Bere sau abdomen cu pătrăţele? Bărbaţi, burta se dă jos cu sport!

În societatea actuală tot mai multe persoane de sex masculin se confruntă cu problema kilogramelor în plus, iar din păcate acestea se află în special în zona abdominală. Este totuşi atât de important să ai un 6-pack sau acest deziderat este o găselniţă a industriei publicitare?
  • Publicat:
Bere sau abdomen cu pătrăţele? Bărbaţi, burta se dă jos cu sport!

Autor: Şerban Blebea, antrenor personal

Zona abdominală sau „burta”, cum este denumită în limbaj popular, este un punct sensibil pentru orice bărbat.

Cu toţii ne dorim un abdomen plat, iar lipsa lui poate duce la probleme legate de scăderea respectului de sine.
 

În societatea actuală tot mai multe persoane de sex masculin se confruntă cu problema kilogramelor în plus, iar din păcate acestea se află în special în zona abdominală.

Este totuşi atât de important să ai un 6-pack sau acest deziderat este o găselniţă a industriei publicitare?
Oare pătrăţelele sunt sinonime cu masculinitatea sau doar o problemă de  subnutriţie?

În cele ce urmează voi dezbate cele mai ciudate mituri legate de „pătrăţele” şi îţi voi arăta de care dintre ele trebuie să te fereşti.

  • Mitul 1: „1000 de abdomene pe zi” – FALS!

Nu abdomenele contribuie la înlăturarea stratului de grăsime de pe abdomen. Ţesutul muscular nu are nici o legătură cu cel de grăsime, aşa că, atât timp cât nu poţi încorda grăsimea, abdomenele nu au nici un rol în eliminarea burţii.

În plus, după cum vei constata dacă citeşti mai departe, totul se rezumă la caloriile ingerate contra caloriilor consumate, iar abdomenele nu duc la un consum caloric ridicat.

Comparativ cu abdomenele, genuflexiunile(vezi aici cum se execută corect) consumă cele mai multe calorii per repetare dintre toate exerciţiile.

  • Mitul 2: „Ridicări de picioare pentru abdomenul inferior” – FALS!

Nu există abdomen superior sau abdomen inferior. Muşchiul abdominal este constituit dintr-o singură grupă musculară. Şi atunci, cum de primele pătrăţele sunt vizibile, iar partea inferioară este încă acoperită de grăsime?

Grăsimea se depozitează în partea inferioară a abdomenului, însă aceasta este doar o problemă de suprafaţă, iar abdomenul inferior este doar o himeră.

Ridicările de picioare nu stimulează abdomenul, ci doar muşchiul iliac (care face legătura între coapsă şi pelvis).

Pentru a lucra abdomenul trebuie să ridici şi bazinul de pe băncuţă, nu doar coapsele.

  • Mitul 3: „Aparatul-minune care te scapă de burtă” – FALS!

După cum ai citit mai sus, lucrând abdomenul nu vei reuşi să slăbeşti, ci doar să îţi tonifici acest muşchi.

Poţi citi aici mai multe informaţii despre tonifierea musculară.

Aparatele pe bază de vibromasaj, electrostimulare sau chiar cele care facilitează flexia abdominală nu te vor scăpa de burtă.

 

  • Mitul 4: „Intervalele cu sprinturi pentru pătrăţele” – ADEVĂRAT!

Sprinturile şi antrenamentele pe intervale de intensitate (HIIT şi TABATA) sunt mai eficiente decât antrenamentele cardiovasculare de lungă durată.

Studiile recente au demonstrat că acesta este cel mai eficient mod de a consuma calorii, însă totul vine cu un preţ.

Odată ce organismul tău se va adapta la stimulul impus de sprinturi, va învăţa să reducă numărul de calorii necesar pentru efectuarea aceluiaşi exerciţiu. În schimb alternarea sprinturilor cu antrenamentul de rezistenţă duce la rezultate constante.

  • Mitul 5: „Dieta care elimină burta” – ADEVĂRAT!

