptămână.

Citește și: Când și cum te ajută dieta MIND

La polul opus, persoanele care mănâncă cantități mai mari de produse de patiserie, dulciuri, alimente prăjite sau fast-food prezintă un risc crescut de boli degenerative.

Legumele cu frunze verzi, bogate în substanțe bioactive (vitamine, minerale, flavonoide (antioxidanți) și carotenoide) reduc inflamația și stresul oxidativ din creier, oferind creierului un aspect cu până la 19 ani mai tânăr.

Citește și: Dieta mediteraneeană bogată în ulei de măsline extravirgin reduce semnificativ riscul de îmbolnăvire de cancer mamar. STUDIU

Sursă: edition.cnn.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”