Alimentul ieftin cu care trăiești 100 de ani. Costă 10 lei kilogramul

În topul alimentelor pe care le consumă cei mai longevivi oameni din lume se numără și fasolea. Iată ce beneficii are.
  • Publicat:
Alimentul ieftin cu care trăiești 100 de ani. Costă 10 lei kilogramul
Foto: shutterstock

Dan Buettner, colaborator al site-ului CNBC.com povestește că în urmă cu câțiva ani a călătorit în Okinawa, Japonia, în Nicoya, Costa Rica, în Ikaria, Grecia, în Loma Linda, California și Sardinia, Italia, toate acestea fiind ”zone albastre” sau locurile în care locuiesc cei mai mulți centenari, pentru a afla ce alimente consumă. În același timp, nu a ezitat să stea de vorbă cu mai mulți nutriționiști din întreaga lume. Astfel, a aflat care sunt cele mai recomandate alimente pentru o viață longevivă. Concluzia? În top-ul celor mai recomandate alimente, jumătate dintre ele fac parte din familia leguminoaselor. Aici reamintim lintea, boabele de soia, mazărea, năutul și fasolea.

În urma unui studiu din 2004, la care au participat persoane de 70 de ani sau mai în vârstă, din trei culturi diferite din întreaga lume, s-a descoperit că pentru fiecare două lingurițe de fasole consumate într-o zi, se reduce riscul de deces cu 8%.

O altă cercetare arată că fasolea nu numai că vine la pachet cu carbohidrați complecși, proteine și minerale, ci și suplimentează fibrele necesare microbomului nostru și accelerează sistemul imunitar. Ceea ce are sens, deoarece locuitorii ”zonelor albastre” nu se confruntă cu obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare, demența și cancerul.

Fasolea, bună pentru organism și mediu

Pe lângă faptul că fasolea este sănătoasă pentru organismul nostru, să nu uităm că este foarte ieftină. În plus, aceasta poate fi produsă oriunde, de la zona ecuatorială, până în regiunile nordice. De asemenea, nu necesită congelarea și poate fi depozitată pentru o perioadă mai lungă de timp. Fasolea este benefică chiar și pentru mediu, iar asta pentru că redă nitrogenul necesar solului.

Dacă am face câteva modificări în dietă, să înlocuim consumul de carne cu legume, s-ar putea reduce emisiile de gaz din producția alimentară. Rezultatele pe care le arată o echipă de cercetători de la Universitatea din Oxford sunt de până la 70%.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân