Benzoatul de potasiu, conservantul din multe alimente și efectele lui dăunătoare

Deși FDA, OMS și EFSA au aprobat benzoatul de potasiu ca fiind sigur de consum, acesta vine la pachet și cu câteva riscuri.
  • Publicat:
Benzoatul de potasiu, conservantul din multe alimente și efectele lui dăunătoare
benzoat de potasiu

Benzoatul de potasiu este un conservant care se adauggă deseori în alimente și produse de îngrijire a pielii, pentru a crește termenul de valabilitate. În timp ce acest compus este aprobat în foarte multe țări, poate provoca și reacții adverse, iar acestea pot varia de la reacții alergice severe, la hiperactivitate și creșterea riscului de cancer. Toate aceste reacții sunt susținute de cercetări.

Ce este benzoatul de potasiu și cum se folosește?

Benzoatul de potasiu este o pudră albă, fără miros, care se obține prin combinarea acidului benzoic și sare de potasiu, la o anumită temperatură. Acidul benzoic este un compus natural care se regăsește în plane și animale și produse fermentate. Acesta este derivat din rășina de benzoin de la trei specii de copaci, însă în general este produsă industrial.

Benzoatul de potasiu este folosit ca și conservant pentru a preveni creșterea bacteriilor și a mucegaiului. Pe cât de des îl regăsim în produsele alimentare, pe atât de des îl găsim și în produsele de îngrijire pentru a prelungi termenul de valablitate a acestora.

Ce alimente conțin benzoatul de potasiu?

Benzoatul de potasiu se regăsește în special în alimentele ambalate precum:

  • Băuturi: sucuri carbogazoaze, sucuri aromate și anumite sucuri de fructe și legume
  • Dulciuri: ciocolată, bomboane
  • Condimente: sosurile procesate și dressingurile pentru salată, castraveții murați și măslinele
  • Borcane: de gem, dulceață sau chiar și în margarină
  • Carne procesată și pește sau fructe de mare

De asemenea, acest conservant este adăugat și în anumite suplimente de vitamina și minerale. De multe ori, se folosește ca alternativă în mâncărurile care necesită un conținut scăzut de sodiu. Îți poți da seama dacă un produs conține benzoat de potasiu după etichetă, deoarece acesta mai poartă numele de E212, fiind un număr de aditiv alimentar european.

Ține minte că alimentele care conțin benzoat de potasiu sunt în general extrem de procesate și conțin puțini nutrienți și compuși benefici, motiv pentru care se recomandă limitarea acestor alimente.

Este bun sau dăunător?

Atât Autoritatea Europeană de Siguranță a Alimentelor (EFSA) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că benzoatul de potasiu este un conservant sigur de consum, la fel și FDA în Statele Unite.

Posibile efecte adverse

Acest compus vine la pachet și cu potențiale efecte adverse. Atunci când un aliment sau o bputură conține benzoat de potasiu și vitamina C și este expus la căldură sau lumină, poate forma benzenul. Alimentele care conțin benzen pot provoca reacții alergice severe, în special în rândul persoanelor pronunțate la eczeme, mâncărimi ale pielii sau nas înfundat. Expunerea la benzen în mediul înconjurător, din alți factori precum vehicule, poluare sau fum de țigară crește riscul de apariție a cancerului.

Mai mult, copiii expuși la benzen sau compuși care conțin acid benzoic precum benzoat de potasiu pot avea un risc crescut de ADHD.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân