Aikido pentru trup şi suflet

Am nevoie acută de activităţi noi, să cunosc oameni noi, să ies din rutina care m-a cuprins. Şi ca o revelaţie, mi-a încolţit în minte consideraţia pe care am simţit-o pentru ceea ce se numeşte “arta-marţială”. Întotdeauna am admirat filosofia, mereu am apreciat spiritual practicanţilor şi mi-am dorit să fiu acolo.
  • Publicat:
Aikido pentru trup şi suflet
Aikido pentru trup şi suflet

Am nevoie acută de activităţi noi, să cunosc oameni noi, să ies din rutina care m-a cuprins. Şi ca o revelaţie, mi-a încolţit în minte consideraţia pe care am simţit-o pentru ceea ce se numeşte „arta-marţială”. Întotdeauna am admirat filosofia, mereu am apreciat spiritual practicanţilor şi mi-am dorit să fiu acolo.

Şi-am început să googlesc… Şi dintre toate câte se practică prin oraşul acesta cosmopolit, şi-s multe rău, credeţi-mă, chineze, japoneze, coreene, indiene sau braziliene, de multe nici n-am auzit, pe altele nici nu le-am înţeles, atenţia mi s-a oprit la una: calea armonizării energiei, o artă marţială complet non-violentă, ce vine să unească fiziologicul, psihicul, mentalul şi socialul, conducând la perfecţionarea personalităţii umane – AIKIDO.

Iar pentru practicarea ei, nu-ţi trebuie veleităţi sportive sau rezistenţa excesivă la durere, nici muşchi de Arnold sau elasticitatea Nadiei, nici limita de vârstă sau de kilograme. În schimb oferă coerenţă şi stabilitate, echilibru şi perfecţionare, stimă de sine şi maturitate. E tot ce mi-am dorit şi tot ce am avut nevoie! A fost interesant să aflu tot felul de lucruri despre Aikido, dar mult mai cool a fost să încep să practic.

Nevoia de echilibru

Astăzi organismul nostru nu mai este lăsat să-şi rezolve singur micile probleme, iar creierul ni-l folosim doar pentru lucruri importante pentru alţii. Nu mai avem timp de noi, nu ne cunoaştem, nu ştim să ne mai bucurăm de lucruri simple, nu mai ştim cine suntem şi ce ne dorim.

Intrăm în competiţii fără să vrem să fim acolo, trăim o viaţă „de consum” fără să-avem cu adevărat nevoie de mare parte din ce achiziţionăm aproape compulsiv, devenim sclavii modei şi-ai trendului, chiar fără să ne placă. De ce Aikido?

Dintr-un milion de motive: odată pentru că-i extrem de accesibil, poate fi practicat de orişicine, indiferent de vârstă, sex, religie, culoarea pielii… nu are contraindicaţii medicale, e accesibil şi ca bani. Şi peste toate astea e plin de beneficii. Aici înveţi să te cunoşti pe tine, să-ţi corectezi greşelile de orice fel, înveţi să te autodepăşeşti căci singura competiţie cu care te confrunţi este cu tine însuţi.

Într-o lume nebună, în care aparent, nimeni nu are timp de el sau de filosofie, în care căutăm în exteriorul nostru, soluţia oricărei probleme cu care ne întâlnim, fie că-i psihologică, de sănătate sau de suflet, Aikido reprezintă puzzell-ul cu o sumedenie de piese importante care te poate învăţa tot ceea ce-ai avea nevoie. Este mai mult decât o simplă mişcare, o simplă tehnică, o oarecare artă marţială japoneză. Este o cale (personală) pe care simţi să mergi, un mod de viaţă, un echilibru nesperat de care să te bucuri.

Este întoarcerea către sine, descoperirea lui şi înflorirea spiritului. Practicarea sinceră a Aikido-ului asigură copiilor şi adolescenţilor o mai bună integrare în viaţa de grup, adaptarea la cerinţele din ce în ce mai solicitante ale vieţii cotidiene, o mai bună atenţie şi concentrare la problemele cu care se confruntă, precum şi eliminarea factorilor de stres. Aikido practicat ca exerciţiu de luptă, pregăteşte adolescentul pentru a face faţă diverselor agresiuni fizice şi verbale ce pot surveni în viaţa cotidiană, învaţă respectul faţă de sine şi de valorile umane. Aikido practicat ca mod de viaţă, ajută la cunoaşterea propriilor limite şi depăşirea lor printr-un exerciţiu continuu, ducând astfel, în timp, la autocunoaştere şi creşterea încrederii în propriile forţe. Aikido desăvârşeşte procesul dobândirii puterii şi echilibrului interior. 

 
Control şi sinceritate
Pentru a începe Aikido, primul lucru ce trebuie făcut este intrarea în dojo, care reprezintă ceva mai mult decât o simplă sală de sport. Este locul unde practicantul caută calea spre desăvârşire, educaţie şi echilibru interior. Eticheta uzitată în dojo reprezintă poarta spre tradiţie şi respect şi are o pondere de importanţă egală cu învăţarea tehnicii în sine. Sarcina de bază a artei marţiale este în primul rând educarea omului şi cizelarea lui.

Un adevărat aikidoka tinde să devină o fiinţă superioară, cu o scară valorică sănătoasă şi implicit cu un comportament social adecvat. Aikido se adresează atât tinerilor timizi, retraşi, lipsiţi de contact cu semenii lor de aceeaşi vârstă, cât şi agresivilor care, în intimitatea sufletului lor, ar dori să ia parte la o viaţă de colectivitate, dar nu ştiu cum să o facă. Pe aceşti viitori oameni maturi, activitatea într-un dojo tradiţional îi ajută să devină persoane conştiente, sincere, deschise contactului cu societatea.

Practicantul de Aikido învaţă să se simtă liber, recunoscut şi ocrotit în colectivitate şi în societate, însuşindu-şi prin antrenament creşterea încrederii în forţele proprii. Aikidoul, prin esenţa sa, este un răspuns efectiv la conflict, o abordare superioară de soluţionare armonioasă a oricărei confruntări. Un aikidoka nu atacă niciodată, dar nici nu fuge când e atacat.

El nu este pasiv, ci este pregătit pentru a întoarce atacul agresorului, folosindu-i energia şi forţa împotriva lui. Numai cei slabi resimt nevoia de a-şi demonstra poziţia prin agresivitate. Nu putem controla ceea ce cred sau simt alţi oameni şi nici comportamentul lor. În schimb, putem avea control total asupra propriei persoane, singurul nostru inamic autentic.

 
Sfatul specialistului
Lupta noastră, de zi cu zi, este de fapt lupta cu noi înşine. Atunci când  rezonăm negativ cu anumite persoane, când ne lăsăm afectaţi şi ne enervăm, de fapt protestăm asupra unor trăsături pe care le regăsim, undeva adânc înrădăcinate în noi. În realitate ne luptăm cu noi înşine! Iar Aikido este în esenţa lui, lupta cu noi, competiţia cu noi, autodepăşirea şi puternicul sentiment de identitate. În Aikido ajungi să-ţi înţelegi adolescenţa. De aceea, Aikido este atât de special. 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Emilia Potenteu - psiholog
Emilia Potenteu este psiholog şi a fost colaborator al revistei şi site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. Emilia Potenteu este autor al multor texte dedicate problemelor psihologice de cuplu, problemelor sexuale care intervin în cuplu, dar şi provocărilor pe care le ridică educaţia sexuală ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”