Cum să ne ferim de coronavirus dacă mergem la sală

Pentru că sălile de sport sunt şi ele aglomerate şi prezintă un risc de răspândire a virusului COVID-19, iată cum ne putem feri.
  • Publicat:
Cum să ne ferim de coronavirus dacă mergem la sală
FOTO: pexels.com / Cum să ne ferim de coronavirus dacă mergem la sală

Trebuie să recunoaştem că sălile de sport nu sunt tocmai cele mai curate locuri în care ne putem afla, oricât de mult efort ar depune staff-ul. Acum, cu răspândirea COVID-19 este foarte uşor să ne simţim anxioşi în privinţa locurilor aglomerate pe care le frecventăm şi, mai ales, în privinţa sălii de sport, printre aparatele şi vestiarele comune.

Potrivit Centrului de Control şi Prevenţie a Bolilor, dar şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel global au fost confirmate peste 105.000 de cazuri de coronavirus. În timp ce se iau măsuri de prevenţie pentru a nu răspândi virusul, ca de exemplu în oraşele mari să se lucreze de acasă, să evităm locurile aglomerate sau să nu intrăm în contact cu persoane care prezintă simptome de viroză respiratorie, trebuie să ne punem întrebarea şi dacă sala de sport este un loc pe care să-l ocolim în următoarea perioadă.

Motivele pentru care mergem la sală sunt pentru a scăpa de kilogramele în plus, dar şi pentru a duce o viaţă sănătoasă, pentru a nu mai fi sedentari, pentru a ameliora stresul şi pentru a nu ne expune riscului de a dezvolta anumite afecţiuni. Cu toate astea, ne aflăm într-o perioadă în care trebuie să ne ferim de coronavirus şi, ce-i drept, unele antrenamente pot fi făcute şi acasă.

Cum putem intra în contact cu coronavirus la sală?

Pentru a înţelege la ce riscuri ne expunem în urma contactului cu coronavirus, trebuie să înţelegem mai întâi cum se răspândeşte: potrivit CDC, coronavirus, cunoscut şi ca SARS-CoV-2-COVID-19 (numele bolii cu care este asociat) se transmite de la o persoană la alta prin contact direct cu o persoană infectată, prin strănut sau tuse. De asemenea, virusul poate fi răspândit şi indirect de la o persoană la alta în urma atingerii suprafeţelor care au fost infectate de persoana purtătoare de virus.

Aşadar, ca oricare alt spaţiu public şi sălile de sport ar putea fi gazde ideale pentru coronavirus, mai ales dacă sunt şi depistate cazuri din zonă. Pentru că vorbim de un spaţiu frecventat de mai multe persoane pentru o perioadă mai lungă de timp, acest aspect permite răspândirea microorganismelor sau germenilor din diferite locuri, ceea ce înseamnă că orice persoană infectată poate lăsa germeni pe gantere, pe echipamentul pentru cardio şi chiar şi pe mânerul uşii. Aceşti germeni pot trăi câteva zile dacă suprafeţele nu sunt curăţate corespunzător.

Ce să faci pentru a scădea riscul de a intra în contact cu coronavirus?

Cea mai bună metodă de a evita să intri în contact cu coronavirus este să te speli pe mâini cu apă şi săpun. Acest gest banal este esenţial în tot acest proces şi trebuie făcut cât mai des, înainte de sală, în timp ce eşti la sală şi chiar şi după ce pleci de la sală, mai ales dacă urmează să mănânci sau să-ţi atingi faţa, ochii sau gura.

Mai mergem sau nu la sală?

Decizia e în mâinile tale, dar nu este absolut necesar să renunţi să mai faci sport, deşi atunci când auzim în jurul nostru cuvinte precum virus, boala şi transmitere, suntem tentaţi să rămânem în casă pentru câteva zile, săptămâni sau chiar luni pentru a ne proteja. Din fericire, putem avea grijă de sănătatea corpului şi minţii chiar şi acasă, iar asta presupune un somn de calitate, o alimentaţie sănătoasă şi sport făcut cu regularitate, chiar acasă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân