10 alimente minune

Descopera incredibilul izvor de sanatate care se gaseste in hrana ta zilnica. Vei afla ca alimentele nu-ti astampara doar foamea, ci sunt si veritabile medicamente.
11.12.2006
10 alimente minune
10 alimente minune

1 – Merele si perele
– reduc nivelul colesterolului din sange
– ajuta la digestie
– contin multe vitamine si minerale: betacaroten, vitamina C, acid folic, calciu, magneziu, iod, fosfor si potasiu
– perele stimuleaza secretia hormonilor tiroidieni
– fortifica sistemul imunitar
– au efect antiinflamator 
– te ajuta sa-ti refaci fortele
– au un usor efect laxativ si diuretic

2 – Pestele (somon, sardele)
– ajuta memoria si alte functii ale creierului
– previne aparitia bolilor de inima
– previne aparitia cheagurilor de sange
– reduce riscul aparitiei cancerului
– reduce riscul atacurilor cerebrale
– cercetarile arata ca acizii grasi Omega-3 ajuta la ameliorarea artritei reumatoide
– este folosit in tratarea bolilor de piele, cum ar fi psoriazisul, dermatitele si eczemele
– contine vitamina E cu efect antioxidant
– reprezinta una dintre cele mai bune surse de seleniu mineral, element care
previne aparitia cancerului
– carnea anumitor specii de peste contine triptofan, un aminoacid care ajuta in cazul tulburarilor de somn

3 – Fructele de padure
– coacazele negre, murele, coacazele rosii si afinele curata sangele si ajuta la circulatie
– afinele ajuta la vindecarea infectiilor renale, ale vezicii biliare si ale tractului urinar
– coacazele negre ajuta la tratarea infectiilor respiratorii
– capsunile pot sa atenueze ridurile, dar si inflamatiile articulare
– celuloza din fructele de padure ajuta digestia
– au un bogat continut antioxidant
– contribuie la refacerea si mentinerea celulelor

4 – Morcovii
– ajuta la buna functionare a ficatului, mai ales consumati sub forma de suc
– au un bogat continut de betacaroten (pe care organismul il transforma in vitamina A, folosita la intarirea sistemului imunitar)
– protejeaza si fortifica atat sistemul respirator, cat si pe cel digestiv
– ajuta la intarirea dintilor, oaselor si parului
– betacarotenul are un efect curativ in cazul bolilor de piele, cum ar fi eczemele, dermatitele si acneea (sucul de morcov se bea zilnic, in amestec cu suc de mar)
– se crede ca imbunatatesc vederea, mai ales pe timpul noptii
– reduc riscul aparitiei cancerului
– contin zaharuri naturale, care dau energie
– maresc cantitatea de lapte, in cazul femeilor care alapteaza

5- Mierea
– efect antiseptic
– efect energizant
– intareste sistemul imunitar
– diminueaza efectele alergiei la fan
– stimuleaza eliberarea serotoninei, care are un efect relaxant asupra psihicului
– are un bogat continut de minerale si vitamine (vitamina C si complexul de vitamine B)

6 – Soia si tofu (branza de soia)
– este bogata in proteine (spre deosebire de proteinele animale, proteinele vegetale reduc hipertensiunea si nivelul colesterolului)
– cercetarile sugereaza ca soia poate preveni cancerul de san, cancerul cervical, cancerul ovarian si cancerul de prostata, boli influentate de dezechilibrul hormonal
– ajuta la reducerea simptomelor cauzate de sindromul premenstrual
– are un continut bogat in celuloza
– are un efect energizant, ajutandu-te astfel sa depasesti starile de oboseala

7 – Uleiul de masline
– contine acizi grasi esentiali, care indeparteaza tesutul adipos nedorit
– previne aparitia bolilor de inima
– reduce hipertensiunea si nivelul colesterolului din sange
– ajuta la mentinerea fertilitatii
– imbunatateste aspectul pielii prin refacerea stratului de colagen

8 – Ardeii
– au un continut bogat in vitamina C si betacaroten (mai ales ardeii capia)
– contin zinc, care intareste sistemul imunitar
– previn aparitia atacurilor cerebrale si a cancerului
– sunt energizanti
– contin magneziu, necesar pentru o buna functionare a glandei suprarenale
– contribuie la stimularea digestiei, consumarea lor fiind indicata in caz de constipatie

9 – Semintele de floarea-soarelui
– constituie o sursa bogata de acizi grasi Omega-3, necesari pentru regenerarea celulelor sanatoase
– reduc riscul aparitiei bolilor de inima
– impiedica formarea cheagurilor de sange
– hranesc pielea si protejeaza de afectiunile reumatice
– ajuta la vindecarea ranilor, favorizand dezvoltarea tesuturilor tinere
– ajuta la buna functionare a prostatei
– previn constipatia si curata sistemul digestiv

10 – Nucile, migdalele, alunele
– contin vitamina E, care previne aparitia bolilor de inima
– complexul de vitamine B fortifica sistemul nervos
– nucile si migdalele contin calciu, care intareste oasele, parul si dintii
– au efect antiinflamator, reducand simptomele artritei reumatoide
– previn aparitia iritatiilor pielii, cum ar fi eruptiile si eczemele
– nucile de cocos au un continut bogat de acid folic, care, in timpul sarcinii, previne aparitia afectiunii spina-bifida la fat.

Articol exclusiv online, text A. Raicu

What NOT to do in fitness
What NOT to do in fitness
Recomandare video
Ce este glicemia normală? Explică pe scurt dr. Mihaela Posea!