4 lucruri care se întâmpla în corpul şi în creierul tău când faci mişcare

Cu toţii ştim cât de importantă este mişcarea. Experţii în sănătate le recomandă adulţilor să facă mişcare între două şi două ore jumătate pe săptămână – cum ar fi plimbările sau mersul pe bicicletă.
  • Publicat:
4 lucruri care se întâmpla în corpul şi în creierul tău când faci mişcare

Cu toţii ştim cât de importantă este mişcarea. Experţii în sănătate le recomandă adulţilor să facă mişcare între două şi două ore jumătate pe săptămână – cum ar fi plimbările sau mersul pe bicicletă.

Dar găsirea timpului şi a energiei necesare poate fi uneori o problemă: aproape 80% dintre adulţi nu respectă recomandările de bază în ceea ce priveşte mişcarea.

Cel mai probabil ştii deja ce beneficii au exerciţiile fizice regulate asupra corpului tău, dar şi beneficiile psihologice sunt la fel de importante. Exerciţiile fizice regulate te pot ajuta în nenumărate moduri de la o memoriei mai bună la un program de somn de calitate. Dacă te gândeşti la aceste beneficii s-ar putea să vrei să mergi mai des la sală.

Iată câteva dintre cele mai importante beneficii psihologice ale exerciţiilor fizice:

1. Te binedispun

Nenumărate studii au arătat că exerciţiile fizice regulate pot fi de ajutor în îmbunătăţirea stării de spirit. Studiile recente sugerează că fie că alergi sau ridici greutăţi, mişcare poate fi de ajutor în reducerea stării de anxietate şi îmbunătăţirea  sănătăţii mintale.

Un studiu recent care a analizat 8000 de olandezi cu vârste cuprinse între 16 şi 65 de ani a descoperit că, în general, oamenii care fac exerciţii fizice regulat sunt mai satisfăcuţi cu viaţa lor şi mai fericiţi decât cei care nu fac mişcare, indiferent de vârstă acestora.

Asociaţia Americană de Psihologie susţine de asemenea că exerciţiile fizice te fac să te simţi mai fericit – iar în unele cazuri rezultatele se simt foarte repede. “Legătura dintre exerciţii fizice şi stare de spirit este una puternică. De obicei şi la 5 minute după exerciţii fizice moderate, starea de spirit se îmbunătăţeşte “, explică Michael Otto, profesor de psihologie la Universitatea din Boston.

2. Reduc stresul

Experţii în sănătate recomandă antrenamentul cu greutăţi care vizează cele mai importante grupe de muşchi cel puţin de două ori pe săptămână. Mişcarea poate reduce nivelul de stres şi îţi poate îmbunătăţi abilitatea de a face faţă situaţiilor mai dificile.

Exerciţiile fizice ar putea fi un mod de întărire a creierului pentru ca stresul să aibă un impact mai redus.”, explică Michael Otto.

3. Cresc încrederea în sine

Pe lângă faptul că te binedispune, mişcarea regulată poate fi de ajutor în construirea uei imagini corporale sănătoase, potrivit tot mai multor studii. Fie că este rezultatul schimbărilor fizice care survin în urma exerciţiilor sau poate sentimentul de mândrie că ai dus la capăt un set de exerciţii, efectele pozitive ale mişcării se pot traduce şi în sporirea încrederii în sine

4. Te ajută să dormi mai bine

Cum bine ştii, mai mult somn înseamnă mai multă energie de-a lungul zilei. Exerciţiile fizice regulate te pot ajuta să menţii un program de somn clar.

Un studiu recent care a analizat tineri a descoperit că subiecţii care făcuseră un antrenament intensă seara au dormit mai bine decât cei care nu făceau deloc mişcare sau se antrenau cu mai puţină intensitate. Mai mult, subiecţii care se antrenaseră  mai mult aveau tendinţa să adoarmă mai repede, să se trezească de mai puţine ori pe parcursul nopţii şi să doarmă mai adânc decât cei care se antrenaseră mai puţin.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”