Flavius Ursachi, Head Coach: de ce apare febra musculară şi cum o tratăm

După antrenamentele intense, febra musculară nu întârzie să apară. Flavius Ursachi ne vorbeşte despre cauze şi remedii.
  • Publicat:
Flavius Ursachi, Head Coach: de ce apare febra musculară şi cum o tratăm
FOTO: Flavius Ursachi, Head Coach Bodyshape Transformation / Flavius Ursachi, Head Coach: de ce apare febra musculară şi cum o tratăm

După un antrenament intens, de cele mai multe ori ne pricopsim cu febră musculară, în special dacă nu am mai făcut mişcare de ceva timp. Dacă unii se plâng din cauza durerilor şi dinsconfortului, alţii se bucură fiind conştienţi de faptul că antrenamentul a fost eficient şi că lucrează muşchii. Flavius Ursachi, Head Coach la Bodyshape Transformation Center, explică de ce apare febra musculară şi cum este bine să procedăm când avem aceste simptome.

“Febra musculară se manifesta sub forma unor dureri puternice şi a unui tonus sporit, la nivelul muschilor antrenaţi. Ea poate fi provocată de un antrenament intens sau poate apărea ca urmare a practicării unei activităţi sportive noi, cu care organismul încă nu s-a obişnuit. Ea poate apărea ca manifestare şi după un interval de 24-72 ore de la efectuarea antrenamentului”, explică specialistul.

Febra musculară: cauzele apariţiei

Febra musculară nu este provocată de antrenamentul în sine, ci de reacţia musculaturii la tipul de exerciţii şi mişcări efectuate.

”În anumite situaţii, pot apărea microleziuni la nivelul fibrelor musculare, care indică faptul că musculatura creşte în volum. În plus, o dată cu producerea hipertrofiei, musculatura devine mai puternică, iar organismul activează febra musculară ca şi sistem de adaptare pentru eforturile intense care vor fi depuse în continuare. O cauza mai puţin frecventă a febrei musculare poate fi reprezentată de concentraţia sporită de acid lactic la nivelul muşchilor pe care i-ai lucrat. Această ipoteză este respinsă de regula de specialişti datorită faptului că volumul acidului lactic scade imediat după efectuarea exerciţiilor la sala de fitness, fiind astfel doar o manifestare temporară”, explică Flavius Ursachi.

Remedii pentru febra musculară

”Exista numeroase mituri legate de posibilele remedii pentru febra musculară. Aceasta este însă lista remediilor cu efect garantat:

  • Fă un plan de antrenament cu exerciţii care cresc gradual în intensitate
  • Duşuri reci dupa antrenament – Acestea ameliorează simptomele specifice febrei musculare care se manifestă imediat şi le previne pe cele aferente febrei apărute ulterior prin îmbunătăţirea circulaţiei sângelui. În plus, determină o mai bună vascularizare a zonelor inflamate, contribuind astfel la refacerea rapidă a fibrei musculare.
  • Ia suplimente de vitamina C – au capacitatea de a acţiona ca şi antiinflamator.

Îţi recomandăm să alegi cu grijă tipul de antrenament efectuat, să ai alături specialişti care să ştie cum să crească gradual intensitatea exerciţiilor efectuate”, explică Flavius Ursachi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”