Începe Postul Crăciunului! 18 alimente de post: bune sau rele? Verdictul nutriționistului

  • Publicat:
  • Actualizat:

Postul Crăciunului este un prilej important de a mai rări carnea în meniu, dar și de detoxifiere mentală. Pentru a evita să ne îngrășăm în următoarea perioadă, este important să ştim ce preparate să consumăm şi ce să evităm ca să nu ne prindă sărbătorile de iarnă cu kilograme în plus.

În această perioadă de post, una dintre cele mai frecvente greşeli de alimentaţie este consumul crescut de cartofi şi paste făinoase. În privinţa ultimelor, recomandăm consumul moderat al acestora şi trecerea de la paste din făină albă la paste integrale.

Medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică explică pentru „Ce se întâmplă, Doctore?” care sunt alimentele ce ne pot face mai mult rău decât bine în Postul Crăciunului.

10 alimente de evitat sau consumat cu moderație în Postul Crăciunului

În primul rând, e bine să evităm alimentele prăjite, deoarece prin prăjire încărcătura calorică este crescută, se pierd mulți nutrienţi, iar vitaminele se degradează. Recomand ca acestea să fie fierte, pregătite la abur sau la cuptor.

E indicat să renunţăm la margarină, deoarece este o sursă importantă de acizi graşi trans, novice pentru organism. Din cauza procesului de fabricare, margarina are o structură identică cu cea a plasticului, iar pentru gust este îmbogăţită cu diverşi coloranţi şi aromatizanţi, devenind unul dintre cele mai toxice alimente inventate vreodată, cu risc cancerigen.

Pateurile vegetale au un conţinut ridicat de E-uri şi produse sintetice, deoarece au rolul de a imita gustul, mirosul şi culoarea alimentelor din proteină animală. Totodată, sunt bogate din punct de vedere caloric, iar consumate excesiv duc la creşterea în greutate.

În această perioadă creşte consumul produselor din soia, care nu sunt tocmai benefice, asta dacă nu vrem să pierdem lupta cu greutatea.

Caşcavalul de post conţine multe E-uri, grăsimi hidrogenate şi coloranţi alimentari care dăunează organismului nostru. Ba mai mult, este hipercaloric.

Crenvuştii de post au în compoziţie coloranţi alimentari şi E-uri, iar asta pentru a le păstra aroma şi prospeţimea cât mai mult. Totodată, sunt bogaţi caloric, iar consumaţi în exces contribuie la creşterea în greutate.

Pofta de dulce poate fi mai pregnantă în această perioadă. De multe ori, consumăm compulsiv pâine cu gem. Gemurile sunt o altă formă de procesare a fructelor din comerţ. Gemurile şi dulceţurile concentrate au o cantitate mare de zahăr, arome şi conservanţi chimici şi favorizează creşterea în greutate.

Salamul de post este un alt preparat tratat termic. Aceste produse conţin aditivi şi ne aduc kilograme în plus.

De asemenea, în  această perioadă creşte consumul de cartofi, bogaţi în carbohidraţi. Recomand moderaţie în ceea ce priveşte consumul. Dacă îi dorim totuşi în meniu, ar fi bine să îi mâncăm în jurul prânzului.

Orezul şi pastele ne pot aduce, de asemenea, kilograme în plus.

Produsele de post sunt hiperprocesate, pline de chimicale, hipercalorice, lipsite de nutrienţi, iar atunci când sunt consumate în exces favorizează creşterea în greutate.

8 alimente de post care ţin de foame şi nu îngraşă

Cât privește alimentele de post sănătoase ce au conţinut proteic crescut, acestea includ:

Quinoa – pe lângă conţinutul de proteine calitative, quinoa este şi o sursă importantă de calciu, pe care îl luam în mod majoritar din produse lactate. Ceea ce nu mulţi ştiu este că în quinoa cantitatea de calciu este mai mare decât în greutatea echivalentă de lapte!

Fasolea – este un alt aliment recomandat în perioada postului. Fasolea conţine carbohidraţi care nu cresc foarte rapid nivelul zahărului din sânge, iar conţinutul de proteine este suplimentat de vitamina B şi fier, acestea fiind surse pentru o vitalitate crescută.

Seminţele – sunt o altă sursă de proteine şi fibre care pot fi folosite în diverse preparate şi în diferite momente ale zilei, contribuind la o digestie bună. Seminţele de susan sunt o sursă valoroasă de calciu.

Fasolea verde şi spanacul – sunt două alimente de post sănătoase ce conţin multe proteine la suta de grame, locul întâi în conţinutul proteic, dintre cele două, fiind ocupat de fasolea verde.

Năutul – este similar cu fasolea din punctul de vedere al cantităţii de proteine. Astfel, dacă vrem să ne şi menţinem greutatea, îl putem alege ca alternativă, pentru faptul că are mai puţine calorii.

Avocado – este un fruct extrem de bogat în vitamine şi minerale, conţinând în acelaşi timp acizi graşi esenţiali.

Sfecla roşie – consumul acesteia înlătură oboseala specifică perioadei, ajută la reînnoirea celulelor sanguine, prevenind anemia şi stimulând sistemul imunitar. Nu are foarte multe proteine, însă compensează prin conţinutul variat de minerale. Se poate asocia cu ghimbir, rezultând o salată aromată.

Profitaţi aşadar de Postul Crăciunului, nu doar pentru curăţare spirituală şi pentru acumulare de gânduri bune, dar şi pentru o detoxifiere alimentară întotdeauna salutară pentru organism!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”