10 alimente care nu expiră și care pot fi consumate fără grijă

Cât timp le depozitezi într-un loc favorabil, nu va trebui să-ți faci griji în privința termenului de valabilitate a acestor alimente.
  • Publicat:
10 alimente care nu expiră și care pot fi consumate fără grijă
10 alimente care nu expiră. Poți să le folosești chiar și după data recomandată de consum sursa foto: shutterstock

Cele mai multe produse alimentare sunt ștampilate cu o dată de consum, dar asta nu înseamnă neapărat că expiră după acea dată. Unele alimente vor rămâne bune pe termen nelimitat, atunci când sunt depozitate corespunzător.

Există 10 alimente care pot fi bune pentru consum câțiva ani buni, chiar și după acestea au fost desigilate. Păstrează aceste produse la îndemână în loc să le arunci și vei reduce risipa de alimente. Iată care sunt cele 10 alimente care nu expiră niciodată și care pot fi consumate fără probleme chiar și după ce termenul de expirare a fost depășit:

  1. Mierea

Mierea se cristalizează după o perioadă de timp, dar nu va expira niciodată. Motivul pentru care mierea este atât de rezistentă este pentru că aceasta conține un procent de 17% apă, ceea ce este destul de puțin pentru crearea unui mediu prielnic bacteriilor și fungilor.

În cazul în care mierea s-a cristalizat, poți pune întregul recipient de miere, bine sigilat, sub jetul de apă fierbinte pentru câteva minute. Textura mierii va reveni la normal, iar aroma va rămâne la fel de dulce.

  1. Sosul de soia

Alimentul de origini chinezești are un conținut ridicat de sare, de aceea, poate fi consumat chiar și după 3 ani de la sigilare. Așadar, dacă sosul de soia este bine sigilat și păstrat într-un recipient întunecat, atunci acesta va fi bun de consumat indiferent de termenul limită inscripționat pe ambalaj.

  1. Zahărul

Atât zahărul alb, cât și zahărul brun pot fi consumate indiferent de termenul limită de pe ambalaj dacă acestea sunt depozitate în recipiente ermetic închise și sunt ferite de lumina soarelui și căldură. Când zahărul este depozitat corespunzător, este extrem de inospitalier pentru bacterii și pentru alte microorganisme pe care probabil nu doriți să le mâncați.

Cu toate acestea, dacă umezeala este lăsată să se amestece cu zahărul, acesta poate căpăta o textură dură și chiar poate deveni o sursă de hrană pentru bacterii. Pentru depozitare pe termen lung, încercați să păstrați zahărul într-un recipient care se etanșează în vid.

  1. Orezul alb

Ne referim strict la orezul alb, deoarece orezul brun s-ar putea degreda mult mai rapid din cauza conținutului de grăsime. Orezul alb depozitat corespunzător într-un recipient ermetic va rămâne în condiții bune de consumat pentru totdeauna.

  1. Sarea

Tratarea alimentelor cu sare este una dintre cele mai vechi metode de conservare a alimentelor din lume. Este extrem de eficientă la deshidratarea lucrurilor, inclusiv a bacteriilor, astfel încât sarea depozitată corespunzător va rămâne utilizabilă ani de zile.

Cu toate acestea, dacă sarea este fortificată sau are ingrediente adăugate, cum ar fi iodul, puteți presupune că sarea va avea o perioadă de valabilitate mai scurtă decât sarea obișnuită. Cu toate acestea, va rămâne bună pentru câțiva ani.

  1. Oțetul

Potrivit Institutului Oțetului, termenul de valabilitate al oțetului este practic nedefinit. Natura acidă a oțetului îl face să se autoconserve și, de asemenea, îl face un conservant excelent pentru alte alimente.

Oțetul alb depozitat corespunzător va rămâne neschimbat în timp, dar alte tipuri de oțet, cum ar fi oțetul de vin sau oțetul de cidru de mere se pot schimba în timp la nivel de culoare și aspect. Dar aceste modificări sunt de obicei doar estetice și că oțetul va fi încă perfect de utilizat.

  1. Extractul pur de vanilie

Extractul pur de vanilie are un conținut ridicat de alcool (aproximativ 40%), iar alcoolul este un conservant binecunoscut. O sticlă de extract pur de vanilie va rămâne bună pentru totdeauna. Imitația de vanilie conține și alcool, dar conține și alte ingrediente care contribuie la o durată mai scurtă de valabilitate.

  1. Siropul de arțar

Puteți păstra siropul de arțar nesigilat pe termen nelimitat, dar odată ce a fost deschis, trebuie să fie depozitat corespunzător pentru a rămâne utilizabil. Puneți siropul de arțar într-un recipient ermetic și păstrați-l la frigider după deschidere. Chiar și păstrat în acest fel, siropul pur de arțar nu ar trebui să expire ani de zile.

  1. Boabele de fasole

Fiind o sursă excelentă de proteine, fibre, vitamine și antioxidanți, fasolea este un aliment de bază excelent de aprovizionare. Fasolea uscată va rezista la nesfârșit dacă este păstrată într-un loc răcoros și uscat.

  1. Laptele praf

Laptele praf va rămâne bun timp de 2 până la 10 ani după data limită, mai ales dacă îl depozitați într-un recipient cu capac etanș. Păstrați-l într-un loc răcoros pentru a prelungi și mai mult durata de viață sau puneți-l în congelator pentru a-l păstra proaspăt pe termen nelimitat.

Surse: salutisticamente.it, onegoodthingbyjillee.com, mentalfloss.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân