Cum se dreg greşelile din bucătărie

Ai scăpat prea multă sare în ciorbă? Sau poate ai lăsat prea mult pe foc laptele, care acum este puţin afumat? Stai liniştită! Pentru aceste probleme, dar nu numai, există soluţii.
Autor: Paula Rotaru
Cum se dreg greşelile din bucătărie

Ai scăpat prea multă sare în ciorbă? Sau poate ai lăsat prea mult pe foc laptele, care acum este puţin afumat?

Stai liniştită! Pentru aceste probleme, dar nu numai, există soluţii.

Iată ce sfaturi ne oferă Livia Şandru în cartea sa „Cât trăieşti înveţi”:

Ciorba sau mâncarea în care s-a pus din greşeală prea multă sare poate fi dreasă dacă se adaugă câteva felii de cartofi cruzi, care se scot după câteva clocote.

Clătitele nu se mai lipesc de tigaie dacă în aluat se adaugă o lingură de ulei.

Frunzele de salată verde ofilite îşi recapătă prospeţimea dacă în apa în care se spală se pun câteva felii de cartofi cruzi şi se lasă salata să stea acolo 10 minute sau dacă se adaugă o lingură de zahăr.

Dacă s-a afumat laptele la fiert, se presară puţină sare şi se lasă să se răcească. Gustul de fum va dispărea.

Se poate “recupera” o mâncare afumată cu ajutorul unei cepe crude. Se mută mâncarea afumată într-un vas curat, se adaugă o ceapă crudă, care se lasă să dea un clocot, apoi se scoate. Ea are rolul de a absorbi morul de afumat.

Se poate îndepărta mirosul neplăcut al cartofilor care au stat prea mult în cămară dacă adăugăm în apa de fiert o linguriţă de zahăr.

Fructele sau legumele degerate îşi revin complet, recăpătându-şi valoarea nutritivă, dacă se pun într-un vas cu apă rece în care s-au dizolvat 1-2 linguriţe de sare şi rămân acolo până se dezgheaţă complet.

Ceaiul va căpăta o aromă mult mai puternică dacă se pune o linguriţă de zahăr în ceainic, înainte de a turna apa clocotită peste plante.

Se poate “recupera” friptura arsă înlăturând partea înnegrită, după care friptura şi sosul se mută într-un alt vas curat, se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu şi se continuă frigerea.

Foile de clătite se împrospătează, chiar dacă au fost preparate cu o zi înainte, pudrându-se între ele cu zahăr şi punându-le pe un latou aşezat pe un vas cu apă fierbinte.

Crema tăiată se poate repara dacă se aşază vasul imediat în apă rece şi se bate compoziţia cu telul fără întrerupere, până când îşi revine.

În cazul maionezei tăiate, se aplică următoarea metodă: se ia un alt vas, în care se bate un gălbenuş, o lingură cu muştar şi puţină sare, după care se toarnă puţin ulei în fir subţire. Când începe să se întărească noua maioneză, renunţaţi la ulei şi turnaţi peste compoziţie maioneza compromisă, continuând să amestecaţi în acelaşi sens.

Voi ce trucuri cunoaşteţi pentru a drege diverse preparate care nu ies tocmai ca la carte?