10 boli care pot fi prevenite dacă faci zilnic mișcare. Spor(t) în toate pentru sănătate!

  • Publicat:
10 boli care pot fi prevenite dacă faci zilnic mișcare. Spor(t) în toate pentru sănătate!
Sursa foto: Shutterstock

O înţelegere cât mai bună a diverselor boli şi a factorilor de risc asociaţi este crucială pentru a conceptualiza rolul sportului în prevenirea acestora şi în promovarea sănătăţii. Există o creştere semnificativă a bolilor netransmisibile legate de schimbările stilului de viaţă în lipsa activităţii fizice, adoptarea unei alimentaţii nesănătoase şi a consumului de tutun.

Iată o listă cu afecţiuni care pot fi evitate dacă practicăm sport în mod regulat.

Obezitate, boli cardiovasculare, hipertensiune

Obezitatea este o afecţiune asociată în mod direct cu lipsa activităţii fizice şi a unei alimentaţii nesănătoase şi implică o cantitate excesivă de grăsime corporală.

Obezitatea nu este o problemă doar din punct de vedere estetic. Aceasta poate creşte riscul apariţiei altor boli, precum hipertensiunea sau afecțiunile cardiovasculare.

Inactivitatea este doar una din cauzele care poate duce la obezitate şi îţi poate afecta calitatea vieţii.

Pentru a preveni toate aceste afecţiuni, se recomandă minimum 30 de minute de activitate fizică în fiecare zi, fie că vorbim de mers alert, alergare, aqua gym, cycling sau alte sporturi în aer liber.

Osteoporoză

Osteoporoza este o afecţiune caracterizată prin oase slabe şi fragile, predispuse la fracturi. Oasele sănătoase conţin cantităţi mari de minerale, lucru care se traduce în densitatea minerală osoasă. Aceasta din urmă este cea mai mare la vârsta de 20 de ani, iar pe măsură ce îmbătrânim densitatea minerală osoasă scade, ducând la apariţia osteoporozei.

Anumite tipuri de exerciţii fizice s-au dovedit extrem de eficiente în minimizarea pierderii densităţii osoase.

Mersul pe jos, joggingul, dansul sunt activităţi care pot reduce riscul de a dezvolta osteoporoză. De cealaltă parte, mersul pe bicicletă sau înotul ne ajută să îmbunătăţim sistemul cardiovascular, dar nu sunt la fel de eficiente în prevenirea osteoporozei.

Însă pentru orice program este recomandat să se discute cu un preparator fizic, un antrenor personal cu solide cunoştinţe de anatomie şi chiar cu un medic, astfel încât să fie evitate eventualele probleme.

Diabet

Diabetul este o boală care apare atunci când organismul nu produce sau nu utilizează în mod corespunzător insulină.

Potrivit CDC, diabetul poate fi prevenit sau întârziat printr-un stil de viaţă sănătos care include o activitate fizică regulată şi o alimentaţie sănătoasă.

Celor care se confruntă cu probleme de greutate le este recomandată scăderea în greutate şi programe de antrenament regulate care să îi menţină la o greutate normală.

Cancer

Cancerul nu este o singură boală cu un singur tratament.  De fapt, există peste 200 de tipuri de cancer care implică o creştere anormală a celulelor în diferite părţi ale corpului.

Se estimează că aproximativ 40% dintre toate cazurile de cancer pot fi prevenite printr-o alimentaţie sănătoasă şi activitate fizică regulată.

Bursită și tendinită

Bursita este o inflamaţie a bursei. Acest sac mic acţionează ca tampon între structuri (oase, muşchi, tendoane sau piele).

Atunci când bursa este inflamată, ea devine dureroasă chiar şi atunci când suntem în repaus. Activitatea fizică regulată este recomandată pentru prevenirea bursitei, însă creşterea intensităţii trebuie făcută treptat, iar încălzirea şi exerciţiile de stretching sunt obligatorii.

De asemenea, este important că echipamentul sportiv să fie ales cu grijă, pe mărimea potrivită, şi să evităm supraantrenamentul. Aceleaşi recomandări sunt şi pentru tendinită, o afecţiune care presupune inflamaţia unui tendon.

Depresie și anxietate

Tulburările mintale, neurologice sau de comportament, precum depresia, anxietatea, pot fi prevenite cu ajutorul activităţii fizice regulate. Sportul îmbunătăţeşte starea de spirit şi percepţia de sine, promovând sănătatea mintală.

Acestea sunt doar câteva dintre afecţiunile ce pot fi prevenite cu ajutorul unui program sportiv regulat. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”