Oamenii bogaţi practică sport…de lux

Frumuseţea sportului este că poate fi practicat de către oricine. Cu toate acestea, modul în care acelaşi sport este practicat de persoanele cu bani şi de cele obişnuite diferă.
  • Publicat:
Oamenii bogaţi practică sport...de lux

Frumuseţea sportului este că poate fi practicat de către oricine.

Cu toate acestea, modul în care acelaşi sport este practicat de persoanele cu bani şi de cele obişnuite diferă.

Persoanele cu o avere de cel puţin 30 de milioane de dolari nu sunt mulţumite doar să „bată mingea” pe un câmp, relatează bbc.com, citat de Mediafax.

Ele îşi fac abonamente la cluburi exclusiviste şi cumpără echipamentele cele mai scumpe. „Persoanele cu bani doresc să îşi petreacă timpul cu alte persoane cu bani. Sportul deschide uşi şi îi ajută să îşi creeze contacte”, susţine Thomas Corley, autorul cărţii „Obiceurile bogaţilor”.

Persoanele cu foarte mulţi bani practică aceleaşi sporturi ca şi persoanele obişnuite, dar nu le practică în acelaşi mod sau din aceleaşi motive.

Golf

Pentru a practica golful ai nevoie de o crosă, o minge şi un teren. Cu toate acestea, bogaţii lumii nu doresc să îşi petreacă ziua cu oameni obişnuiţi pe un teren public.

Ei preferă să cheltuie sume mari de bani pentru a deveni membri ai cluburilor exclusiviste, acolo unde joacă golf şi iau prânzul cu cei cu averi asemănătoare cu ale lor.

“Nu ai nevoie de sume mari de bani pentru a juca golf, dar dacă vrei să faci parte dintr-un club poate costa sute de mii de dolari pentru a fi primit”, declară David Friedman, preşedintele Wealth-X, o firmă din Singapore care cercetează stilul de viaţă al persoanelor cu venituri mari.

Ski

Deşi schiatul poate fi practicat de persoanele cu un nivel mediu, atunci când vrei să schiezi pe o pârtie exclusivistă, devine un sport scump.

Cei bogaţi pot lua un avion personal către Courchevel (Franţa) pentru a schia la nivel înalt. PrivateFly, o companie care organizează zboruri private, îi poate duce pe cei cu dare de mână din Londra până aproape de Aeroportul Chambery pentru 11.300 lire sterline (18.450 de dolari), trimiţându-i de acolo la Courchevel cu elicopterul pentru alte 1.900 de lire sterline (3.102 dolari).

Cei mai bogaţi dintre schiori vor să aibă propria cabană şi cel mai bun echipament, susţine Corley. Site-ul Prestige Property Group prezintă mai multe cabane de vânzare la preţuri de câteva milioane de dolari.

De asemenea, miliardarii pot închiria The Lodge, o cabană cu nouă dormitoare aflată în Verbier (Elveţia), deţinută de compania Virgin a lui Richard Branson. Aceasta costă 43.304 dolari pentru trei nopţi sau 101.039 dolari pentru o săptămână.

12% dintre persoanele cu venituri ridicate deţin o casă de vacanţă într-o staţiune de schi. Cei care nu deţin sau nu închiriază o cabană stau într-o staţiune unde cazarea costă câteva mii de dolari.

„Nu multe persoane pot să îşi permită să plătească cel puţin 1.000 de dolari pe noapte pentru cazare. Trebuie să ai ceva avere pentru a sta în locurile de top”, afirmă Corley.

Kabbadi, sportul bogaţilor indieni

Pentru persoanele cu bani, implicarea într-un sport nu înseamnă întotdeauna practicarea acestuia. Câţiva milionari şi miliardari preferă să se implice prin deţinerea unei echipe.

A devenit ceva obişnuit ca pasionaţii de sport cu bani să cumpere echipe de baschet sau de fotbal.

În India, un sport la modă, Kabbadi, le-a oferit bogaţilor posibilitatea de a se confrunta. Kabbadi este o combinaţie între „Tag” şi „Wrestling”, care există de zeci de ani în India, dar care a fost readus în atenţia publică prin televizarea sa. Staruri de la Bollywood şi persoane publice asistă la meciuri.

Bogaţii ţării deţin propria echipă din Pro Kabbadi League.

Navigatul

Multe persoane cu bani iau contact cu navigatul o dată la câţiva ani, atunci când sportul este transmis la televizor în timpul Jocurilor Olimpice de Vară sau în timpul Cupei Americii, atunci când echipa Oracle se întrece cu grupuri conduse de miliardari din întreaga lume.

Cercetarea lui Corley arată că 38% dintre persoanele cu venituri foarte mari navighează şi „adoră acest lucru”. „Este aproape ca meditaţia”, explică Thomas Corley, dar unii miliardari fac din asta o competiţie cu alţi miliardari.

Dacă cei cu venituri medii pot să cumpere o barcă mică la mâna a doua cu câteva sute de dolari, cei cu venituri foarte mari cheltuie sute de mii, chiar milioane pentru a cumpăra iahturi.

Echitaţia

Pentru cele mai multe persoane, echitaţia este o activitate pe care o practică o dată pe an, în vacanţa din timpul verii. Pentru bogaţii lumii, caii sunt o pasiune scumpă.

Cursele de cai sunt de secole un sport popular printre membrii regalităţii şi persoanele cu foarte mulţi bani. Din acest motiv, cursele de cai au fost denumite „sportul regilor”.

Principalul motiv pentru care cursele de cai sunt destinate celor cu averi mari este faptul că ai nevoie de mulţi bani pentru a cumpăra un cal de curse.

În septembrie, Asociaţia Keenland, o organizaţie din Kentucky care vinde cai, a vândut 13 mânzi cu cel puţin 1 milion de dolari, doi dintre aceştia fiind vânduţi cu 2.2 milioane dolari.

Proprietarii trebuie să plătească o persoană care să aibă grijă de cal – ceea ce costă în jur de 37.000 de dolari pe an -, costurile veterinare, mâncarea etc. Costurile pot ajunge şi la 100.000 de dolari pe an pentru întreţinerea unui cal.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”