Pilates este antrenamentul perfect. Trebuie sa-l incerci!

Peste 25 de milioane de persoane practica la ora actuala o forma de sport in trend: Pilates. Cei mai multi stiu ca reprezinta sedinte de exercitii intense, delicate cu articulatiile, ce necesita controlul musculaturii abdominale si simtul echilibrului, coordonate permanent cu respiratia.
  • Publicat:
Pilates este antrenamentul perfect. Trebuie sa-l incerci!
Pilates este antrenamentul perfect. Trebuie sa-l incerci!

Peste 25 de milioane de persoane practica la ora actuala o forma de sport in trend: Pilates. Cei mai multi stiu ca reprezinta sedinte de exercitii intense, delicate cu articulatiile, ce necesita controlul musculaturii abdominale si simtul echilibrului, coordonate permanent cu respiratia. Insa mai putini cunosc faptul ca Pilates a fost inventat de un culturist german acum mai bine de 100 de ani.

Nascut in 1883, Joseph Pilates a sustinut intreaga viata faptul ca organismul uman are nevoie zilnic de miscare si ca exista o interdependenta intre controlul mental al miscarii si exercitiul fizic. Iar acestea ajuta la mentinerea unei posturi corecte pe intreaga viata, la tonifierea musculaturii si astfel mentin nealterata starea generala de sanatate.

Joseph Pilates a sustinut toata viata aceste idei si si-a canalizat intreaga energie creand aparate speciale pentru aplicarea lor. De altfel, acest lucru s-a reflectat in propria stare de sanatate si longevitate, el decedand la 84 de ani. Metodele lui au ramas in atentia kinetoterapeutilor si antrenorilor de sport si constituie o materie la marile universitati de educatie fizica din lume.

Am avut ocazia sa vad un astfel de manual la Ghizem Cordan Deletioglu, fosta campioana nationala de patinaj artistic a Turciei, care a urmat in SUA si cursurile unei astfel de universitati.

Noutati de ultima ora

Ghizem a adus si in Romania pentru prima oara aceste aparate, convinsa de eficienta lucrului cu ele. Ceea ce este interesant la ele este ca mentin, practic, structura aparatelor perfectionate de Joseph Pilates la jumatatea secolului trecut, in ultimii 50 de ani aducandu-se doar imbunatatiri la calitatea materialelor din care se confectioneaza.

Programul Pilates poate fi practicat si de femeile insarcinate ori persoanele cu probleme sau diverse afectiuni la nivelul coloanei vertebrale sau a spatelui, cum ar fi scolioza, cifoza etc. Unul dintre avantajele folosirii acestor aparate consta in pozitionarea corecta a spatelui si mentinerea permanenta a echilibrului intre cele doua jumatati ale corpului.





Avantajele practicarii Pilates
 
Mareste rezistenta fizica la efort si capacitatea pulmonara.
Intareste musculatura, fara a o dezvolta exagerat.
Creeaza un corp alungit, tonifiat cu coapse suple si abdomen plat.
Imbunatateste flexibilitatea.
Amelioreaza durerile de spate si alte boli cronice.
Poate fi facut de catre femeile insarcinate, dar este la fel de eficient si pentru tinere care au devenit mame.
 
Ritmul recomandat este de 2, 3 sedinte pe saptamana a cate 45-60 minute. Sesiunile incep cu exercitii de respiratie. Apoi continua cu exercitiile pentru  toate grupele mari musculare. Acestea sunt urmate de stretching, pentru detensionarea zonelor si evitarea febrei musculare.
 
Exercitiile par simple, insa muschii se antreneaza lucreaza intens si este foarte dificil sa lucrezi simultan mai multe grupe musculare. Dupa fiecare exercitiu, insa Gizem a avut grija sa ne relaxam prin stretching, astfel incat a fost minunat dupa aceea si nu am resimtit decat vagi dureri in zona muschilor abdominali.
 
 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Rasul, un mini-exercitiu aerobic
Rasul, un mini-exercitiu aerobic
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân