Faceţi sport indiferent de vârstă!

Îmi sunt aşa de dragi şi îi admir atât de tare pe oamenii despre care vă scriu încât înainte să mă apuc de articol m-a măcinat gândul că nu-mi ajunge o pagină jumătate ca să vi-i pot prezenta în toată splendoarea lor. Carlos L’Abbate şi mama sa, Beatriz Benezdra, au venit din Argentina şi “trag” de românul sedentar.
12.11.2013
Faceţi sport indiferent de vârstă!
Domnul si doamna "Asa da!"

Îmi sunt aşa de dragi şi îi admir atât de tare pe oamenii despre care vă scriu încât înainte să mă apuc de articol m-a măcinat gândul că nu-mi ajunge o pagină jumătate ca să vi-i pot prezenta în toată splendoarea lor. Carlos L’Abbate şi mama sa, Beatriz Benezdra, au venit din Argentina şi “trag” de românul sedentar. 

Vă prezint personajele – Carlos, cel care vrea să îi împrietenească pe stresaţii Bucureştiului cu yogilates, o combinaţie nemaipomenită de yoga şi Pilates, şi Beatriz, mama sa, sosită să le vorbească pensionarilor noştri despre importanţa mişcării. Are 74 de ani şi ţine cursuri de Yoga şi Body Awareness pentru cei de vârsta a treia.

Doamnă, le faceţi invidioase pe tinere. Ce program sportiv aveţi?

Dans, pentru că am descoperit că-l iubesc, de asemenea zilnic gimnastică pentru a-mi pune articulaţiile în mişcare. În weekend, trec la vâsle. Întotdeauna am fost activă, făceam o sumedenie de treabă prin casă, însă într-o zi, o schimbare neaşteptată în familia mea m-a făcut să mă uit în oglindă, iar ceea ce am văzut nu mi-a plăcut absolut deloc. Eram copleşită de un simţ al datoriei care mă îndepărta de mine însămi, aveam o faţă obosită, fără strop de bucurie, nu mă mai preţuiam. O prietenă mi-a spus să încep să fac mişcare… 

Un sfat pentru românii în vârstă? Şi, până la urmă, ce maladii ameliorează sau previn cursurile dvs.?

A fi bătrân nu are nici o legătură cu vârsta. A fi bătrân înseamnă să uiţi să te bucuri de ceea ce faci. Mişcarea previne osteoporoza, maladiile cardiovasculare, diabetul etc. Dar beneficiile sunt şi psihice. Pe scurt, îţi luminează pur şi simplu ziua.

Cum l-aţi convins pe Carlos să îndrăgească mişcarea? Părinţii au o problemă în zilele noastre…

Prin exemplul propriu. Nu te poţi aştepta ca nişte copii să facă ceea ce tu nu faci. Nu contează atât de tare ceea ce le spunem, cât ceea ce facem. 

Carlos, mi se pare că tu şi mama ta încercaţi imposibilul să îi faceţi pe români, inclusiv pe cei în vârstă, să iubească mişcarea…

Cred că principala problemă a vârstnicilor din România este că se neglijează şi încearcă doar să devină folositori familiei. Ceea ce nu e rău, însă nu se gândesc absolut deloc şi la binele lor. Românilor nu le prea pasă de starea lor de bine, dar văd că asta se schimbă la generaţia tânără.

Cred că şi atunci când vine lumea la cursuri le înţelege puţin greşit. Vrea rezultate rapide, să slăbească într-o clipită. Ratează tabloul general.

Taboul general este, de fapt, propria fericire. Motivul care îi aduce aici este că vor să se simtă bine cu ei înşişi. Dar întrebarea e ce îi face fericiţi? Doar slăbitul? Atunci de ce sunt atât de mulţi oameni slabi nefericiţi? Tabloul general este că fericirea nu are legătură cu ce ai sau nu ai, ci este bazată pe relaţia pe care o creezi cu ce ai sau nu ai. Noi nu lucrăm doar corpul, ci ne ocupăm şi de relaţia noastră cu el şi cu lumea.

Şi credeţi-mă, că fac o treabă minunată!

 

Andra Nastase
Andra Nastase

Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa ... citește mai mult

Recomandare video
Tenul gras: îngrijire, curățare, ingrediente pe care să le folosești