Programele de detoxifiere îmbunătățesc metabolismul: beneficii, alimentație și terapii

  • Publicat:
Programele de detoxifiere îmbunătățesc metabolismul: beneficii, alimentație și terapii

În ultimii ani, programele de detoxifiere au devenit destul de populare, fiind o metodă ideală pentru a îmbunătăți calitatea vieții și sănătății. Cu siguranță ai întâlnit până acum numeroase programe și rețete de detox. Acest proces ajută la curățarea organismului de toxine. Făcut ca la carte, poate veni la pachet și cu beneficii pentru sănătate.

Dr. Mihaela Cucu, medic balneolog, explică de la A la Z ce presupun programele de detoxifiere a organismului și ce ar trebui să conțină un program complet.

Programele de detoxifiere, un restart pentru organism

Detoxifierea reprezintă procesul de curățare a toxinelor din organism și echilibrare metabolică. Detoxifierea se adresează tuturor celor care doresc să își curețe organismul, atât la interior, cât și la exterior, de toxinele și deșeurile metabolice acumulate prin alimentație incorectă, poluarea mediului, detergenți și substanțe chimice, medicamente, produse cosmetice, sedentarism, stres.

Toxinele duc în timp la creșterea în greutate și depozite de grăsime, stări de oboseală și apatie, iritabilitate, tulburări de somn și memorie, slăbirea sistemului imunitar, probleme digestive, suprasolicitarea și modificarea structurii ficatului, ne explică dr. balneolog Mihaela Cucu.

Detoxifierea presupune mai multe elemente:

  • hrană sănătoasă
  • hidratare corespunzătoare
  • multă mișcare și activități în aer liber
  • drenaj limfatic
  • relaxare și alte terapii care favorizează eliminarea toxinelor (băi, împachetări și masaje cu nămol, băi cu plante, reflexoterapie, hidroterapii)

Alimentația în perioada de detox

Multe persoane asociază programele de detoxifiere cu dietele pentru slăbit, dar adevărul este că un program de detox ajută la prevenirea apariției bolilor și menține starea generală de sănătate.

Detoxul nu este o cură de slăbire, confuzia de termeni este frecvent întâlnită. Alimentația sănătoasă este un factor cheie în prevenția îmbolnăvirilor. O abordare integrativă a stării de sănătate trebuie să ia în considerare nu doar latura fizică, ci și cea emoțională. Detoxifierea trebuie să fie personalizată pentru că fiecare individ este diferit la nivel biochimic și are propriul stil de viață. În condiții normale organismul are capacitatea de a se curăța singur, dar alimentația nesănătoasă, sedentarismul, constipația, stresul intens și prelungit, poluarea depășesc puterea de purificare, explică Dr. Mihaela Cucu, medic balneolog.

Beneficiile unui sejur de detoxifiere?

Sunt importante și multiple:

  • Se curăță tractul gastrointestinal, organele de metabolizare și filtrare (ficat, colecist, rinichi), sângele, limfa. Absorbția nutrienților este net îmbunătățită.
  • pielea devine mai luminoasă, sănătoasă, părul devine mai viguros și strălucitor, unghiile netede și ferme.
  • coloana vertebrală și articulațiile devin mai suple
  • vitalitate și energie, poftă de viață
  • echilibrare mentală, relaxare, somn odihnitor
  • sistem imunitar mai puternic
  • în secundar, scădere în greutate prin eliminarea plăcii colonice

Cura de detoxifiere necesită precauții în aplicare și are câteva contraindicații: ulcerul gastric și duodenal, ocluzia intestinală, intervenție chirurgicală recentă pe abdomen, sarcina și alăptarea. În general se recomandă două cure de detoxifiere pe an.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: