Sarmale londoneze cu seminte de pin – portia de hrana vie de la CSID

Reteta de sarmalute londoneze in foi de vita am gasit-o pe blogul bucuriebunastrarehrisca.blogspot.com, unde autoarea, Andreea Lazarescu detaliaza pas cu pas procedeul de fabricatie.
Sarmale londoneze cu seminte de pin – portia de hrana vie de la CSID
Portia de hrana vie de la CSID: sarmalute londoneze cu seminte de pin

Exista un inceput pentru toate, asa ca mi-am propus pentru prima oara in viata mea sa fac sarmale. Asa cum va povesteam saptamana trecuta, am devenit fan al hranei vii si al preparatelor care nu necesita foc, iar reteta de saptamana aceasta este o varianta a clasicelor sarmale cu orez, ceapa prajita si carne de porc.

Reteta de sarmalute londoneze in foi de vita am gasit-o pe blogul bucuriebunastrarehrisca.blogspot.com, unde autoarea, Andreea Lazarescu detaliaza pas cu pas procedeul de fabricatie. Deci este simpla si rapida. Zis si facut! Le-am adus si colegilor de redactie la probat, iar ei le-au gasit ca fiind: „interesante”.

Eu zic ca merita incercate, mai ales daca vreti sa ii demonstrezi mamei soacre ca exista si variante light si sanatoase ale preparatelor clasice romanesti (cu care te indoapa la fiecare vizita). Iata de ce anume este nevoie pentru 30 de sarmale de marime medie.

Sarmalute londoneze in foi de vita

Ingrediente:

  • 30 de foi de vita de vie medii – aproximativ 150 g
  • 50 de grame de seminte de pin inmuiate cu cateva ore inainte sau caju crud hidratat
  • 2 radacini de pastarnac sau jumatate de conopida, din care sa iasa o cana de „orez”
  • o legatura de menta proaspata
  • 6-8 bucati de rosii deshidratate tinute o ora in apa – eu am folosit 2 rosii proaspete din care am stors sucul
  • 3 fire de ceapa verde – le-am inlocuit-o cu o ceapa rosie medie
  • 100 g stafide
  • 3, 4 linguri ulei de masline
  • o lingura suc de lamaie
  • o lingura coaja de lamaie rasa
  • 1 catel de usturoi
  • ½ lingurita de amestec de condimente Garam Marsala (piper negru, piper alb, scortisoara, boia de ardei, cuisoare, foi de dafin, chimen, nucsoara, coriandru – orice ingredient poate sa lipseasca sau poate fi inlocuit)
  • ½ lingurita sare


Mod de preparare:
Pentru inceput se rasneste la blender pastarnacul sau conopida pana ajunge de marimea bobului de orez. Se lasa deoparte. Apoi, se mixeaza semintele de pin, uleiul de masline, zeama si coaja de lamaie, amestecul Garam Marsala, sarea, ceapa. Sosul rezultat se incorporeaza cu pastarnacul devenit orez. Menta, rosiile si stafidele se toaca marunt, marunt si pe pun peste restul ingredientelor amestecandu-se.

Urmatorul pas este impachetarea sarmalutelor, o adevarata proba de foc pentru neinitiati ca mine. Cu toate acestea, dupa 5 sarmalute cu o forma mai ciudata, m-am specializat.
Asa cum este recomandat pe blogul de unde am luat reteta, am pregatit si un sos pentru aceste sarmale londoneze, un sos cu menta si caju numit Aioli. Iata cum se prepara.

Sos Aioli cu menta si caju

Ingrediente:

  • 100 g caju hidratat (1-4 ore)
  • o jumatate de legatura de menta
  • 4, 5 catei de usturoi
  • o lingura suc de lamaie
  • o lingura coaja de lamaie rasa
  • ½ lingurita de miere
  • ½ lingurita sare
  • 4 linguri de apa


Mod de preparare:
Se mixeaza in blender ingredientele pana devin ca o smantana. Daca mai este nevoie se mai adauga putina apa. Apoi se pune in robotul de bucatarie si menta. Sosul se serveste alaturi de sarmalute, pe paine ori salate.

Note:
Timpul de preparare: 30 de minute cu tot cu impachetarea sarmalelor, cred ca in cazul unei persoane cu experienta 20 de minute sunt suficiente.
Timp de pastrare la frigider: maximum o zi.
Semintele de pin se gasesc in hipermarketuri si la magazinele naturiste. Pret aproximativ 100 g: 13 lei

Indicatii de folos:
Foile de vita de vie trebuie lasate la desarat, daca sunt in saramura. Cel mai bine este sa le gustati dupa cateva ore de stat in apa.
Stafidele trebuie, taiate sau mixate pana devin o pasta ce se va omogeniza cu restul compozitiei. Daca raman intregi sau bucati mai mari gustul dulce va fi putin ciudat pentru sarmale. Ideal ar fi sa folosim coaja de la citrice bio.

Foto: Silviu Matei

Ciuperci la tigaie cu sos vinegret
Ciuperci la tigaie cu sos vinegret
Recomandări: