Bogdan Goga – cum poate fizioterapia ajuta pacientele cu limfedem în urma mastectomiei

Limfedemul reprezintă o acumulare în exces a limfei într-o zonă în care circulația venoasă sau limfatică este alterată. Pe scurt zona afectată / membrul afectat crește în volum din cauza stagnării limfei. 
  • Publicat:
  • Actualizat:
Bogdan Goga - cum poate fizioterapia ajuta pacientele cu limfedem în urma mastectomiei
Bogdan Goga - cum poate fizioterapia ajuta pacientele cu limfedem în urma masectomiei

Limfedemul poate avea cauze multiple. De la anomalii congenitale sau poate apărea ca o consecință a unei alte patologii ce cel mai adesea determină o extirpare a unor stații ganglionare. Bogdan Goga, fizioterapeut, explică cum prin fizioterapie limfedemul se poate trata la pacientele care au suferit mastectomie în urma cancerului de sân.

 

CSÎD: Cum ajută fizioterapia o pacientă cu neoplasm mamar?

Bogdan Goga: Un fizioterapeut specializat în recuperarea de genul poate interveni în 2 direcții: recuperarea mobilității brațului adiacent sânului operat și managementul limfedemului.

CSÎD: Când este recomandată începerea fizioterapiei în cazul pacientelor cu cancer mamar?

Bogdan Goga: Pentru recuperarea mobilității, pacienta poate începe imediat post-operator (prima sau a 2 zi) odată ce are indicația medicului chirurg. În cazul limfedemului la primele semne de debut al acestuia. Din acest motiv, educația pacientului cu risc de limfedem (orice pacient ce a suferit o intervenție ce a presupus extirparea unor ganglioni limfatici este considerat având limfedem stadiul 0) este importantă.

Ședințele de fizioterapie pot fi incluse în asigurarea națională de sănătate

CSÎD: Sunt incluse în asigurarea de sănătate ședințele de fizioterapie?

Bogdan Goga: Dacă centrul respectiv are contract cu casa de asigurări, sedințele pot fi realizate pe baza trimiterii de la medicul de familie. Important este ca în echipa de fizioterapeuți din acel centru să existe unul specializat în acestă direcție.

Tipuri de exerciții recomandate pacientelor cu limfedem

CSÎD: Ce tip de mișcare este recomandată pacientelor ce au suferit o intervenție de genul ?

Bogdan Goga: Pe deoparte ar fi partea de kinetoterapie (exerciții terapeutice) pentru creșterea mobilității articulației umărului imediat după operație (primele zile), pentru creșterea elasticității cicatriciale la 21 de zile după intervenție și tot pentru elasticitate dacă este prezent un Sindrom al Corzilor Axilare (pacienta descrie ca o coardă ce o ține în axilă și poate coborâ până la cot și chiar pumn); pe de altă parte ar fi mișcarea ca și activitate de timp liber menită să ne dea o stare de bine, să ne crească tonusul muscular, mențină articulațiile libere și crește capacitatea de efort. Pentru aceasta există grupuri de suport ce fac Pilates sau caiac, de exemplu, și în țara noastră. Totuși, pentru activități de genul recomandabil este să se fi încheiat tratamentul oncologic și medicul să permită aceste tipuri de activități.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”