Exista un inceput pentru toate, asa ca mi-am propus pentru prima oara in viata mea sa fac sarmale. Asa cum va povesteam saptamana trecuta, am devenit fan al hranei vii si al preparatelor care nu necesita foc, iar reteta de saptamana aceasta este o varianta a clasicelor sarmale cu orez, ceapa prajita si carne de porc.
Reteta de sarmalute londoneze in foi de vita am gasit-o pe blogul bucuriebunastrarehrisca.blogspot.com, unde autoarea, Andreea Lazarescu detaliaza pas cu pas procedeul de fabricatie. Deci este simpla si rapida. Zis si facut! Le-am adus si colegilor de redactie la probat, iar ei le-au gasit ca fiind: „interesante”.
Eu zic ca merita incercate, mai ales daca vreti sa ii demonstrezi mamei soacre ca exista si variante light si sanatoase ale preparatelor clasice romanesti (cu care te indoapa la fiecare vizita). Iata de ce anume este nevoie pentru 30 de sarmale de marime medie.
Sarmalute londoneze in foi de vita
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pentru inceput se rasneste la blender pastarnacul sau conopida pana ajunge de marimea bobului de orez. Se lasa deoparte. Apoi, se mixeaza semintele de pin, uleiul de masline, zeama si coaja de lamaie, amestecul Garam Marsala, sarea, ceapa. Sosul rezultat se incorporeaza cu pastarnacul devenit orez. Menta, rosiile si stafidele se toaca marunt, marunt si pe pun peste restul ingredientelor amestecandu-se.
Urmatorul pas este impachetarea sarmalutelor, o adevarata proba de foc pentru neinitiati ca mine. Cu toate acestea, dupa 5 sarmalute cu o forma mai ciudata, m-am specializat.
Asa cum este recomandat pe blogul de unde am luat reteta, am pregatit si un sos pentru aceste sarmale londoneze, un sos cu menta si caju numit Aioli. Iata cum se prepara.
Sos Aioli cu menta si caju
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se mixeaza in blender ingredientele pana devin ca o smantana. Daca mai este nevoie se mai adauga putina apa. Apoi se pune in robotul de bucatarie si menta. Sosul se serveste alaturi de sarmalute, pe paine ori salate.
Note:
Timpul de preparare: 30 de minute cu tot cu impachetarea sarmalelor, cred ca in cazul unei persoane cu experienta 20 de minute sunt suficiente.
Timp de pastrare la frigider: maximum o zi.
Semintele de pin se gasesc in hipermarketuri si la magazinele naturiste. Pret aproximativ 100 g: 13 lei
Indicatii de folos:
Foile de vita de vie trebuie lasate la desarat, daca sunt in saramura. Cel mai bine este sa le gustati dupa cateva ore de stat in apa.
Stafidele trebuie, taiate sau mixate pana devin o pasta ce se va omogeniza cu restul compozitiei. Daca raman intregi sau bucati mai mari gustul dulce va fi putin ciudat pentru sarmale. Ideal ar fi sa folosim coaja de la citrice bio.
Foto: Silviu Matei