Nu puteţi sta într-un picior? Un instructor de Pilates explică de ce!

Echilibrul corporal se poate îmbunătăţi prin antrenamente specifice la sala de sport sub directa îndrumare a unui antrenor.
  • Publicat:
Nu puteţi sta într-un picior? Un instructor de Pilates explică de ce!
Foto 123RF.com

Fără să fi consumat alcool, fără să fie de vină nopţi albe sau prea multe cafele tari, fără să fi avut vreun accident vi se întâmplă uneori să nu vă puteţi menţine echilibrul corporal ? Aţi fost de curând la un control al urechilor la medicul ORL? Pe la sala de sport aţi mai trecut în ultima vreme? Aveţi kilograme în plus? Cum arată talia dumneavoastră? Cristiana Munteanu, instructor Pilates. explică cum putem îmbunătăţi echilibrul prin sport.


Echilibrul este funcţia ce ne permite să fim conştienţi în orice moment de poziţia noastră în spaţiu. Fără un echilibru perfect poziţia statul în picioare, specifică omului nu ar fi posibilă. Care sunt factorii ce condiţionează echilibrul corpului? ”Echilibrul corpului depinde de buna funcţionare a sistemului nervos, de centrul de greutate al organismului şi urechea internă. Orice dezechilibru a cel puţin unuia din aceste componente, poate determina probleme, mai uşoare sau mai grave, în menţinerea corectă a echilibrului pe verticală a propriului organism” explică instructorul Pilates Cristiana Munteanu. Dacă în mediul aerob, totuşi putem avea repere asupra locului şi direcţiei întrebând o persoană, consultând telefonul, dacă i se întâmplă unui scafandru să îşi aibă o ruptură de timpan din cauza presiunii sub apă, acesta se află într-un real pericol riscând să nu se mai poată ridica la suprafaţă deoarece pierde direcţia şi simţul orientării.

Echilibru corporal asigurat de sistemul vestibular

”Ne naştem cu 5 simţuri primare: văz, auz, miros, gust şi simţ tactil. Însă pe lângă acestea, mai sunt şi alte 3 simţuri secundare: foamea, setea şi simţul vestibular. Sistem vestibular este parte integrantă din urechea internă iar rolul lui principal este de a controla echilibrul corpului uman, de a transmite simţul prin care reuşim să ne orientăm în spaţiu, să realizăm în ce poziţie ne aflăm, dacă stăm cu capul în jos sau stăm întinşi pe jos, dacă ne deplasăm cu viteză şi direcţia în care o facem”

Cum funcţionează sistemul vestibular?

Acest sistem are la rândul lui 3 canale în care se regăsesc mici fire de păr care sunt ca nişte receptori şi un gel cu vâscozitate mare. Când acest gel se mişcă şi atinge acei receptori, către creier sunt transmise nişte coordonate. Aceste date reprezintă poziţionarea noastră.
Fiecare persoană are centru de greutate propriu
Deşi ne-am dori să nu se întâmple atunci când efectuăm anumite mişcări sau exerciţii fizice, ne dezechilibrăm. Cumva nu reuşim să sincronizăm mişcarea cu centrul de greutate. ”Centrul de greutate este specific fiecărui corp în parte. Atunci când acesta cade perpendicular, în interiorul corpului echilibrul se poate menţine fără probleme. În momentul în care acesta se deplasează mult, unghiul fiind mult mai mare în comparaţie cu poziţia de echilibru, atunci persoana respectivă nu îşi va putea menţine corpul în poziţie verticală, pierzându-şi astfel echilibrul, căzând fie în faţă, fie în spate, în funcţie de unde este situat centrul de greutate în acel moment” a mai adăugat antrenorul de Pilates. Ceea ce este important de ştiut estă că centrul de greutate al corpului se schimbă în funcţie de activitatea pe care o desfăşurăm.

Cristiana Munteanu, instructor Pilates

Ce putem face pentru a ne îmbunătăţi echilibrul?

Din fericire, există lucruri pe care le puteţi face pentru a vă îmbunătăţi echilibrul, indiferent de vârstă sau de abilitatea fiecăruia.

  • Încercaţi să staţi într-un picior, acest exerciţiu vă ajută să întăriţi musculatura mare a picioarelor îmbunătăţindu-se echilibrul individual al acestora. Schimbaţi piciorul.
  • Dacă efectuaţi exerciţii fizice cu ochii deschişi, echilibrul este mult mai bun decât atunci când închideţi ochii şi vă mişcaţi. 
  • După consultul medicului ORL şi dacă este cazul şi consultul unui medic neurolog, cei care nu îşi pot menţine echilibrul corporal pot apela exerciţii fizice specifice menite să îmbunătăţească echilibrul. De exemplu, exerciţiile Pilates pentru echilibrul fizic, fortifică musculatura corpului. Asta ajută coloana vertebrală dar şi abdomenul.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân