Reguli pentru un antrenament reuşit

Antrenamentele pe timp de caniculă pot fi dificile pentru organism. Însă, putem menţine un ritm intens dacă ţinem cont de câteva reguli simple.
  • Publicat:
Reguli pentru un antrenament reuşit

Antrenamentele pe timp de caniculă pot fi dificile pentru organism. Însă, putem menţine un ritm intens dacă ţinem cont de câteva reguli simple. Antrenoarea de fitness şi nutriţionistul Cori Grămescu ne indică, pe pagina sa de socializare, paşii de la care nu trebuie să abdicăm în anotimpul călduros, notează Gândul.

1. Ieşi afară când e mai răcoare! Dimineaţa devreme sau seara, după apus, sunt momentele în care e bine să te antrenezi în aer liber, vara. Atunci temperaturile sunt puţin mai scăzute şi corpul se adaptează mai uşor efortului din timpul antrenamentului. Chiar dacă faci mişcare dimineaţa, nu uita de crema cu factor de protecţie, ca să eviţi arsurile solare.

2. Bea multă apă, cu câteva ore înainte de antrenament! Văd mulţi oameni, înainte de a porni la alergare pe faleză sau în parcuri, că dau pe gât câte o sticlă întreagă de apă chiar înainte de sport.

E greşit, pentru că astfel apa nu are timp să ajungă la ţesuturi în timp util şi, în plus, nu e confortabil să alergi cu burta plină cu apă. Aşa că începe să te hidratezi cu 2-3 ore înainte de a face mişcare, consumând un litru de apă cu înghiţituri mici. În timpul exerciţiilor în aer liber, e bine să bei apă la fiecare 15 minute, echivalentul unui pahar.

3. Protejează-te de radiaţii! Cu soarele nu e de glumit, aşa că în timpul antrenamentelor în aer liber e important să ne protejăm pielea cu creme cu factor de protecţie. De asemenea, e indicat să purtăm o şapcă sau un cozoroc şi, eventual, ochelari de soare, ca să ne protejăm ochii. Când nivelul radiaţiilor este ridicat, e bine să apelăm la un echipament de sport special, cu mâneci lungi, care să ne apere de soare.

4. Atenţie la haine! Când temperaturile sunt ridicate este important ce echipament alegem. Aşa că uită de cele din bumbac şi optează pentru materiale tehnice speciale, care ţin transpiraţia departe de corp, te vor ajuta să îţi reglezi mai uşor temperatura corpului.

5. Electroliţii sunt prietenii tăi! Din cauza temperaturilor ridicate, transpirăm mai mult decât în mod normal şi pierdem din sistem electroliţii, ceea ce poate duce la crampe şi stări de oboseală. Aşa că adaugă la apa consumată peste zi şi câteva pastile efervescente cu electroliţi, ca să reechilibrezi organismul.

6. Respectă-ţi limitele! Mai ales când te antrenezi la temperaturi ridicate, e important să îţi asculţi corpul. Dacă te simţi slăbit, ai crampe sau senzaţie de greaţă, opreşte-te şi odihneşte-te, pentru că nu e o idee bună să te forţezi în timpul antrenamentului când temperatura de afară este ridicată.

7. Optează pentru antrenamentele în viteză! Te vei simţi mai bine când te antrenezi afară, asta dacă optezi pentru antrenamente pe care le parcurgi în viteză – mergi cu bicicleta, cu rolele sau practici o sesiune de wakeboarding sau kitesurfing. Te vei simţi răcorit şi energic, iar un nou antrenament îţi va da un boost de energie şi adrenalină. În plus, vei descoperi muşchii despre care uitasei, dar şi un nou antrenament care te solicită diferit.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”