Bauturile pentru sportivi: cand si cum le consumam?

Bauturi energizante sau bauturi sportive, indiferent de denumire, ele sugereaza ca ar trebui consumate de sportivii care muncesc din greu la sala (sau in aer liber)
  • Publicat:
  • Actualizat:
Bauturile pentru sportivi: cand si cum le consumam?
no title

Bauturi energizante sau bauturi sportive, indiferent de denumire, ele sugereaza ca ar trebui consumate de sportivii care muncesc din greu la sala (sau in aer liber). Totusi, daca aruncam o privire prin salile de antrenament, vom vedea ca aceste bauturi sunt ceva mai populare decat ne-am inchipui.

Asa de populare, incat oricine – incepator sau avansat – isi cumpara o sticla cu licoarea energizanta, ori de cate ori se apuca de miscare. Cat este de corect acest obicei? Suzanne Farrell, dietetician si reprezentant al American Dietetic Association e de parere ca de multe ori se exagereaza cu bauturile de acest tip.

“Este bine sa fie consumate de cei care practica sporturi grele, ce mentin muschii in tensiune pentru mai mult de o ora. Pentru antrenamentele usoare, ce nu dureaza mai mult de o ora, apa este perfecta”.

Bauturile destinate sportivilor au un continut caloric ridicat, care nu isi gaseste utilitatea in cazul exercitiilor usoare si de scurta durata. Si sa nu uitam, caloriile ramase nearse vor constitui depozite ce vor conduce, in cele din urma, la cresterea in greutate.

Mai mult decat atat, pe parcursul antrenamentelor usoare, organismul nu se goleste de electrolitii pe care aceste bauturi sunt destinate sa ii inlocuiasca rapid.

Daca totusi te incadrezi in categoria indreptatita sa le consume, citeste cu atentie eticheta inainte de a cumpara un produs. O astfel de bautura ar trebui sa contina potasiu si sodiu – elemente pe care corpul le pierde prin transpiratie.

Nu te ghida dupa adaosul de vitamine, pe acestea cel mai indicat ar fi sa ti le asiguri din hrana si nu in formula sintetica. Si nu in ultimul rand, tine-te departe de bauturile care pretind ca-i intremeaza pe sportivi, dar care contin numai zahar si cofeina. Exista sucuri energizante care se vand in cluburi si baruri, dar care nu au nimic de-a face cu bauturile destinate sportivilor, pentru imbunatatirea performantei.

Citeste si Alearga daca vrei sa fii mereu tanara

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”