Zumba: energie, slăbire, endorfine!

Vă place muzica? Vă place dansul? Vreţi să slăbiţi? Vreţi să vă tonifiaţi? Vreţi să endorfine? Vreţi mai multă energie? Vreţi să vă faceţi noi prieteni? Ei bine, toate acestea au un singur răspuns: Zumba. Antrenamentul a fost conceput de dansatorul şi coregraful columbian Alberto Beto Perez dintr-o întâmplare – într-o zi a uitat CD-ul cu muzica pentru aerobic şi s-a folosit de muzica pe care o avea la îndemână: melodii latino.
  • Publicat:

Vă place muzica? Vă place dansul? Vreţi să slăbiţi? Vreţi să vă tonifiaţi? Vreţi să endorfine?

Vreţi mai multă energie? Vreţi să vă faceţi noi prieteni?

Ei bine, toate acestea au un singur răspuns: Zumba.

Antrenamentul a fost conceput de dansatorul şi coregraful columbian Alberto Beto Perez dintr-o întâmplare –  într-o zi a uitat CD-ul cu muzica pentru aerobic şi s-a folosit de muzica pe care o avea la îndemână: melodii latino.

De atunci, milioane de oameni de pe întreaga planetă se bucură de această “eroare”. Zumba este perfectă pentru oricine şi orice corp. Fiecare clasă de zumba este concepută pentru a aduce zâmbetul pe buze şi pentru a ne face să transpirăm.

Antrenamentul se desfăşoară sub forma unei petreceri de fitness. Se combină mişcări de intensitate mică cu cele de maximă intensitate, se ard multe calorii, se eliberează multe endorfine. Este un antrenament eficient şi distractiv. În funcţie de vârstă şi intensitate s-au create şi alte variante ale antrenamentului: Zumba Step, Aqua Zumba, Zumba Sentao, Zumba Gold (seniori activi), Zumba Kids.

Mulţi spun că este chiar mai mult decât atât. Este un stil de viaţă. I-am întâlnit pe instructorul de Zumba Andrei Barti de la RoseAerobic şi una dintre cursante – Cătălina într-un parc. Un loc ideal pentru mişcare şi o doză de oxigen. Amândoi se declară superîndrăgostiţi de acest tip de mişcare şi au reuşit să slăbească şi să-şi menţină greutatea lăsându-se purtaţi de ritmurile muzicii latino şi internaţionale. Iată povestea lui Andrei.

CSÎD: Cum ai descoperit Zumba?

Andrei Barti: Era anul 2012. Ca orice persoană care a avut kilograme în plus (13 kg), eram la sală alergând pe bandă şi am auzit din sala de aerobic o muzică foarte antrenantă şi plină de energie. Era muzică latino, iar ritmul ei te făcea să nu o poţi ignora şi să vrei să dansezi şi să te simţi bine.

Am aflat că acolo se ţine o clasă de zumba. Am decis să merg la o clasă cât mai curând, şi pot spune că a fost momentul care mie mi-a schimbat viaţa. Prima oră de Zumba a fost îngrozitoare: eram pentru prima dată la o clasă de grup fitness şi nu prea ştiam cum să interacţionez cu antrenorul, la ce să fiu atent şi, fiind vorba şi de dans, habar nu aveam paşii.

Nu am reuşit să mă sincronizez prea mult cu cei din jurul meu, însă în mod cert atmosfera şi buna dispoziţie cu care am plecat de acolo m-au făcut să revin. Şi am făcut-o din ce în ce mai des. Zumba a devenit o pasiune pentru mine şi mi-a arătat ce înseamnă group fitness-ul.

CSÎD: Ce simţi când eşti la antrenamente?

A.B.: Când sunt la antrenamente simt că mă detaşez de tot ceea ce se întâmplă. Simt că mă descarc, mă încarc cu energie şi mă relaxez. Când sunt la Zumba însă, simt cum mă distrez şi parcă nu mai există nimic altceva decât clipa aceea.

Combinaţia dintre muzica foarte ritmată şi antrenantă şi paşii de dans ce construiesc coregrafia fiecărei piese nu te pot face să te gândeşti la problemele sau grijile cotidiene; îţi transmit energie, voie bună şi îţi oferă o stare foarte bună la finalul clasei. 

CSÎD: Cât se poate slăbi?

A.B.: Acesta este un subiect delicat. Pentru a slăbi nu este suficient să participi la câteva clase de zumba sau pur şi simplu “să mergi la sală”. Întreg procesul de slăbire constă într-o combinaţie între un stil de viaţă sănătos, o alimentaţie echilibrată şi un program de activităţi fizice bine construit.

Desigur, şi reţeta “merg la sală să alerg pe bandă şi urmez o cură de slăbire primită de la colega de birou” poate da rezultate, însă în mod cert nu vor fi pe măsura aşteptărilor iar sau pentru o perioadă lungă de timp. Un antrenor personal îţi poate oferi ajutorul specializat de care ai nevoie pentru a maximiza roadele timpului petrecut la sală şi îţi poate da indicaţii legate de alimentaţia pe care trebuie să o ai.

În momentul în care mergi la sală şi desfăşori activităţi fizice este foarte important să ai o alimentaţie bogată şi variată. Pe măsură ce o persoană vine la Zumba în mod constant, aceasta va învăţa coregrafiile şi va executa antrenamentul din ce în ce mai corect şi la o intensitate din ce în ce mai ridicată.

CSÎD: Dacă nu eşti fan muzica latino, ce faci?

A.B.: Muzica la zumba este în mare parte muzica latino, însă în ultima perioadă bariera latino a fost înlăturată şi au pătruns numeroase stiluri noi de muzică.

Astfel, în prezent, Zumba este un mix între paşi de dans din numeroase stiluri internaţionale: hip-hop, R’n’B, pop, soca, cumbia, samba, salsa, merengue, mambo, flamenco, cha-cha, reggaeton, bachata, Bollywood, belly dancing, tango, dans irlandez… şi lista poate continua. Există abonamente de 8, 12 şedinţe sau cu un număr nelimitat de intrări, preţurile încep de la 120 lei în general.

Foto: Octav Ganea

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”