Te doare şi pe tine spatele? Dr. Ana Maria Pavel indică cele 7 mari cauze şi soluţii de tratament

Durerile de spate sunt o boală a omului modern care prin natura activităţilor zilnice şi datorită dezvoltării economice se mişcă tot mai puţin şi este sedentar.
  • Publicat:

Despre durerile de spate, probabil, fiecare persoană adultă cu muncă de birou, poate umple o pagină A 4 cu impresii – de la senzaţiile durere, localizare, momentele în care apar şi probabil tot aceleaşi persoane ar scrie doar câteva rânduri despre activităţile zilnice pe care le fac pentru a susţine şi proteja sănătatea coloanei vertebrale şi a musculaturii spatelui. Sedentarismul, munca la computer, neefectuarea unor exerciţii fizice specifice sunt doar trei dintre cei mai des întâlniţi factori în declanşarea durerilor de spate. Dr. Ana Maria Pavel, medic recuperare fizică explică pe larg cauzele durerii spatelui, dar şi metode de ameliorare şi tratarea a acestor neplăceri.

 

CSÎD: Ne plângem des de dureri de spate. Care sunt cauzele durerilor de spate?

Dr. Ana Maria Pavel: Sunt multe:

  • Păstrarea pentru mult timp a unei poziţii fixe a coloanei vertebrale  (statul în picioare, lucrul la birou, şofatul  – pe perioade lungi de timp fără pauze de mişcare)
  • Menţinerea unor poziţii vicioase ale coloanei (lucrul la computer sau laptop în lipsa mijloacelor ergonomice ajutătoare)
  • Musculatura deficitară funcţional (musculatură slăbită prin lipsa activităţilor fizice de tonifiere musculară)
  • Solicitări musculare excesive (ridicarea, transportul, împingerea sau tragerea incorectă de greutăţi; răsucirile, torsiunile, supraîntinderile)
  • Modificări de statică vertebrală (scolioze –coloana în “S”, cifoze )
  • Hernia de disc (patologia discurilor intervertebrale)
  • Diverse traumatisme la nivelul coloanei vertebrale (prin accidente, căderi, traumatisme sportive)

CSÎD: Cum tratăm durerea de spate?
Dr. Ana Maria Pavel:
Cu ajutorul elongaţiilor, al mobilizărilor vertebrale, prin fizioterapie, kinetoterapie, sistemul David sau când este cazul infiltraţii. Toate sunt procedure necesare, cu efecte mai mult decat benefice şi vizibile.
 

Soluţii de ameliorare şi tratament pentru durerile de spate

CSÎD: Ce este elongaţia?
Dr. Ana Maria Pavel:
Elongaţia este o metodă noninvazivă  şi nedureroasă de tratament prin care se realizează tracţiunea in ax a coloanei vertebrale, producându-se astfel decompresia tridimensională a vertebrelor cu creşterea spaţiului intervertebral, realinierea  vertebrelor, diminuarea contracturilor musculare şi a retracturilor ligamentare.
CSÎD: Ce sunt mobilizările vertebrale?
Dr. Ana Maria Pavel:
Mobilizările vertebrale sunt tehnici manuale prin care se realizează mobilizarea fiecărui segment disco-vertebral, cu relaxarea musculaturii, creşterea elasticităţii ligamentelor, îmbunătăţirea microcirculaţiei şi ameliorarea amplitudinilor de mişcare.
CSÎD: Cum ajută fizioterapia în 2020 în elimnarea durerilor de spate?
Dr. Ana Maria Pavel:
Fizioterapia: efectuată cu aparatură specializată de ultimă generaţie duce la ameliorarea importantă a durerii (Terapia TECAR, Laserterapie, Terapia cu Ultrasunete, Stimulare electrică trans-cutanata TENS, Magnetoterapie, Termoterapie, Crioterapie)
dureri coloana

Sedentarii au deseori dureri de spate, foto Shutterstock

Kinetoterapia, sistemul David – metode folosite pentru tratarea problemelor coloanei vertebrale

CSÎD: Cum ajută kinetoterapia?
Dr. Ana Maria Pavel:
Kinetoterapia este terapia prin mişcare. Este ideal să fie făcută sub directa supraveghere a medicului de recuperare medicală. Kinoterapia este precedată de o evaluare a modificărilor de statică vertebrală (forma coloanei vertebrale) şi a nivelului de antrenament muscular cu ajutorul unui aparat special dedicat .
CSÎD: Ce este sistemul David şi cum ajută spatele?
Dr. Ana Maria Pavel:
Sistemul David reprezintă o tehnologie nouă, un sistem de reabilitare a coloanei vertebrale ce a rezultat în urma anilor de experienţă clinică şi culegerea de date ştiinţifice. Se aduce astfel un beneficiu suplimentar în susţinerea coloanei pe lângă gimnastica medicală, înot şi alte sporturi necesare întăririi musculaturii paravertebrale. Se adresează musculaturii mici, profunde, paravertebrale, cea care este puţin uzitată în viaţa de zi cu zi, aceasta fiind însă,  prima implicată în stabilitatea coloanei. Programul se întinde pe o perioadă de 6-12 săptămâni, de 2 ori pe săptămână, cu o pauză de minimum 1 zi între şedinţe.
CSÎD: Ce sunt infiltraţiile?
Dr. Ana Maria Pavel:
Infiltraţiile reprezintă injectarea de diverse substanţe medicamentoase intraarticular sau intramuscular cu scopul de a diminua durerea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”