Emanuil Rednic: maratonul vietii sanatoase

A slabit 46 de kilograme, a participat la 4 maratoane de alergare inclusiv in Sahara, are 3 joburi printre care si cel de antrenor de spinning, si-a schimbat de 4 ori garderoba, pana acum a donat cate 450 ml de sange de 19 ori, se trezeste la ora 4.00 dimineata pentru a alerga, isi doreste sa bifeze 2 maratoane intr-o singura luna.
  • Publicat:
Emanuil Rednic: maratonul vietii sanatoase
Emanuil Rednic: maratonul vietii sanatoase

A slabit 46 de kilograme, a participat la 4 maratoane de alergare inclusiv in Sahara, are 3 joburi printre care si cel de antrenor de spinning, si-a schimbat de 4 ori garderoba, pana acum a donat cate 450 ml de sange de 19 ori, se trezeste la ora 4.00 dimineata pentru a alerga, isi doreste sa bifeze 2 maratoane intr-o singura luna: la Polul Nord si in Sahara si sa inspire cat mai multi oameni.

Cei aflati in cautarea unui stil de viata sanatos au auzit si vor auzi de acum inainte povestea lui Emanuil Rednic sau Elu cum ii spun prietenii. Este un tanar din Baia Mare trecut prin grele incercari in restabilirea greutatii corporale. Stilul de viata haotic pe care l-a adoptat in Capitala si-a pus grav amprenta asupra lui. „Sunt foarte mandru de mine ca am reusit sa dobor acest Everest al kilogramelor mele, ajunsesem in jurul a 126 kg la numai 25 de ani. Acum am in jur de 80 kg si ma intretin prin dieta atenta, alergare, spinning si yoga„, spune Emanuil.

Cate cure de slabire a tinut pana acum?

„Nu le mai tin minte numarul, stiu ca le-am incercat pe toate: argila, prafuri, shake-uri, infometare, regim disociat. Toate functionau o perioada si dupa ce ma lasam mai puneam cateva kilograme in plus. Recunosc, dietele erau pe termen limitat si nu faceam sport. Acum nu-i mai zic dieta, ii zic stil de viata si merg cat mai mult in paralel cu stilul de viata al omului in blanuri.

Derulam banda timpului inapoi si-l regasim pe respectivul alergand dupa hrana minimum 20 km zilnic. Ar trebui sa ne consideram norocosi ca avem acest potential, dar cati dintre noi facem macar 1.000 de pasi/zilnic?”, se intreaba antrenorul de spinning. Atentie! Specialistii recomanda sa efectuam 10.000 de pasi zilnic!

Dieta? „Merg foarte mult pe cruditati, cat mai rar mancare gatita, cu ulei, foarte rar si atunci doar ulei de masline, fructele cele mai dulci: struguri, prune, banane, incerc sa le mananc dimineata pana in ora 10.00, carnea doar la gratar, coapta, fiarta, inabusita. Ce-mi place foarte mult sa mananc dimineata sunt fulgi de ovaz cu sana.

Zaharul nu mai exista in viata mea si nici masa de seara! Incerc sa consum doar lichide: fresh-uri, lactate, ceai, chiar si cafea. Daca se combina cu o alergare, somnul este extrem de dulce dupa”, explica Emanuil Rednic.

Despre maratoane

Pana in prezent, a participat la 4 maratoane si este in curs de pregatire pentru al 5-lea. Pe langa acestea a mai alergat si la 3 semimaratoane. „Locul la final chiar nu mai conteaza, important e sa termini in timpul stabilit de organizatori, in acest fel te poti alege cu o medalie onorifica. Totusi facand o trecere in revista a lor: Bucuresti 2009 – 42 km si 195 m in 5h 26 minute, m-am clasat in primii 100 participanti.

Paris 2010 – aceeasi distanta: 5h 23 minute, locul 31.000 si ceva din 40.000, am fost foarte fericit ca am primit medalia, chiar daca in timpul cursei mi se parea ca Turnul Eiffel incerca sa ma striveasca. Sahara, februarie 2011 – aproape 6h, dar locul 33 din 500, nemaipunand la socoteala faptul ca mai mult de jumatate au renuntat la cursa.

Cluj 2011 aprilie – 4h 28min, locul 70 din 150, este timpul meu cel mai bun, sunt foarte mandru pentru el ca intr-un an de zile am reusit sa-mi imbunatatesc timpul personal cu 55 minute fata de Paris. Oare pentru ca am alergat acasa?” povesteste antrenorul.

Doneaza sange, salveaza vieti
”Pana acum am donat 8,55 l de sange. Se zice ca o doza de sange poate salva cel putin o viata, eu pot sa sustin ca am salvat minimum 19. In plus, exista si alte beneficii: o saptamana dupa donare te simti foarte slabit, dar dupa aceea, timp de 6 saptamani ai un tonus incredibil. Indiferent in ce religie am fi, sangele este sacru, si orice fapta prin care vrei sa ajuti, in acest mod, devine la randul ei sacra. Indiferent de religie, poti sa faci fapte bune” ne sfatuieste el.

4 schimbari totale de garderoba
Marimea hainelor are multe conotatii negative pentru cei ce au probleme cu greutatea corporala. Insa atunci cand reusesc sa slabeasca, fericirea este pe masura. Emanuil explica: ”Recunosc, este o mare satisfactie sa-ti golesti total dulapurile, umerasele si sifonierele de 4 ori.

Cea mai mare revizuire a fost prima, cand am scapat de aproape toate hainele. Cum slabeam semnificativ, ma debarasam de respectivele haine. Nu mai exista cale intoarsa, ci doar INAINTE! Este un joc psihologic foarte bun, il recomand.”

Timpul miscarii pentru fiecare dintre noi
Antrenorul de spinning isi doreste ca intr-o singura luna sa alerge atat la maratonul de la Polul Nord, cat si la ultramaratonul din Sahara. Si-a fixat acest obiectiv tocmai pentru a demonstra ca nimic nu mai e imposibil pentru cineva care a reusit sa slabeasca atat! In plus, este onorat de faptul ca oameni pe care nu ii cunoaste personal i-au urmat sfaturile:

”Este fascinant sa citesti e-mailuri de la oameni care imi marturisesc ca exemplul meu i-a resetat si dorinta de schimbare a aparut in inimile si mintile lor. Sfatul meu este ca fiecare dintre noi trebuie sa imbratiseze miscarea ca pe o igienizare zilnica atat la nivel fizic cat si psihologic.

Asa cum avem deja unele obiceiuri impregnate in viata de zi cu zi: spalatul pe ochi dimineata, cafeaua, citirea e-mailului etc. tot asa trebuie sa introducem miscarea. Nu mai avem nici o scuza sa nu o facem. A sosit timpul!” spune invingatorul absolut in lupta cu kilogramele.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”