Un regim alimentar sănătos şi echilibrat este cheia succesului atunci când vrei să scapi de burtă. Totuşi, reducerea caloriilor sub metabolismul de bază duce la stagnarea progresului.

Scade treptat numărul de calorii pentru a crea un deficit caloric săptămânal.

Regimurile alimentare de tip „crush-diet” sunt calea sigură spre stagnarea progresului. (Vezi aici efectele înfometării)

Trei paşi pentru a scăpa de burtă definitiv!

Dacă vrei să scapi de burtă, în primul rând trebuie să pierzi din greutate. Este imposibil să slăbeşti doar în zona abdominală, aşa că trebuie să iei în calcul o slăbire generală. Noi, bărbaţii, tindem să depunem mai multă grăsime pe abdomen decât în oricare alta parte a corpului, aşa că aceasta este zona în care vei slăbi cel mai greu.

Pasul 1. Înainte de a pune măcar piciorul în sala de fitness trebuie să iei o pauză şi să te gândeşti care sunt obiceiurile tale care au dus la creşterea în greutate.

Ia o foaie de hârtie şi notează tot ce crezi că trebuie să schimbi la stilul tău de viaţă în aşa fel încât să pierzi în greutate (poate fi vorba de pauzele de masă, lipsa sportului în viaţa ta sau familia care nu te susţine în această provocare). Notează tot şi apoi încearcă să rezolvi pe rând fiecare obstacol care stă în calea reuşitei tale.
Studiile au demonstrat că creşterea în greutate este doar un efect al stilului de viaţă dezorganizat.

Prin începerea unui regim sau a unui program de antrenament, nu faci decât să încerci să tratezi efectul, dar atât timp cât nu elimini cauza, problemele tale nu vor dispărea.
Înainte de a cere ajutorul unui nutriţionist sau antrenor de fitness îţi recomand să apelezi la un psiholog.

Pasul 2. După ce ai descoperit şi înlăturat cauzele pentru care iei în greutate, a sosit vremea să luăm în considerare efectele şi să înlăturăm grăsimea inestetică.

Mai întâi abordăm problema alimentaţiei, pentru că ea reprezintă în proporţie de 70% soluţia problemei tale. Alege să mănânci câte 3 mese principale pe zi şi 2 gustări la intervale de 3 ore între ele.
Evită în totalitate produsele de panificaţie şi dulciurile. Fiecare dintre ele, consumate chiar şi la o singură masă te îndepărtează cu minimum o zi de atingerea obiectivelor. Respectă drumul pe care l-ai ales şi astfel te respecţi pe tine.

Dacă mai calci strâmb din când în când înseamnă că ai sărit peste pasul 1 şi nu eşti încă pregătit să faci o schimbare. Nu are rost să te minţi singur, ia o lună sau două pauză şi încearcă din nou, de data aceasta începând cu pasul 1.

Pasul 3. Antrenamentul cardiovascular şi de forţă reprezintă ultima etapă din procesul tău de transformare corporală.

Pune accentul pe alergarea în aer liber sub formă de sprinturi şi de rezistenţă pentru a consuma cât mai multe calorii. Studiile au demonstrat că sprinturile pe durate scurte de timp sunt mai eficiente pentru arderea caloriilor însă odată ce corpul tău se adaptează acestui stil de efort, progresul tău va începe să stagneze. Combinarea celor două metode duce la rezultate pe termen lung.

Nu evita antrenamentul de forţă, dar axează-te pe exerciţii de bază cum ar fi genuflexiunile, îndreptările sau flotările. Stimulând grupele musculare mari vei consuma mai multe calorii decât atunci când lucrezi, de exemplu, bicepsul sau deltoizii. Cum totul se reduce la calorii ingerate contra calorii consumate, sportul trebuie să aibă ca scop principal crearea unui deficit caloric.

Acest sistem de scădere în greutate a fost testat cu rezultate vizibile în cadrul programului lunar Slăbeşte cu Şerban.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”