5 obstacole în calea abdomenului perfect

Una dintre cel mai des întâlnite întrebări pe care le primesc este “Cum scap de grăsimea de pe abdomen?”. Această întrebare are de cele mai multe ori ca punct de plecare grija pentru aspectul fizic, însă grăsimea abdominală ridică şi probleme de sănătate, fiind un predictor pentru numeroase afecţiuni (boli cardiovasculare, diabet etc.)
  • Publicat:
5 obstacole în calea abdomenului perfect

Autor: Şerban Blebea, antrenor personal

Una dintre cel mai des întâlnite întrebări pe care le primesc este “Cum scap de grăsimea de pe abdomen?”. Această întrebare are de cele mai multe ori ca punct de plecare grija pentru aspectul fizic, însă grăsimea abdominală ridică şi probleme de sănătate, fiind un predictor pentru numeroase afecţiuni (boli cardiovasculare, diabet etc.)

Cu toţii avem o musculatură abdominală acoperită de un strat de grăsime. Ca să ai un abdomen plat şi definit, este de bun simţ că trebuie să scapi de kilogramele adunate în jurul taliei. Pare simplu, nu? Totuşi, de ce este asa dificil să scăpăm de burtă? 

Spre deosebire de alte zone ale corpului, depunerea de grăsime abdominală este favorizată de numeroşi factori şi nu poţi scăpa de ea doar dacă faci abdomene, contrar credinţei populare.

Uite care sunt principalele 5 motive pentru care îţi este greu să obţii un abdomen plat:

1. Nu te odihneşti suficient

Să dormi 7 ore în fiecare noapte noapte este unul din cele mai bune lucruri pe care le poţi face pentru obiectivele tale de fitness. Atunci când esti obosit, corpul tău produce mai multa grelină (hormonul responsabil de apariţia senzaţiei de foame) şi, astfel, îţi creste apetitul pentru dulciuri şi alte alimente bogate în calorii şi grăsimi.
Totodată, somnul insuficient stimulează producţia de cortizol, creşte sensibilitatea la insulină şi favorizează depunerea de grăsime pe abdomen.

2. Mănânci prea multe alimente procesate

Cheia pentru a scăpa de grăsimea de pe abdomen este o alimentaţie sănătoasă. Nu ai nevoie de o dietă restrictivă, ci de câteva reguli simple. Cea mai mare schimbare pe care o poţi face în alimentaţie ca să scapi de grăsimea de pe abdomen este să renunţi la alimentele procesate.

Este foarte simplu să le recunoşti: acestea nu cresc din pământ şi nu au o mamă. Chipsurile, biscuiţii, băuturile carbogazoase, margarina, mezelurile – sunt alimente la care trebuie sa renunţi. Schimbarea obiceiurilor alimentare nu se poate produce peste noapte, însă îţi poţi propune ca în fiecare săptămână să elimini câte un aliment procesat sau să diminuezi cantitatea pe care o consumi. 

3. Ai corpul în formă de măr

Unele persoane au o predispoziţie genetică pentru a depune grăsime în zona abdominală, aşa cum altele se îngraşă mai mult în partea inferioară a corpului.  Acest lucru nu înseamnă că nu poţi avea un abdomen de invidiat, ci doar că ai nevoie de mai multă răbdare şi consecvenţă pentru a obţine o talie mai subţire.
Dacă eşti suficient de motivat, poţi depăşi acest mic obstacol.  Nu te lăsa descurajat, ci urmăreşte-ţi obiectivele până la capăt.  

4. Eşti stresată

Deadline-urile strânse, facturile, copiii şi orice altă sursă de stres îţi sabotează eforturile de a scăpa de kilogramele în plus şi, mai ales, de grăsimea de pe abdomen.

În primul rând, este mult mai dificil să mănânci sănătos atunci când eşti stresat, întrucât mulţi dintre noi ne-am obişnuit să privim mâncarea ca pe o sursă de plăcere şi confort. De aceea, multe persoane simt nevoia să se recompenseze mâncând ceva bun după o zi lungă şi obositoare. Încearcă să înlocuieşti mâncatul emotional cu o altă activitate care îţi face plăcere şi vei avea mai mult succes. 

În al doilea rând, stresul este asociat cu secreţia cortizolului, unul din hormonii responsabil pentru depunerea de grăsime.
Găseşte şi alte mecanisme mai sănătoase şi adaptative pentru a face faţă situaţiilor dificile cu care te confrunţi. În acest fel, îţi vei îmbunătăţi nu doar aspectul fizic, ci şi calitatea vieţii şi sănătatea pe termen lung.

5. Nu te antrenezi corect

Contrar aşteptărilor, 1000 de abdomene pe zi nu te ajută să obţii un abdomen plat. Chiar dacă îţi vei întări musculatura abdominală, aceasta va rămâne acoperită de grăsime şi nu vei obţine aspectul pe care ţi-l doreşti. Slăbirea localizată este un mit.  Mai mult, la început poti observa chiar o îngroşare a taliei datorită faptului că muşchiul abdominal creşte, dar nu se diminuează stratul de grăsime de deasupra.
Combină exerciţiile pentru abdomen cu antrenamente scute şi intense, care ard de 9 ori mai multă grăsime decât antrenamentele cardio şi vei obţine rezultate maxime. 

Este dovedit ştiinţific că aceastea funcţionează. Un studiu publicat în Journal of Medicine and Science in Sports and Exercise a demonstrat că persoanele care au urmat un program de antrenamente cu intensitate ridicată au pierdut mai multă grăsime din zona abdomenului. Pe lângă abdomene, include în antrenamentul tău şi exerciţii complexe, precum genuflexiunile, care activează mai multe grupe musculare şi te ajută să arzi mai multe calorii. 

Nu vreau să înţelegi greşit. Exerciţiile pentru abdomen sunt benefice şi te ajută să obţii şi o postură mai bună, dar pentru efecte maxime combină-le cu antrenamente scurte si intense şi un stil de viaţă sănătos.
Avantajul exerciţiilor pentru abdomen este că le poţi face oricând, cu uşurinţă, la tine acasă.

Pentru final, îţi adresez o întrebare simplă: Chiar îţi doreşti un abdomen plat?

Totul ţine de cât de motivat eşti. Multe persoane nu acţionează şi în acest fel îşi răpesc singura şansă să-şi atingă obiectivele. Dacă respecţi sfaturile de mai sus, îţi garantez că vei scăpa de grăsimea de pe abdomen. Primul pas este cel mai dificil. Ţi-am pregătit o listă cu cele mai eficiente 10 exerciţii pentru abdomen, pentru a te ajuta să începi să obţii rezultate. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”