Pericolele detoxifierii după ureche

Multe dintre alimentele pe care le consumăm pentru a fi mai sănătoşi intră în conflict cu multe medicamente uzuale, pe care le luăm în mod frecvent pentru diferite afecţiuni, de exemplu, cu tratamentul pentru o banală răceală sau cu medicamentele pentru inimă, iar cine nu ştie să le asocieze riscă să se simtă mult mai rău decât înainte de a începe cura de detoxifiere.
  • Publicat:
Pericolele detoxifierii după ureche

Preţ de câteva săptămâni, cât a durat concediul de iarnă, organismul nostru a primit atâtea sarmale şi cârnaţi încât acum, la început de an, pare că suspină după o dietă de detoxifiere bazată pe legume şi fructe.

De altfel, detoxifierea organismului este chiar recomandată de majoritatea nutriţioniştilor în această perioadă, însă nu după ureche!

Se pare că multe dintre alimentele pe care le consumăm pentru a fi mai sănătoşi intră în conflict cu multe medicamente uzuale, pe care le luăm în mod frecvent pentru diferite afecţiuni, de exemplu cu tratamentul pentru o banală răceală sau cu medicamentele pentru inimă, iar cine nu ştie să le asocieze riscă să se simtă mult mai rău decât înainte de a începe cura de detoxifiere.

De cele mai multe ori, farmacistul nu ne atenţionează şi nici nu are de unde să ştie că antihipertensivele oferite ar putea să ne facă mai mult rău decât bine. Dacă astfel de medicamente sunt administrate în aceeaşi perioadă în care ţinem o cură de detox, bazată pe legume verzi, bogate în vitamina K, poate exista un risc crescut de hemoragie.

Iar lista alimentelor care intră în conflict cu medicamentele este lungă. Şi cum după Sărbători mulţi vor să mănânce mai uşor, se aruncă în raioanele de vegetale din supermarket-uri, fără a ţine cont de avertismentele doctorilor.

Grepfrutul, spanacul, salata verde, lămâile…

Teoretic, toate aceste super-alimente bogate în vitamine sunt considerate adevărate minuni pentru sănătate. Practic, însă, dacă le asociem cu anumite medicamente, acestea se pot transforma în cei mai mari duşmani.

O jumătate de pahar de suc de grepfruit poate chiar să tripleze efectul antibioticelor şi poate chiar să anuleze eficienţa anticoncepţionalelor orale.

Acelaşi efect îl au asupra antibioticelor şi lactatele. Produsele bogate în calciu, cum sunt lactatele (laptele, brânza  etc.), pot interacţiona cu anumite substanţe din medicamente şi pot inhiba acţiunea acestora, făcându-le ineficiente.

Lactatele ne cresc tensiunea

Brânzeturile fermentate conţin anumiţi compuşi care pot interfera cu acţiunea antidepresivelor şi pot duce la apariţia unor crize de hipertensiune.

La fel de multă atenţie trebuie să acordăm şi suplimentelor alimentare folosite în curele de detoxifiere. Medicii sunt de părere că uleiul de peşte, care are un conţinut crescut de acizi graşi Omega 3, asociat cu anticoagulantele creşte riscul de hipertensiune, iar suplimentele cu spirulină pot declanşa o criză de gută la pacienţii care au deja o predispoziţie şi au mâncat multă carne de Sărbători.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: