Alcoolul: 11 motive pentru care ar trebui să-l eviţi

Tocmai au trecut Sărbătorile, perioadă în care mulţi dintre noi au făcut, cu siguranţă, excese bahice. Află de ce ar fi bine să bei mai puţin sau poate doar ocazional.
  • Publicat:
Alcoolul: 11 motive pentru care ar trebui să-l eviţi

Alcoolul – cu toţii ne-am împrietenit cel puţin o dată cu el – măcar de Sărbători –  şi poate că mulţi dintre noi consumă frecvent câte o băutură-două la petrecerile la care ne facem apariţia. Dar ştim oare şi cum afectează consumul de alcool corpul şi sănătatea noastră?


Se urcă direct la cap

La treizeci de secunde după prima înghiţitură, alcoolul ajunge direct la creier. Acesta încetineşte substanţele chimice şi căile pe care le utilizează celulele creierului pentru a trimite mesaje, lucru care în cele din urmă îţi modifică starea de spirit, îţi încetineşte reflexele şi îţi deranjează echilibrul. De asemenea, te împiedică să gândeşti corect, sau să-ţi reaminteşti mai târziu anumite acţiuni pe care le-ai realizat sub influenţa alcoolului.

Creierul tău se micşorează

Dacă bei foarte mult timp, băutura poate afecta modalitatea în care arată şi funcţionează creierul tău. Celulele sale încep să se schimbe şi chiar să devină mai mici. Prea mult alcool îţi poate micşora creierul şi acest lucru va avea consecinţe negative asupra capacităţii tale de a gândi, de a învăţa şi de a-ţi aminti diverse lucruri. De asemenea poate îngreuna menţinerea unei temperaturi constante a corpului şi controlul mişcărilor.

Te ajută să dormi?

Efectul alcoolului asupra creierului tău te poate face să te simţi somnolent, astfel încât devine la îndemână să consideri că te-ar putea ajuta cu somnul. Dar află că nu vei dormi deloc bine. Corpul tău prelucrează alcoolul toată noaptea. Nu vei avea un somn bun REM, de care corpul tău are mare nevoie pentru a se simţi refăcut şi totodată vei avea mai multe şanse să ai coşmaruri şi vise vivide. De asemenea, probabil te vei trezi mai des pentru mici vizite la toaletă.

Mai mult acid gastric

Băturile alcoolice irită mucoasa stomacului şi provoacă mai mult acid gastric. Atunci când se acumulează suficient de mult acid poţi începe să simţi greaţă şi poţi începe chiar să ai vărsături. Anii de consum abundent de alcool pot provoca dureri puternice numite ulcer la stomac.

Diaree şi arsuri la stomac

Intestinul subtire si colonul au şi ele de suferit. Alcoolul încetineşte viteza normală prin care alimentele se deplasează prin intermediul intestinelor. Acesta este motivul pentru care consumul de alcool poate duce la diaree, ceea ce se poate transforma într-o problemă pe termen lung. De asemenea, alcoolul creşte intensitatea arsurilor la stomac.

Urinări frecvente

Creierul tău emană un hormon care împiedică rinichii să producă prea multă urină, dar atunci când alcoolul intră în sistem, practic îi spune creierului să se oprească, ceea ce înseamnă că trebuie să mergi mai des şi te poţi deshidrata cu uşurinţă. Atunci când bei foarte mult, efectele toxice ale alcoolului îţi pot deplasa rinichii.

Paşi rapizi către boala ficatului

Ficatul tău descompune aproape tot alcoolul pe care îl bei. În acest proces, tratează o mulţime de toxine. De-a lungul timpului, băuturile alcoolice consumate din abundenţă fac ca  ficatul tău să fie gras şi lasă să se dezvolte cu un ţesut mai gros şi fibros. Acest lucru limitează fluxul de sânge, astfel încât celulele hepatice nu obţin ceea ce au nevoie pentru a supravieţui. Pe măsură ce dispar, ficatul devine plin de cicatrici şi nu mai funcţionează (are aşa numita boală ciroză).

Deteriorarea pancreasului şi diabetul

În mod normal, acest organ produce insulină şi alte substanţe chimice care îţi ajută intestinele să descompună alimentele. Atunci când consumăm alcool, acest proces este blocat şi ca drept urmare produsele chimice rămân în interiorul pancreasului. Alături de toxinele provenite din alcool, ele provoacă inflamaţii în organ, ceea ce poate duce la daune severe. În timp, acest lucru înseamnă că nu vei putea produce insulina de care ai nevoie, ceea ce poate duce în cele din urmă la diabet. De asemenea, vei dezvolta mai multe şanse de a face cancer pancreatic.

Alcoolul îmbolnăveşte inima

Alcoolul poate literalmente să-ţi facă inima să cedeze. De-a lungul timpului, provoacă o cădere şi întindere a muşchilor inimii, asemenea unei benzi veche de cauciuc. Inima va ajunge de asemenea să nu mai poată pompa sânge şi acest lucru afectează fiecare parte a corpului.

Un sistem imunitar slăbit

S-ar putea să nu legi neapărat o răceală cu o noapte intensă de băut, dar crede-ne pe cuvânt atunci când îţi spunem că este foarte posibil să existe o legătură. Alcoolul blochează sistemul imunitar. Corpul tău nu poate face numărul de globule albe de care are nevoie pentru a lupta împotriva germenilor atunci când consumi alcool. Aşadar, timp de 24 de ore după ce ai băut, ai mai multe şanse să te îmbolnăveşti. Persoanele care consumă băuturi alcoolice pe termen lung sunt mult mai predispuse la boli precum pneumonia şi tuberculoza.

Pierderea auzului

Alcoolul afectează auzul, dar nimeni nu este sigur în ce mod. S-ar putea ca acesta să intervină asupra părţii din creierul tău care procesează sunetul. Sau ar putea deteriora nervii şi celulele din urechea interioară care te ajută să auzi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân